Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μετεωρολογική: Φυσιολογικό το φαινόμενο με το χαλάζι

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 20.03.2024

Μετεωρολογική: Φυσιολογικό το φαινόμενο με το χαλάζι

Γιατί ήταν τόσο έντονη η χαλαζόπτωση μέσα στην Άνοιξη -Δηλώσεις στην OffsiteNews από τον Αν.Διευθυντή της Μετεωρολογικής

Στα λευκά ντύθηκαν περιοχές της Λευκωσίας το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, μετά από την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε. Παρόλο που για τους πολίτες το φαινόμενο αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο, η Μετεωρολογική Υπηρεσία το χαρακτηρίζει φυσιολογικό και συνηθισμένο. 

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Φίλιππος Τύμβιος μίλησε στην OffsiteNews και περιέγραψε το φαινόμενο αλλά και για ποιο λόγο σημειώθηκε κατά την Άνοιξη και όχι τους χειμερινούς μήνες.

Στο αρχικό του σχόλιο ο κ. Τύμβιος τόνισε πως ήταν μια έντονη καταιγίδα με το μέγεθος του χαλαζιού να φτάνει τα 3 εκατοστά. «Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, συμβαίνει αρκετά συχνά και συνήθως είναι τοπικό. Στην Λευκωσία συνέβη σε μια μεγάλη έκταση και συγκεκριμένα στο ανατολικό μέρος της πρωτεύουσας». 

1

Ερωτηθείς για ποιο λόγο ένα τέτοιο φαινόμενο καταγράφηκε στα μέσα Μαρτίου, απάντησε πως συνήθως τέτοιου είδους φαινόμενα σημειώνονται κατά τους θερμούς μήνες και πως χαλάζι μεγάλο σε μέγεθος σπάνια το βλέπουμε κατά τους χειμερινούς μήνες. «Το χαλάζι μεγαλώνει όσο περισσότερο παραμείνει μέσα στο νέφος. Το νέφος έχει ανοδικά ρεύματα τα οποία πάνε από κάτω και κρατάνε στον αέρα. Άμα κρατήσουν το χαλάζι για αρκετή ώρα, αυτό καταφέρνει και μεγαλώνει, αλλιώς πέφτει λόγω της βαρύτητας. Οπόταν όσο πιο δυνατά είναι τα ανοδικά ρεύματα, τόσο περισσότερο μένει το χαλάζι μέσα και τόσο μεγαλύτερο γίνεται. Και αυτό συμβαίνει όταν έχουμε θερμούς μήνες». 

Συνεχίζοντας πρόσθεσε πως ειδικά για το χαλάζι είναι δύσκολο να γίνει εκτίμηση για το μέγεθος του

Σύμφωνα με τον κ. Τύμβιο στον σταθμό της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην Αθαλάσσα η βροχόπτωση που σημειώθηκε ήταν 44 χιλιοστά, ενώ στην Μακεδονίτισσα ήταν 1,5 χιλιοστό. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι το φαινόμενο ήταν τοπικό. Συνεχίζοντας ο κ. Τύμβιος τόνισε πως το φαινόμενο αυτό, δεν μπορεί να σημειωθεί ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές της Κύπρου. «Συνήθως οι καταιγίδες διαρκούν μια ώρα. Η καταιγίδα όμως της Δευτέρας είχε μεγαλύτερη διάρκεια. Στον σταθμό ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας η βροχόπτωση ξεκίνησε στις 16:30 και διήρκεσε μέχρι και τις 19:30». Συνεχίζοντας ο κ. Τύμβιος ανέφερε πως με την βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες, «ο σταθμός Αθαλάσσας κάλυψε το 137% της αναμενόμενης βροχόπτωσης, ενώ παράλληλα καλύφθηκε και το 1/4 της βροχόπτωσης ολόκληρου του νησιού για τον μήνα Μάρτιο». 

3

Υπενθυμίζεται ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία στις 05:00 το πρωί της Δευτέρας είχε εκδώσει κίτρινη προειδοποίηση η οποία ίσχυε από τις 11:00 το πρωί μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα, αναφέροντας παράλληλα πως θα σημειωνόταν χαλάζι ενώ οι άνεμοι θα ήταν μεταβαλλόμενοι. 

Έτρεχε και δεν έφτανε η Πυροσβεστική

Στο μεταξύ, τα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν χθες, προκάλεσαν και αρκετά προβλήματα στην πρωτεύουσα, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να τρέχει και να μην φτάνει. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε 78 περιστατικά κυρίως στις περιοχές Λατσιών, Τσερίου, Λακατάμιας και Στροβόλου. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στα πλημμυρισμένα υποστατικά, πολυκατοικίες και υπόγεια αλλά και για το άνοιγμα οχετών ομβρίων υδάτων, εργάστηκαν συνολικά 20 συνεργεία, εκ των οποίων τα 13 είναι της Πυροσβεστικής, τα δύο του εθελοντικού οργανισμού Support Cy, τα δύο της Πολιτικής Άμυνας, δύο από το ΕΤΕΑ και μια ομάδα από την εθελοντική οργάνωση «Παύλος». Υπήρξε μάλιστα και περίπτωση όπου υπόγειο «πλημμύρισε» από χαλάζι, και για την αφαίρεσή του επιστρατεύθηκε εκσκαφέας. 

Τέλος, σημειώνεται πως λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού στη Λεωφόρο Λεμεσού υπήρξαν και αρκετές ακινητοποιήσεις οχημάτων και ζημιές.

1

0
Home