Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μισό εκατομμύριο αμπελοπούλια & άλλα πουλιά πιάστηκαν στα δίχτυα το 2023

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 08.03.2024

Μισό εκατομμύριο αμπελοπούλια & άλλα πουλιά πιάστηκαν στα δίχτυα το 2023

Αυτό υποστηρίζει η BirdLife μετά από έρευνα και επικρίνει την Αστυνομία


Αύξηση της λαθροθηρίας αμπελοπουλιών και άλλων πουλιών στην Κύπρο σημειώθηκε το φθινόπωρο του 2023. Σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Bird Life, συνολικά 435.000 αμπελοπούλια και άλλα πουλιά παγιδεύτηκαν και θανατώθηκαν, από "οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα", με σκοπό την πώληση τους.

Σε έρευνα του υ BirdLife Cyprus και της RSPB (BirdLife στο Ηνωμένο Βασίλειο) και η αναφορά των CABS (Committee Against Bird Slaughter) για την παγίδευση πουλιών για το φθινόπωρο 2023 φανερώνουν αύξηση στα επίπεδα παγίδευσης εντός της περιοχής έρευνάς τους σε σχέση με την ενθαρρυντική μείωση που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια.

Αν και η χρήση διχτύων στην Κυπριακή Δημοκρατία κυμάνθηκε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, παρατηρήθηκε εντούτοις αυξημένη δραστηριότητα από οργανωμένες ομάδες παγιδευτών που ουσιαστικά συνεχίζουν ανεμπόδιστα να παγιδεύουν πουλιά σε μεγάλη κλίμακα και σε επίπεδο οργανωμένου εγκλήματος.

Υποστελέχωση της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων: 

Το φθινόπωρο του 2023, καταγράφηκε αύξηση της παγίδευσης με δίχτυα σε ορισμένες τοποθεσίες εντός των Βρετανικών Βάσεων στη Δεκέλεια.Αυτό σχετίζεται με την υποστελέχωση της ομάδας της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων που είναι υπεύθυνη για την πάταξη της λαθροθηρίας και της παγίδευσης πουλιών εντός της δικαιοδοσίας τους. 

Υπηρεσία Θήρας: Μείωση της παγίδευσης κατά 10%

Το νούμερο των 435.000 αμπελοπουλιών και άλλων πουλιών που παγιδεύτηκσν το 2023 επιβεβαιώθηκε από την Υπηρεσία Θήρας. Ωστόσο, μας λέχθηκε ότι ο αριθμός αυτός αφορά ολόκληρη την Κύπρο δηλαδή τις ελεύθερες περιοχές, τις κατεχόμενες και το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

Όπως  μας λέχθηκε η παγίδευση αμπελοπουλιών στις ελεύθερες περιοχές μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με το 2022. H ΟffsiteNews ζήτησε στατιστικά στοιχεία από την Αστυνομία και την Υπηρεσία Θήρας και θα επανέλθει με νεότερο ρεπορτάζ.

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

0
Home