Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μπαίνει στα βαθιά με Ακάμα και Χαλλούμι η Μαρία Παναγιώτου

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 10.01.2024

Μπαίνει στα βαθιά με Ακάμα και Χαλλούμι η Μαρία Παναγιώτου

Αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα υπουργός Γεωργίας - Τα ανοικτά ζητήματα που θα βρει ενώπιόν της

Καυτά ζητήματα τα οποία μένουν σε εκκρεμότητα αλλά και νέες προκλήσεις θα βρεθούν ενώπιον της νέας υπουργού Γεωργίας. Τον περασμένο Μάρτιο η Μαρία Παναγιώτου αναλάμβανε καθήκοντα ως Επίτροπος Περιβάλλοντος. 10 μήνες μετά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αξιολογώντας το έργο της, αποφάσισε όπως την αναβαθμίσει, διορίζοντάς την ως Υπουργό Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΑ ΕΔΩ <<<

Τα δύο σημαντικότερα θέματα τα οποία θα βρει ενώπιόν της η νέα υπουργός με το που αναλάβει καθήκοντα, είναι το μεγάλο κεφάλαιο του χαλλουμιού και σχέδιο για τον Ακάμα. 

Φάκελος χαλούμι

Η διασφάλιση της παραγωγής χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και συγκεκριμένα η ποσόστωση στην παρασκευή του βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Τυροκόμοι, ζωοτρόφοι (αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι) επέρριπταν ευθύνες στο Υπουργείο Γεωργίας για την αναστάτωση που είχε δημιουργηθεί. Μάλιστα είχαν εξαγγελθεί και απεργιακά μέτρα από τους αιγοπροβατοτρόφους και τους τυροκόμους. 

Κατά την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, Νίκος Χριστοδουλίδης και Πέτρος Ξενοφώντος είχαν εισηγηθεί την επέκταση του υφιστάμενου διατάγματος για την ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι μέχρι και την 21η Φεβρουαρίου 2024 που είναι και η ημέρα που θα εκδοθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ως προς την προσφυγή που γίνεται για το χαλλούμι. Συγκεκριμένα, το υφιστάμενο διάταγμα αντί να αλλάξει την 1η Φεβρουαρίου και να πάει στο 25% η ποσόστωση, θα επεκταθεί μέχρι την 21η Φεβρουαρίου και θα παραμείνει στο 19%. 

Οι Τυροκόμοι έμειναν ικανοποιημένοι και συμφώνησαν όπως συνεχιστεί ο διάλογος για τα δεδομένα και για τα ζητήματα που έχουν τεθεί. Μάλιστα ο Πρόεδρος τους ενημέρωση ότι από την 1η Ιουλίου 2024 θα ξεκινήσει να γίνεται η καταγραφή του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Την ίδια ώρα όμως, οι αιγοπροβατοτρόφοι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για τα όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν στο Προεδρικό. Στις 29 Ιανουαρίου η Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων θα ανέβει στον Λόφο για να συναντήσει το Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία και της νέας υπουργού Γεωργίας.

Στασιμότητα στον Ακάμα

Το δεύτερο θέμα το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα αφορά την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων με κίνδυνο την αύξηση και επέκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε σειρά αποφάσεων περί τα τέλη Δεκεμβρίου.

Μεταξύ αυτών τα εξής:

α) Την επιβεβαίωση ότι το πλαίσιο και η φιλοσοφία της δημιουργίας του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα δεν αλλάζει και θα συνεχίσει να υλοποιείται.

β) Την επανεξέταση μέχρι τον Ιούνιο 2024, των έργων που αφορούν το οδικό δίκτυο καθώς και των έργων που αφορούν τους Κόμβους Υποδομών Διαχείρισης και τις Εισόδους και Εξόδους του Εθνικού Δασικού Πάρκου.

γ) Τη μεταφορά της υλοποίησης των συμβάσεων για το Εθνικό Δασικό Πάρκο από το Τμήμα Δασών στην Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΓΑΑΠ).

δ) Τη συνέχιση της υφιστάμενης Σύμβασης, αφού αξιολογηθούν κάποια στοιχεία της και διαφοροποιηθεί ανάλογα και σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.

ε) Την ετοιμασία νέας πρότασης από το ΥΓΑΑΠ μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου 2024.

Άλλα έργα στρατηγικής σημασίας

Πέραν των πιο πάνω, προωθούνται άλλα 6 έργα στρατηγικής σημασίας, με συνολικό κόστος πέραν των 660 εκατ. ευρώ τα οποία αφορούν:

> Εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για Ανάπτυξη και ενίσχυση του Πρωτογενούς τομέα στη Γεωργία και Κτηνοτροφία, ύψους 454 εκατ. ευρώ, με περίοδο υλοποίησης 2023-2027.

> Υποδομής θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας στο Πεντάκωμο αξίας 30 εκατ. ευρώ - από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

> Επέκταση και Αναβάθμιση Παγκύπριου Δικτύου Πράσινων Σημείων αξίας 12 εκατ. ευρώ - από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

> Εφαρμογή συστήματος Πληρώνω όσο Πετώ σε τοπικές αρχές αξίας 25 εκατ. ευρώ - Θ.Αλ.Ε.Ι.Α.

> Σχέδιο Στήριξης Κοινοτήτων Ακάμα - αξίας 27.5 εκατ. ευρώ από Εθνικούς πόρους

> Υδατικό Έργο Κοκκινόκρεμος και υδατικό έργο Βασιλικός αξίας 101 εκατ.ευρώ - Θ.Αλ.Ε.Ι.Α.

0
Home