Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Οι διαδηλώσεις των αγροτών στην ΕΕ φτάνουν Κύπρο - Παραλύει σήμερα η Λευκωσία

Στέλιος Στυλιανού 
- 08.02.2024

Οι διαδηλώσεις των αγροτών στην ΕΕ φτάνουν Κύπρο - Παραλύει σήμερα η Λευκωσία

Αγρότες: Η Ευρώπη βάζει σε εμάς πρότυπα για τα προϊόντα αλλά κάνει συμφωνίες με τρίτες χώρες χωρίς πρότυπα

Τον δρόμο των αγροτών όλης της Ευρώπης ακολουθούν σήμερα οι Κύπριοι αγρότες βγαίνοντας στους δρόμους με τρακτέρ διαμαρτυρόμενοι για τις λανθασμένες πολιτικές της ΕΕ στην κοινή γεωργική πολιτική.

>>> ΝΕΟΤΕΡΟ: Έξω από το Σπίτι της Ευρώπης με τα τρακτέρ τους οι αγρότες (ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟΣ)

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των αγροτικών οργανώσεων ΠΕΚ– ΕΚΑ -Παναγροτικός – Νέα Αγροτική Κίνηση – Ευρωαγροτικός η πορεία θα σταθμεύσει στο Σπίτι της Ευρώπης όπου θα επιδοθεί ψήφισμα με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα οι αγρότες καλούν τους καταναλωτές να πορευτούν μαζί τους γιατί είναι υπόθεση που αφορά όλους τους καταναλωτές και το κάθε νοικοκυριό.

Την ίδια ώρα σημειώνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει, το κόστος παραγωγής είναι εκτός πραγματικότητας, η πράσινη φορολογία επιβάλλεται για το νερό, την γη, τα ζώα, τα δέντρα, τα φυτά, τους σπόρους και γενικά σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Αναφέρεται επίσης ότι τα ναύλα και γενικά το κόστος εξαγωγής αυξάνεται, την ίδια στιγμή που οι εισαγωγές από την Ουκρανία και  άλλες τρίτες χώρες είναι ανεξέλεγκτες την ώρα μάλιστα που η ΕΕ προχωρά σε εμπορική συμφωνία με τις χώρες της λατινικής Αμερικής για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων τα οποία δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας, προάγοντας η ίδια τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Πάντως εξαιτίας των σημερινών διαμαρτυριών η αστυνομία ανακοίνωσε από χθες ότι θα προβεί σε τροχαίες διευθετήσεις  από τις 10 το πρωί στη Λευκωσία. Κατά τον πιο πάνω χρόνο, οι συγκεντρωθέντες, οι οποίοι θα αφιχθούν στο χώρο του ΓΣΠ από διάφορες περιοχές της Κύπρου, θα ξεκινήσουν πορεία με τρακτέρ και άλλα οχήματα, μέχρι το Σπίτι της Ευρώπης, στη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνος στη Λευκωσία. 

Κατά τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν θα γίνονται ολιγόλεπτες αποκοπές στους δρόμους που θα κινηθούν.

Λόγω της εκδήλωσης, η Λεωφόρος Λόρδου Βύρωνος, θα είναι κλειστή για την τροχαία κίνηση από τα φώτα τροχαίας της λεωφόρου Γρίβα Διγενή (Bridge House) μέχρι τα φώτα τροχαίας στο ύψος της Ελληνικής Πρεσβείας, μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. Καθ’ όλη της διάρκεια της εκδήλωσης θα παρασχεθούν τροχαίες διευκολύνσεις από μέλη της Αστυνομίας και καλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των επί καθήκοντι μελών.  

Διαμαρτυρίες και στην Ελλάδα 

Για τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των Ελλαδιτών Αγροτών αναφέρθηκε στα πλαίσια της εκπομπής Quick σχόλια και ο Δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ. Μάλιστα όπως ανέφερε υπάρχουν δύο κατηγορίες αγροτών που διαμαρτύρονται και συγκεκριμένα οι αγρότες όλης της Ελλάδας αλλά και πιο εξειδικευμένα οι αγρότες της Θεσσαλίας μετά τις ζημιές που έχουν δεχθεί από την κακοκαιρία το περασμένο καλοκαίρι που τους έχει ισοπεδώσει. 

Όπως σημείωσε ο Δημοσιογράφος ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέφυγε να προλάβει διάφορες καταστάσεις καθώς δεν μίλησε όπως έπρεπε με αγρότες και Κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα να πάρει όλο το βάρος της ευθύνης πάνω του ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλόντας έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα αλλά και πηγαίνοντας στα διάφορα μπλόκα που έχουν στηθεί από αγρότες στην Ελλάδα για να συνομιλήσει μαζί τους. 

Ο Τέρενς Κουίκ επισήμανε ότι οι αγρότες της Ελλάδας έχουν πολύ ακριβό κόστος παραγωγής αναφέροντας παράλληλα ότι υπάρχει καθυστέρηση στις ενισχύσεις που έχει υποσχεθει η Κυβέρνηση σε όσους πλήγηκαν από την κακοκαιρία.  Την ίδια ώρα ωστόσο ο Δημοσιογράφος σημείωσε ότι η κατάσταση με τους αγρότες δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρώπη γενικότερα.

Αναφέρθηκε επίσης και στην πρωτοβουλία Ελλάδας και Κύπρου για να συστήσουν το σύνδεσμο των 9 μεσογειακών χωρών που είναι μέσα μεταξύ άλλων η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κροατία για να μπορέσουν μαζί να συντονίσουν ενέργειες υπέρ του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα απέναντι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους για να κατανοήσουν όπως είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούν «να αφήνουν το μποστάνι της Ευρώπης να πηγαίνει άκλαυτο»

Σημείωσε μάλιστα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες στην έκτακτη σύνοδο κορυφής να προωθήσει όσο το δυνατό περισσότερα θέματα υπέρ των αγροτών και ειδικότερα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. 

Αναλυτικά οι αναφορές του Τέρενς Κουίκ στο πιο κάτω βίντεο:

Στέλιος Στυλιανού 

0
Home