Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάνω από €2 εκατ. οι ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο στη Λεμεσό - 200 σπίτια / 104 αυτοκίνητα

Offsite Team
- 22.02.2024

Πάνω από €2 εκατ. οι ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο στη Λεμεσό - 200 σπίτια / 104 αυτοκίνητα

Θα πληρώσουν αρκετά και οι ασφάλειες - Στο Υπουργικό την επόμενη εβδομάδα το θέμα αποζημιώσεων

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία καταγραφής των ζημιών που προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος σε περιοχές της Λεμεσού και κυρίως στη Γερμασόγεια τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου. 

Ήδη ο Έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου, παρέδωσε την περασμένη Τρίτη 20/2 στο Υπουργείο Εσωτερικών τον κατάλογο με τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες ζημιές, ενώ απομένει πλέον να εξεταστούν κάποια μεμονωμένα αιτήματα που έφτασαν χθες Τετάρτη στο γραφείο του Επάρχου και κάποια που αναμένονται τις επόμενες μέρες. Υπάρχουν περιπτώσεις κατοικιών που ανήκουν κυρίως σε ξένους, που δεν έγινε καμία επικοινωνία ακόμα με το γραφείο του Επάρχου. Αυτό αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα. 

Ο κ. Αλεξάνδρου μιλώντας στην OffsiteNews, ανέφερε ότι μέχρι την Τρίτη καταγράφηκαν και κοστολογήθηκαν οι ζημιές σε:

  • 197 κατοικίες ή διαμερίσματα
  • 19 επαγγελματικά υποστατικά 
  • 104 αυτοκίνητα
  • 1 Εκκλησία (Προφήτη Ηλία στον Ποταμό Γερμασόγειας)

Οι λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης κατέγραψαν και φωτογράφησαν όλα τα υποστατικά και τα αυτοκίνητα και σύμφωνα με την εκτίμηση, οι ζημιές φτάνουν και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. 

Την Τετάρτη καταγράφηκαν αιτήματα για ζημιές σε ακόμα 4-5 κατοικίες καθώς και σε ένα ιδιωτικό σχολείο. 

Εκτιμάται ότι οι ζημιές στις κατοικίες, διαμερίσματα και επαγγελματικά υποστατικά, φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Οι ζημιές στα αυτοκίνητα ανέρχονται περίπου στις 250.000 ευρώ ενώ οι ζημιές στο ιδιωτικό σχολείο ανέρχονται περίπου στις 200.000 ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι ακόμα υποβάλλονται αιτήματα, τότε γίνεται αντιληπτό ότι οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ζημιές που υπέστη το Δημοτικό Σχολείο και το νηπιαγωγείο της Γερμασόγειας, θα καλυφθούν από το Υπουργείο Παιδείας και τη σχολική εφορεία. 

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών θα υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο τον κατάλογο με τις ζημιές και την κοστολόγηση και αναμένεται ότι θα αποφασίσουν τα μέτρα και ο τρόπος με τον οποίο θα αποζημιωθούν οι πολίτες.

Αρκετά χρήματα θα κληθούν να πληρώσουν και οι ασφάλειες. Γίνεται αντιληπτό ότι τόσο σε περιπτώσεις αυτοκινήτων όσο και σε περιπτώσεις κατοικιών και επαγγελματικών υποστατικών που ήταν ασφαλισμένα, τότε οι ζημιές θα καλυφθούν από τις ασφάλειες. 

Η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει συγκεκριμένα κριτήρια όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Αναμένεται ότι θα αποκλειστούν από τυχόν αποζημίωση οποιαδήποτε κατοικίες, υποσταστικά ή κατασκευές ήταν μη αδειοδοτημένες και κατ’ επέκταση παράνομες. 

Μετά την απόφαση του Υπουργικού και τις σχετικές ανακοινώσεις, οι πολίτες θα κληθούν να υποβάλουν διάφορα πιστοποιητικά που ζητούνται σε αυτές τις περιπτώσεις και ακολούθως να αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν. 

Σωτήρης Νικηφόρου

0
Home