Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Parking για ΑμεΑ: Πάει €500 το πρόστιμο - Αν το επαναλάβεις πας Δικαστήριο

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 06.10.2023

Parking για ΑμεΑ: Πάει €500 το πρόστιμο - Αν το επαναλάβεις πας Δικαστήριο

Δ.Λαμπριανίδης: Καλωσορίζει την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ - Τι προνοεί η πρόταση του βουλευτή Α.Αποστόλου

Πρόταση νόμου η οποία προνοεί την αύξηση προστίμου σε όσους παρανομούν και παρκάρουν σε χώρους ΑμεΑ κατέθεσε στη Βουλή την Πέμπτη (5/10) ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου.

Οι χώροι στάθμευσης με σήμανση και μπλε χρώμα, ανήκουν μόνο στα άτομα με αναπηρία τα οποία είναι κάτοχοι του ειδικού δελτίου στάθμευσης το οποίο εκδίδεται από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ). Είτε το σημείο αναφοράς είναι οι δημόσιοι χώροι στάθμευσης οχημάτων, είτε και ιδιωτικοί χώροι, σε πολυκατοικίες, γραφεία και καταστήματα, η Νομοθεσία προβλέπει την καταγγελία των υπεύθυνων οδηγών οχημάτων.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, το πρόστιμο για παράνομη στάθμευση σε χώρους ΑμεΑ είναι €300. Μπορεί το ποσό αυτό να είναι υψηλό, ωστόσο απ’ότι φαίνεται δεν είναι αποτρεπτικό αφού συχνά όλοι μας γινόμαστε μάρτυρες παράνομων σταθμεύσεων από ασυνείδητους οδηγούς.

Τι προνοεί η πρόταση νόμου

Θέλοντας να μπει ένα τέλος στην παρανομία, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου ετοίμασε και κατέθεσε πρόταση νόμου η οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή Μεταφορών. Μιλώντας στην OffsiteNews ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι «μετά και από συζητήσεις που είχα με τους συνδέσμους των ατόμων με αναπηρίες αλλά και των χρόνιων ασθενών, διαφάνηκε πως η παράνομη στάθμευση σε χώρους ΑμεΑ. Θεωρώ ότι είναι επιβεβλημένο να ανοίξει η συζήτηση για αύξηση των ποινών».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου «η τροποποίηση του περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων Νόμου, κρίνεται αναγκαία ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με το δικαίωμα για απρόσκοπτη διακίνηση των ατόμων με αναπηρία, το οποίο αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στα κοινά».

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, εάν κάποιος σταθμεύσει παράνομα για πρώτη φορά σε χώρο ΑμεΑ το πρόστιμο από €300 αυξάνεται στα €500. Παράλληλα σε περίπτωση όμως που κάποιο πρόσωπο επαναλάβει το αδίκημα, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ εισηγείται όπως δεν εκδίδεται πρόστιμο αλλά το πρόσωπο θα υπόκειται σε δίωξη δυνάμει των προνοιών του περί Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Κανονισμών, οι οποίοι προβλέπουν ότι όποιος τους παραβιάζει είναι ένοχος αδικήματος και υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους ή/και σε χρηματική ποινή €1.708. 

Η OffsiteNews επικοινώνησε και με τον κ. Δημήτρη Λαμπριανίδη, πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάθεση της πρότασης νόμου. «Η αύξηση του προστίμου είναι μια θετική εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι θα αποτραπεί η παράνομη στάθμευση σε χώρους ΑμεΑ».

Παράλληλα, ο κ. Λαμπριανίδης τόνισε πως θα πρέπει να εξευρεθεί ο τρόπος ώστε να υπάρχει έλεγχος σε σχέση με την χρήση της μπλε κάρτας. «Έχει παρατηρηθεί ότι συγγενείς ατόμων με αναπηρία χρησιμοποιούν την μπλε κάρτα χωρίς να είναι το άτομο με αναπηρία εντός του οχήματος και παρκάρουν στις καθορισμένες θέσεις».

Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου αναμένεται να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος σε σχέση με τα άτομα με αναπηρία, τους χώρους στάθμευσης αλλά και την μπλε κάρτα, για την οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους δικαιούχους της. 

0
Home