Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Προχωρά το «Σπίτι του Ποδοσφαίρου» στον Κόρνο - Τι ακριβώς θα γίνει

Σωτήρης Νικηφόρου
- 19.06.2023

Προχωρά το «Σπίτι του Ποδοσφαίρου» στον Κόρνο - Τι ακριβώς θα γίνει

€16 εκατ. για το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο της ΚΟΠ στον Κόρνο - Τα επόμενα βήματα και όλα όσα θα γίνουν - Σήμερα παρουσίαση

Προχωρά μετά από αρκετό καιρό το θέμα κατασκευής του νέου Εθνικού Αθλητικού Κέντρου της ΚΟΠ στην κοινότητα του Κόρνου. 

Σήμερα Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί Δημόσια Διαβούλευση/Παρουσίαση της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για την κατασκευή και λειτουργία του νέου Εθνικού Αθλητικού Κέντρου της ΚΟΠ στον Κόρνο. Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Κόρνου.

φ

Ο σκοπός της δημόσιας παρουσίασης είναι η ενημέρωση του κοινού και των ενδιαφερόμενων τοπικών αρχών για τα κύρια αποτελέσματα της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον του εν λόγω έργου.

Στα πλαίσια αυτά θα δοθεί η δυνατότητα στο κοινό και στους ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν σχόλια και παραστάσεις για το Έργο βασιζόμενοι και στα αποτελέσματα της Μελέτης που θα παρουσιαστεί, έτσι ώστε αυτά να ληφθούν υπόψη στη διαδικασία αξιολόγηση του έργου.

Τι ακριβώς θα γίνει

Το Αθλητικό Κέντρο δημιουργείται για την κάλυψη των αναγκών των Εθνικών Ομάδων ποδοσφαίρου, στα πρότυπα αντίστοιχων αθλητικών κέντρων άλλων Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών. Όπως λέχθηκε αρκετές φορές από πλευράς ΚΟΠ θα είναι το  “Σπίτι του Ποδοσφαίρου στην Κύπρο”. 

φ

Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 1 κεντρικό γήπεδο αγώνων χωρητικότητας 1.500 θέσεων, 3 βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων, ξενώνες φιλοξενίας αθλητών και βοηθητικές εγκαταστάσεις (αποθήκες, αποδυτήρια, ιατρείο, γυμναστήριο, αίθουσες συνεδριάσεων και σεμιναρίων, καφεστιατόριο κ.τ.λ.). Επιπλέον, εντός του χώρου θα στεγαστούν τα νέα γραφεία της ΚΟΠ. Όλοι όσοι δουλεύουν και σχετίζονται με την ΚΟΠ θα είναι συγκεντρωμένοι στις ίδιες εγκαταστάσεις. Θα εγκατασταθεί επίσης και θα λειτουργεί εκεί η Σχολή Προπονητών. 

π

Σε 2 φάσεις η κατασκευή - Τι θα γίνει σε κάθε φάση

Το έργο αναμένεται να κατασκευαστεί σε δύο φάσεις και θα αποτελείται από δύο υπόγεια επίπεδα, ισόγειο χώρο και ένα όροφο και μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου 1.500 θέσεων θεατών, συνολικών διαστάσεων 80x120m που θα τοπιοτεχνηθεί με γρασίδι που πληροί τις προδιαγραφές και οδηγίες της UEFA για διεθνείς αγώνες της Εθνικής Ελπίδων, δύο  βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων διαστάσεων 80x120m έκαστο, τέσσερα γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα τα οποία θα ενώνονται σε ένα (συνολικών διαστάσεων 40x60m, αποθηκευτικούς χώρους, αποδυτήρια, αίθουσες φυσικοθεραπευτηρίου, αίθουσες σεμιναρίων, ιατρείο, γραφείο τύπου, 26 ξενώνες φιλοξενίας αθλητών κλπ. 

Στο υπό αναφορά Αθλητικό Κέντρο θα κατασκευαστεί επίσης Βιολογική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων που θα εξυπηρετεί το Κέντρο. 

υ

Συγκεκριμένα στο επίπεδο Υπόγειου Α΄ θα χωροθετηθούν μεταξύ άλλων τα γραφεία εκπροσώπου ΜΜΕ, τηλεοπτικά studios, καθιστικό VIP επισκεπτών, control room σχολιαστών, χώρος πλατφόρμας κάμερας, αίθουσες σεμιναρίων & εκδηλώσεων, δημοσιογραφικά θεωρεία, θέσεις ΑμεΑ, χώροι υγιεινής επισκεπτών, γραφεία προπονητών και σχολής προπονητών, καφεστιατόριο, φυσικοθεραπευτήρια κλπ. 

Στο επίπεδο Υπόγειου Β΄ θα χωροθετηθούν μεταξύ άλλων οι 13 ξενώνες φιλοξενίας αθλητών, δεξαμενές νερού γηπέδων και υπόλοιπης εγκατάστασης, δωμάτια ΑΗΚ, προπονητικό κέντρο, αποθήκη εξοπλισμού/συντήρησης γηπέδων, αρχείο ομοσπονδίας, αποδυτήρια Εθνικής Ομάδας, γραφεία προπονητή και προπονητικής ομάδας, αποδυτήρια, φυσικοθεραπευτήριο, χώρος αποθεραπείας, γυμναστήριο, κολυμβητική δεξαμενή, καφεστιατόριο, αίθουσα συνέντευξης τύπου, χώρος εξέτασης ντόπιγκ, ιατρείο κλπ. 

Στο επίπεδο ισογείου θα χωροθετηθούν μεταξύ άλλων τα κεντρικά γραφεία της ΚΟΠ, γραφεία προσωπικού Εθνικών Ομάδων, Τεχνικού Διευθυντή και Διευθυντή Πρωταθλημάτων, Σχολής προπονητών και Γενικού διευθυντή, 227 υπέργειοι χώροι στάθμευσης, πέντε (5) υπέργειοι χώροι στάθμευσης VIP υπαλλήλων, 22 υπέργειοι χώροι στάθμευσης ΑμεΑ, πέντε (5) υπέργειοι χώροι στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας, 12 υπέργειοι χώροι στάθμευσης μοτοποδηλάτων και τρεις (3) για λεωφορεία, διαμόρφωση των ιδιωτικών χώρων πρασίνου και οι δημόσιοι χώροι πρασίνου. 

Τέλος στο επίπεδο 1 ου ορόφου του Αθλητικού Κέντρου θα φιλοξενούνται τα κεντρικά γραφεία της ΚΟΠ. H Βιολογική Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, το γήπεδο επίσημων αγώνων 1500 θέσεων, τα τέσσερα (4) γήπεδα συνθετικού χλοοτάπητα που ενώνονται σε ένα (1) και τα δύο (2) βοηθητικά γήπεδα προπονήσεων θα εκτείνονται και στα δύο (2) υπόγεια επίπεδα και στο επίπεδο του ισογείου. 

η

Σύμφωνα με τον Κύριο του Έργου, η κατασκευή και λειτουργία του προτεινόμενου Αθλητικού Κέντρου της ΚΟΠ έχει ως στόχο τα ακόλουθα:  

  • Tην κάλυψη των αναγκών των Εθνικών ομάδων της ΚΟΠ στα πρότυπα των αντίστοιχων Αθλητικών Κέντρων άλλων Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών, έπειτα και από οικονομική βοήθεια της Ένωσης Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA).  
  • Την εγκατάσταση των γραφείων της ΚΟΠ, καθώς και των γραφείων της Σχολής των Προπονητών σε σημείο εύκολης πρόσβασης, και συγκεκριμένα δυτικά του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας – Λεμεσού (Α1).  
  • Την δημιουργία αιθουσών σεμιναρίων για την εκπαίδευση των διαιτητών.  
  • Την διεξαγωγή υποστηρικτικών δραστηριοτήτων σχετικών με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και την προετοιμασία των αθλητών.  
  • Την κατασκευή και λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας, για την εξυπηρέτηση και φιλοξενία αθλητών.  
  • Την εξυπηρέτηση του κοινού, των αθλητών και συνοδών τους και του προσωπικού λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου μέσω της παροχής υπηρεσιών καφεστιατορίου για όλες τις ανάγκες των δραστηριοτήτων του Αθλητικού Κέντρου. 
  • Την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας της Κοινότητας Κόρνου. 
  •  Την προσέλκυση νέων προς τον αθλητισμό και τις αξίες του ποδοσφαίρου.

Τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό κέρδισε το Αρχιτεκτονικό Γραεφείο Fereos Architects LLC – Tsampikos Petras. 

16 εκατ. ευρώ το κόστος - Στόχος να αρχίσουν τα έργα φέτος

Εκτιμώμενο Κόστος Έργου ανέρχεται στα  €15.980.000,0. Αφού λυθούν κάποια περιβαλλοντικά θέματα που υπάρχουν και ολοκληρωθούν και εγκριθούν οι τελικές περιβαλλοντικές μελέτες, θα κατατεθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια. Αφού εξασφαλστεί άδεια θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για κατασκεύη του έργου και στόχος είναι να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στο 2023. Το κατασκευαστικά έργα θα έχουν διάρκεια 24-36 μήνες. 

γ

Σημειώνεται ότι το τεμάχιο της ανάπτυξης έχει εκμισθωθεί από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) για την δημιουργία του προτεινόμενου Αθλητικού Κέντρου, ενώ ο ΚΟΑ στη συνέχεια είχε προβεί στην σύναψη σύμβασης υπομίσθωσης του εν λόγω τεμαχίου προς την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), σύμφωνα με την σύμβαση υπομίσθωσης ημερομηνίας 22/08/19 και ισχύος έως τις 25/07/2052.

Σωτήρης Νικηφόρου

Home