Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ψάχνουν στάδιο για προπονήσεις χιλιάδες παιδιά λόγω αναβάθμισης του Σπύρος Κυπριανού

Offsite Team
- 20.03.2024

Ψάχνουν στάδιο για προπονήσεις χιλιάδες παιδιά λόγω αναβάθμισης του Σπύρος Κυπριανού

Ο αντίκτυπος για ομοσπονδίες από ανακαίνιση του «Σπ.Κυπριανού» στην Επ. Παιδείας

Τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της προσωρινής στέγασης ομοσπονδιών, σωματείων και αθλητών που προπονούνται στο αθλητικό κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, λόγω της επικείμενης ανακαίνισης του σταδίου ενόψει της διοργάνωσης του FIBA EuroBasket 2025 τέθηκαν επί τάπητος την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην δύσκολη κατάσταση να ψάχνουμε να βρούμε (εγκαταστάσεις) για εκατοντάδες ή χιλιάδες παιδιά και αθλητές όλων των ομοσπονδιών και των σωματείων βόλεϊ Σαλαμίνας και ΑΕΚ Καραβά και να μην έχουν χώρο για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους και τις προπονήσεις τους. Αυτή είναι η Κύπρος», είπε.

Πρόσθεσε ότι «εδέησαν τον Οκτώβριο του 2023 να κάνουν σύσκεψη και οι μεν και οι δεν», σημειώνοντας ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας «δεν ενήργησαν όπως θα έπρεπε».

«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μας τιμά σαν κράτος να περιμένουμε τελευταία στιγμή να βρούμε λύσεις», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς σημειώνοντας ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις από πλευράς ΚΟΑ ότι θα βρεθούν λύσεις για όλες τις ομοσπονδίες και τα σωματεία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι είναι αδήριτη ανάγκη το κλειστό στάδιο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμιστεί για να φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή διοργάνωση καλαθόσφαιρας του 2025, όπως είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, είναι εξίσου σοβαρό και επιτακτική ανάγκη να μην μείνουν χωρίς χώρο προπόνησης αθλητές των πέντε ομοσπονδιών και των τεσσάρων σωματείων που επηρεάζονται. Πρόσθεσε ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται και αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων και Παραολυμπιακών.

Σημείωσε ότι είναι υποχρέωση του ΚΟΑ και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας να βρουν τις βέλτιστες λύσεις τάχιστα. Το ζήτημα, είπε ο κ. Κάρουλλας, είναι θέμα δίκαιης μεταχείρισης των αθλητών και πρέπει να εξευρεθούν ειδικοί χώροι για κάθε ομοσπονδία και κάθε σωματείο άμεσα. Ο κ. Κάρουλλας επεσήμανε ότι οφείλει ο ΚΟΑ και το Υπουργείο Παιδείας να σεβαστούν τις ανάγκες των αθλητών, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και να δώσουν λύσεις που να ικανοποιούν.

«Ως ΔΗΣΥ θα παρακολουθούμε τις μέρες αυτές και θα αναμένουμε ρεαλιστικές λύσεις στα προβλεπόμενα, όπως μας έχουν ανακοινωθεί, χρονοδιαγράμματα, που να ικανοποιούν τις ανάγκες του κάθε αθλητή. Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εκεί και όπου χρειάζεται για την οριστική ρύθμιση του ζητήματος», κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Καυκαλιάς, δήλωσε από πλευράς του ότι η Κύπρος ανέλαβε την ευθύνη μιας μεγάλης διοργάνωσης του ομίλου FIBA EuroBasket 2025. «Δεν εξετάζουμε σήμερα αυτή την απόφαση. Αυτό που εξετάζουμε είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στις ομοσπονδίες και τα σωματεία που χρησιμοποιούν τους χώρους του κλειστού σταδίου ‘Σπύρος Κυπριανού’ στη Λεμεσό, το οποίο θα κλείσει για βελτιώσεις και ανακαινίσεις για τις ανάγκες της διοργάνωσης», είπε.

Πρόσθεσε ότι αυτά τα σωματεία και οι ομοσπονδίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στέγη λέγοντας ότι «είναι ξεκάθαρο στη δική μας αντίληψη, ότι υπήρξε κακός προγραμματισμός, κωλυσιεργία, από τις αρμόδιες αρχές, από την Κυβέρνηση, από τον ΚΟΑ».

Εξέφρασε την ελπίδα, έστω και την τελευταία στιγμή, να βρεθούν οι λύσεις για να μην βρεθούν «ξεκρέμαστες» οι ομοσπονδίες σημειώνοντας ότι οι λύσεις της τελευταίας στιγμής δεν υπήρξαν ποτέ η καλύτερη επιλογή.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι «δυστυχώς και πάλι είμαστε μπροστά από ένα όργιο ανευθυνότητας πολλών παραγόντων και ιθυνόντων με αποτέλεσμα το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Ιανουαρίου 2024 να εγκρίνει ένα προϋπολογισμό περίπου 13 εκατομμύρια ευρώ μαζί με το ΦΠΑ για την αναβάθμιση του γηπέδου, το οποίο πρέπει να τελειώσει τον Ιούλιο του 2025».

Πρόσθεσε ότι αυτή η αναβάθμιση αναγκάζει ομοσπονδίες και σωματεία να βγουν έξω από το στάδιο στο τέλος Μαΐου σημειώνοντας ότι εντός της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι περίπου 400 παιδιά-αθλητές θα βρεθούν εκτός αγωνιστικής δράσης.

«Γίνονται προσπάθειες για εξεύρεση άλλων χώρων για την κάθε ομοσπονδία, αλλά και για τις ομάδες πετοσφαίρισης όπως η Σαλαμίνα και η ΑΕΚ Καραβά», είπε ο κ. Τρυφωνίδης σημειώνοντας ότι παρά τις προσπάθειες που γίνονται είναι δύσκολο να εξευρεθούν αίθουσες κυρίως για κάποια αθλήματα όπου χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα όργανα και εξοπλισμός.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι δεν αντιστρατεύεται την ιδέα για κτίσιμο ενός γηπέδου για το EuroBasket 2025 από την αρχή, ούτως ώστε να «μείνει στον κυπριακό αθλητισμό και να μην υπάρχει ταλαιπωρία».  

Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου

Εξάλλου, ο κ. Μυλωνάς ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου και για το εάν υπήρξε κατάληξη στη συζήτηση, ο κ. Μυλωνάς απάντησε ότι ο προϋπολογισμός θα είναι αύριο ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος, προς ψήφιση, υποδεικνύοντας ότι θα υπάρξουν πολλές τροπολογίες από πολλούς. «Θα έρχονται στην Επιτροπή (οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κύπρου) για να μας ενημερώνουν για τις δαπάνες τους», είπε ο κ. Μυλωνάς.

Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ και το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι τελειώνουν τώρα τα δωδεκατημόρια για το ΤΕΠΑΚ και διερωτήθηκε «πώς θα πληρώνονται;». Πρόσθεσε ότι η ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για επεξεργασία.

0
Home