Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πυρκαγιές: Βάζουν κάμερες για να εντοπίζουν εμπρηστές

Γιώργος Μιχαηλίδης
- 12.09.2023

Πυρκαγιές: Βάζουν κάμερες για να εντοπίζουν εμπρηστές

Συζητούν αύξηση ποινών - Σύσκεψη στις 21 Σεπτεμβρίου 2023

Η νέα μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Ακρούντας κοντά στο Κρατικό Δάσος  Λεμεσού κινητοποιεί ξανά τις Αρχές. Η προσπάθεια πλέον επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των φωτιών με δυο νέα μέτρα που θα συζητηθούν σε σύσκεψη  την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023.

Όπως πληροφορούμαστε, τα δυο βασικά μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η τοποθέτηση καμερών σε δασικές περιοχές και η αύξηση των ποινών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η σύσκεψη θα συγκληθεί από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας Ανδρέα Γρηγορίου με τη συμμετοχή και του διευθυντή του Τμήματος Δασών Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, αλλά και εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σημειώνεται ότι συσκέψεις για τις πυρκαγιές έγιναν τον Μάρτιο σε επίπεδο Υπουργών Εσωτερικών, Άμυνας και Γεωργίας καιυπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Απρίλιο.

Κάμερες

Η Offsite News επικοινώνησε με τον υπουργό Γεωργίας Πέτρο Ξενοφώντος ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις που θα συζητηθούν. Μια από αυτές είναι η τοποθέτηση καμερών σε δασικές περιοχές. Αυτές οι κάμερες θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τους . εμπρηστές. Στην ουσία η καταγραφή από τις κάμερες θα αποτελεί ισχυρό χαρτί για την Αστυνομία στη διερεύνηση υποθέσεων και τον εντοπισμό των δραστών. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν θερμικές κάμερες που έχουν άλλες δυνατότητες  σε Ακάμα, Ορκόντα, Μαδαρή,Φικάρδου αφού  εντοπίζουν καπνό και αμέσως ενημερώνεται το Τμήμα Δασών και η Πυροσβεστική. 

>>>>Διαβάστε επίσης: Υπουργός Γεωργίας: Αναμένονται αποφάσεις για αντιμετώπιση πυρκαγιών<<<<

Έρχονται βαριές ποινές

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης των ποινών για πυρκαγιές. Ερωτηθείς ο Υπουργός Γεωργίας κατά πόσον θα συζητηθεί το θέμα των ισοβίων είπε ότι αυτό είναι κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση αλλά εξαρτάται από το Γενικό Εισαγγελέα.Ωστόσο, η αύξηση των ποινών βρίσκεται στο επίκεντρο. Σημειώνεται ότι ο εμπρησμός σε δάσος συνεπάγεται  φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί. 

Μεγαλύτερη ποινή στη φονική πυρκαγιά του Αρακαπά

Υπενθυμίζεται ότι η πολύκροτη υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 3 Ιουλίου 2021, στο χωριό Αρακαπά που είχε ως αποτέλεσμα να επεκταθεί σε άλλες οκτώ κοινότητες έφερε τη μεγαλύτερη ποινή για πυρκαγιά στην Κύπρο. Ο 69χρονος συλληφθέντας  καταδικάστηκε  σε  ποινή φυλάκισης 8 χρόνων. Εξαιτίας της πυρκαγιάς  έχασαν τη ζωή τους τέσσερα πρόσωπα στο χωριό Οδού της επαρχίας Λάρνακας, ενώ οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν ανέρχονται στο ποσό των €15.318.798.

Γιώργος Μιχαηλίδης

 

0
Home