Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Σήμερα Ιερά Σύνοδος: Άφεση αμαρτιών σε Παγκράτιο & Πιτσιλλίδη-Την γλυτώνει ο τέως Κιτίου;

Offsite Team
- 13.06.2023

Σήμερα Ιερά Σύνοδος: Άφεση αμαρτιών σε Παγκράτιο & Πιτσιλλίδη-Την γλυτώνει ο τέως Κιτίου;

Ο τέως Κιτίου ίσως την γλυτώσει λόγω έφεσης-Δυσαρέσκεια Αρχιεπσκόπου για Τυχικό-Εξελίξεις με Παγκράτιο & Πιτσιλλίδη

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζεται η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα ασχοληθεί με πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία της Κύπρου.

Δυσαρέσκεια Αρχιεπισκόπου με Πάφου Τυχικό

Είναι η πρώτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου μετά και την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, για τον οποία μάλιστα προκύπτει θέμα με την δυσαρέσκεια του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου, λόγω μη συμμετοχής του στο αρχιερατικό συλλείτουργο που έγινε την Κυριακή στην Λευκωσία, όπου μνημονεύθηκε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος.

Σε δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε ως "παιδαριώδη" τη στάση του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, λέγοντας πως όταν δέχτηκε την χειροτονία του μνημονεύθηκε ο Κιέβου Επιφάνιος.

Εκτίμησε πως είναι κάτι που δυστυχώς φαίνεται να εξελίσσεται ως ένα πρόβλημα στην Εκκλησία της Κύπρου, ωστόσο εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να θέσει τέρμα σ’ αυτό το θέμα.

Παράλληλα δήλωσε βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου στέκεται παρά το πλευρό τους. «Πρέπει ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός να πάρει τα μηνύματα και από τον κόσμο αλλά και από όλους εμάς και είμαι αποφασισμένος να μην εξελιχτεί ένα σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Ως εκ τούτου, το συγκεκριμένο θέμα θα είναι σίγουρα στην ατζέντα της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου και αναμένονται σημαντικές εξελίξεις. 

Δικάζει τον τέως Κιτίου και μάλλον την γλυτώνει

Επιπλέον, η Ιερά Σύνοδος θα συζητήσει και θα κληθεί να αποφασίσει για το πολύ σημαντικό θέμα που προκάλεσε σοκ στην κυπριακή εκκλησία και κοινωνία με την καταδίκη του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή, λόγω της άσεμνης  άσεμνης επίθεση σε γυναίκα το 1981, όταν η ίδια ήταν 16 ετών και 8 μηνών. 

Ορθώς η Ιερά Σύνοδος δέχεται πιέσεις για να δείξει την αυστηρότητα της και να επιβάλει την δέουσα ποινή στον τέως Κιτίου. Είναι πολύ πιθανό όμως την δεδομένη στιγμή να μην παρθεί καμία απόφαση, αφού ο τέως Κιτίου κατέθεσε έφεση κατά της πρωτόδικης, καταδικαστικής, απόφασης. Έχουν συνταχθεί 12 λόγοι για έφεση από τον δικηγόρο του τέως Κιτίου. Ένας από τους βασικότερους λόγους έφεσης που προβάλλεται είναι ότι «παραβιάστηκε το δικαίωμα δίκαιης δίκης» του Μητροπολίτη τέως Κιτίου λόγω του τεράστιου χρονικού διαστήματος, που παρήλθε από την ισχυριζόμενη διάπραξη του αδικήματος έως την εκδίκαση της υπόθεσης (42 χρόνια μετά) όπου πλέον ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου δεν μπορούσε να εξετάσει ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης, αφού απεβίωσαν ή δεν θυμούνταν, ενώ από την άλλη δεν μπορούσε να φέρει σημαντικούς μάρτυρες υπεράσπισης γιατί κάποιοι εξ αυτών απεβίωσαν ή για λόγους υγείας.

Η απόφαση να κατατεθεί έφεση έχει σχέση και με το πως θα χειριστεί την υπόθεση η Ιερά Σύνοδος. Από την στιγμή που θα εκκρεμεί η υπόθεση στο δικαστήριο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα παρθεί απόφαση για καθαίρεση του τέως Κιτίου ενώ είναι πιθανό να μην τεθεί ούτε σε αργία και να συνεχίσει να έχει κανονικά όλα του τα δικαιώματα, όπως αντιμισθία και διαμονή στην Μητρόπολη Κιτίου. 

Αν τελικά η Ιερά Σύνοδος χαριστεί στον τέως Κιτίου, αναμένονται αντιδράσεις. 

Άφεση αμαρτιών σε Παγκράτιο και Ανδρέα Πιτσιλλίδη

Επιπρόσθετα, η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να εξετάσει τα θέματα άρσης της αργίας του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή και άρσης του αφορισμού του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη. 

Ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Μόρφου και την Ιερά Σύνοδο, ζητά άρση της αργίας που του επιβλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο το 1998 με την αιτιολογία ότι ήταν φορέας του AIDS.  Από τότε δεν μπορεί να τελεί Ιερές Ακολουθίες και Μυστήρια. Τα γεγονότα είναι καλά γνωστά στην κυπριακή κοινωνία, τα τελευταία 1-2 χρόνια έπαιξαν ξανά δυνατά στα ΜΜΕ και αναμένεται ότι η Ιερά Σύνοδος θα αποκαταστήσει τον Παγκράτιο Μερακλή. 

Ο θεολόγος Ανδρέας Πιτσιλλίδης αφορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο τον Οκτώβριο του 2015 για αναφορές του πάνω σε διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων και το θέμα της ομοφυλοφιλάς. Μεταξύ άλλων η απόφαση της Συνόδου έλεγε: «εξαιτίας των κακοδοξιών, των εσκεμμένων παρερμηνειών, του χλευαστικού τρόπου αναφοράς στην πίστη, στα ήθη και στις παραδόσεις, και της αήθους συμπεριφοράς του Αντρέα Πιτσιλλίδη απέναντι τόσο στη Συνοδική Επιτροπή όσο και στην Ιερά Σύνοδο». 

Ο Ανδρέας Πιτσιλλίδης, με πρόσφατη επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο, ζητά την άρση της ποινής αφορισμού που του επιβλήθηκε πριν από 8 χρόνια από την Ιερά Σύνοδο, επί Χρυσοστόμου Β’.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι θετικοί για να αποκαταστήσουν και τα δύο πρόσωπα. 

Home