Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

«Σωματεία-Σχολές»: Βρέθηκε φόρμουλα για να μην κλείσουν

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 09.09.2023

«Σωματεία-Σχολές»: Βρέθηκε φόρμουλα για να μην κλείσουν

Θα ιδρυθούν Σωματεία ανά επαρχία και ανά άθλημα - Οι ιδιωτικές σχολές θα εγγράφονται ως μέλη σε αυτά
  • 3.698 Μη Κερσοσκοπικοί Οργανισμοί (ΜΚΟ) εγγεγραμμένοι στον Έφορο Σωματείων
  • Τα 700 είναι Σωματεία αθλητικού τύπου, τα 600 είναι ιδιωτικές σχολές 
  • Τι λέει ο νόμος του 2017 
  • Πόσες διαγραφές έγιναν από το 2020 μέχρι σήμερα 
  • Ποια η θέση του ΚΟΑ 

Τη λύση ώστε οι ιδιωτικές σχολές που είναι εγγεγραμμένες ως Σωματεία και θα πρέπει βάσει νόμου να διαγραφούν από το μητρώο του Εφόρου Σωματείων, να μην κινδυνεύσουν με κλείσιμο φαίνεται να βρήκε το υπουργείο Εσωτερικών. Με την εφαρμογή της τροποποιημένης νομοθεσίας η οποία ψηφίστηκε το 2017, ο Έφορος Σωματείων έχει προχωρήσει σε διαγραφές αρκετών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) από το μητρώο του. Στην παρούσα φάση, στο μητρώο του Εφόρου είναι εγγεγραμμένα και ενεργά συνολικά 3.698 Σωματεία/Ιδρύματα/Ομοσπονδίες/Ενώσεις. 

Η τροποποίηση του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμου το 2017 έφερε στην επιφάνεια αρκετά προβλήματα. Όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στον Έφορο Σωματείων στη βάση του προηγούμενου νόμου θα διατηρούσαν την εγγραφή τους, νοουμένου ότι θα υπέβαλαν επικαιροποιημένο καταστατικό εναρμονισμένο με τις πρόνοιες του νέου Νόμου. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή της νομοθεσίας είχε διαπιστωθεί πως πολλά Σωματεία αθλητικού τύπου λειτουργούσαν χωρίς να υπάρχει έλεγχος των εγκαταστάσεων τους και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις (ιδιωτικές σχολές) λειτουργούσαν ως Σωματεία χωρίς να καταβάλουν ΦΠΑ.

Ποιοι εγγράφονται στον Έφορο και τι άλλαξε ο Νόμος του 2017

Σωματεία, Ιδρύματα, Ομοσπονδίες ή Ενώσεις έχουν δικαίωμα για εγγραφή στο μητρώο του Εφόρου Σωματείων νοουμένου ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες βάση και του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και για άλλα συναφή θέματα Νόμο. Για σκοπούς συντομίας, οι πιο πάνω οντότητες ονομάζονται Νομικά Πρόσωπα μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ή Μη κερδοσκοπικός Οργανισμός–ΜΚΟ).

Το 2017 τέθηκε σε εφαρμογή ο περί Σωματείων και Ιδρυμάτων και για άλλα συναφή θέματα Νόμος Ν 104(Ι)/2017 σε αντικατάσταση του περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμου του 1972. Η προϊσταμένη Διεύθυνσης Σωματείων, Εράνων και ΜΜΕ στο υπουργείο Εσωτερικών κ. Αναστασία Καμένου μίλησε στην OffsiteNews και εξήγησε τι προνοεί το νόμος του 2017. 

Αρχικά ανέφερε ότι με τον Νόμο του 2017 εισήχθησαν δύο βασικές πρόνοιες. «Η πρώτη αφορά την εισαγωγή της εποπτείας από το υπουργείο Εσωτερικών. Με την νομοθεσία του 1972 ένα σωματείο εγγραφόταν στο μητρώο και κανείς δε γνώριζε ούτε εάν δραστηριοποιείται, ούτε τα οικονομικά του δεδομένα. Για τα Ιδρύματα υπήρχε εποπτεία λόγω του ότι έπρεπε να αποστέλλουν ελεγμένους λογαριασμούς».

Επομένως, Σωματεία και Ιδρύματα είναι πλέον υποχρεωμένα να αποστέλλουν μια φορά το χρόνο στον Έφορο Σωματείων:

> τους οικονομικούς τους λογαριασμούς, 

> ενημέρωση για τις Γενικές Συνελεύσεις

> ενημέρωση για τα πρόσωπα των Διοικητικών Συμβουλίων τους

> ενημέρωση για τον αριθμό των μελών τους

> ενημέρωση για τους πραγματικούς δικαιούχους τους

Η δεύτερη αλλαγή όπως εξήγησε η κ. Καμένου, αφορά την δημοκρατικότητα. «Έχουν μπει πρόνοιες ώστε να τα Σωματεία να έχουν μια συγκεκριμένη δομή (πχ υποχρεωτικά να γίνονται Γενικές Συνελεύσεις, υποχρεωτικά να έχουν διοικητικά συμβούλια) ώστε να λειτουργούν δημοκρατικά». 

Οι διαγραφές από το 2020 μέχρι σήμερα

Μετά από παρατάσεις στην εφαρμογή της νομοθεσίας του 2017, εν τέλει ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 οι εγγεγραμμένοι ΜΚΟ είχαν υποχρέωση να υποβάλουν τα απαραίτητα επικαιροποιημένα στοιχεία τα οποία έπρεπε να συνάδουν με τις πρόνοιες του νέου Νόμου. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Εφόρου Σωματείων, μέχρι την έναρξη της εφαρμογής του νέου Νόμου υπήρχαν εγγεγραμμένοι στο μητρώο συνολικά 5.335 ΜΚΟ, εκ των οποίων οι 4.929 ήταν σωματεία και τα 406 Ιδρύματα. Σε πρώτη φάση ο Έφορος Σωματείων είχε προχωρήσει στη διαγραφή 2.220 ΜΚΟ ενώ στη συνέχεια μετά και από τις εξετάσεις που γίνονταν στα καταστατικά προέκυψε η διαγραφή άλλων 221 ΜΚΟ από το μητρώο. 

Συνολικά με την εφαρμογή του Νόμου είχαν διαγραφεί 2.274 Σωματεία και 167 Ιδρύματα, ενώ 3.094 ΜΚΟ παρέμειναν εγγεγραμμένοι στο μητρώο. 

Συνεχίζοντας, η κ. Καμένου ανέφερε ότι από τους 2.220 ΜΚΟ που είχαν διαγραφεί σε πρώτη φάση, εκ παραδρομής περίπου 60-70 Οργανισμοί ενώ ήταν ενεργοί δεν είχαν προσέλθει για επικαιροποίηση με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επανεγγραφή τους στο μητρώο από τα ίδια φυσικά πρόσωπα και παρόμοιους σκοπούς. 

Σήμερα είναι εγγεγραμμένα συνολικά στα μητρώα όλων των Επαρχιών 4.198 MKO οι οποίοι περιλαμβάνουν τους 3.094 που είχαν εγγραφεί με την καταργηθείσα νομοθεσία και προχώρησαν με την επικαιροποίηση των καταστατικών τους και 1.104 που ενεγράφησαν με την νέα Νομοθεσία. Όμως, όπως επισημαίνει η κ. Καμένου, από τους 4.198 ΜΚΟ, δεν παραμένουν όλοι ενεργοί. Συγκεκριμένα τα τελευταία 3 χρόνια από τους 4.198 έχουν διαγραφεί ή βρίσκονται υπό διάλυση ή διαλύθηκαν ή απορρίφθηκε η αίτησή τους (για τους νέους) επιπλέον 500 ΜΚΟ. Επομένως οι ενεργοί ΜΚΟ που βρίσκονται σήμερα στο μητρώο του Εφόρου Σωματείων είναι 3.698.

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το μητρώο όλων των ΜΚΟ - Απο τους εγγεγραμμένους μέχρι και όσους διαλύθηκαν

Οι ιδιωτικές σχολές που βαφτίστηκαν Σωματεία

Η εγγραφή των αθλητικών ιδιωτικών σχολών στο μητρώο του Εφόρου ως Σωματεία φαίνεται να προκαλεί πονοκέφαλο στο υπουργείο Εσωτερικών. Στην παρούσα φάση, υπάρχουν εγγεγραμμένα 700 Σωματεία αθλητικού τύπου από τα οποία τα 600 είναι ιδιωτικές σχολές. Η εγγραφή των ιδιωτικών σχολών ως Σωματεία τα απαλλάσσει από την πληρωμή ΦΠΑ ενώ λόγω του ότι “υπάγονται” στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν γίνονται και οι απαραίτητοι έλεγχοι των εγκαταστάσεών τους, αφού δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του Εφόρου αλλά του ΚΟΑ. 

Η κ. Καμένου επεσήμανε ότι η εγγραφή των ιδιωτικών σχολών ως Σωματεία στο μητρώο είναι παράνομο και αυτό αναφέρεται και σε γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας. 

Το τελευταίο διάστημα έχουν διαγραφεί 200 ιδιωτικές σχολές, με την αιτιολόγηση ότι είναι κερδοσκοπικές. Μάλιστα, για τις διαγραφές των 200 σχολών έχει ενημερωθεί και ο ΚΟΑ αλλά και το Τμήμα Φορολογίας για την είσπραξη ΦΠΑ.

Τι προτείνει το ΥΠΕΣ για τις ιδιωτικές σχολές 

Με στόχο να μην μπει λουκέτο στις ιδιωτικές σχολές που θα διαγραφούν από το μητρώο του Εφόρου Σωματείων αλλά και να μπει φρένο στην εγγραφή τους ως Σωματεία, το υπουργείο Εσωτερικών ετοίμασε πρόταση η οποία προνοεί την ίδρυση Σωματείων ανά άθλημα σε κάθε επαρχία. 

Όπως εξήγησε η κ. Καμένου, η εισήγηση είναι να σταματήσουν οι διαγραφές των ιδιωτικών σχολών από το μητρώο του Εφόρου Σωματείων για 3 εβδομάδες και παράλληλα απευθυνθεί κάλεσμα προς τους ιδιοκτήτες των σχολών να αποχωρήσουν από μόνοι τους.

«Με μια fast track διαδικασία θα προτείνουμε σε κάθε επαρχία να δημιουργείται ένα Σωματείο για κάθε άθλημα, στο οποίο θα μπορούν να είναι μέλη και ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολών. Αυτά τα Σωματεία θα μπορούν να λειτουργούν ως το σημείο αφετηρίας των αθλητών υψηλών επιδόσεων για συμμετοχή τους στις Ομοσπονδίες». 

Για παράδειγμα, εάν στη Λευκωσία υπάρχουν 30 ιδιωτικές σχολές καράτε και βρίσκονται στο μητρώο του Εφόρου ως Σωματεία, θα πρέπει να διαγραφούν και ακολούθως να εγγραφούν ως μέλη του επαρχιακού Σωματείου καράτε Λευκωσίας που θα δημιουργηθεί. Έτσι την ευθύνη και τη λογοδοσία προς το κράτος θα την έχει το επαρχιακό Σωματείο και όχι οι ιδιωτικές Σχολές. Παράλληλα οι σχολές αυτές και οι αθλητές τους θα έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν το καθεστώς του αθλητή από τον ΚΟΑ.

Η θέση του ΚΟΑ

Σε ό,τι αφορά την θέση του ΚΟΑ για την εισήγηση του υπουργείου Εσωτερικών, η OffsiteNews επικοινώνησε με την Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού Δρ Μαίρη Χαραλάμπους–Παπαμιλτιάδη, η οποία μας ανέφερε ότι πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις οι οποίες θα υιοθετηθούν ώστε να λυθούν τα προβλήματα που προέκυψαν μετά και τις διαγραφές από το μητρώο του Εφόρου. 

«Αρχές Αυγούστου ο ΚΟΑ στο πλαίσιο προγραμματισμένη σύσκεψης συναντήθηκε και συζήτησε με τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία. Κατά τη σύσκεψη οι Ομοσπονδίες κατέθεσαν εισηγήσεις οι οποίες συμπεριλαμβανομένου και της εισήγησης του ΥΠΕΣ θα συζητηθούν σε συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του ΚΟΑ και της αρμόδιας Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνάς Μιχαηλίδου».

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ επεσήμανε πως για να εφαρμοστεί η εισήγηση του ΥΠΕΣ θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση, γι’αυτό και αναμένεται να καθοριστεί συνάντηση με την υπουργό.

Το αμέσως επόμενο διάστημα χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς από τις πολιτικές αποφάσεις θα κριθεί και το μέλλον των Σωματείων και των ιδιωτικών σχολών. 

0
Home