Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Λεμεσό - Έρχονται πτητικά μέσα από Εξωτερικό

Offsite Team
- 10.09.2023

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Λεμεσό - Έρχονται πτητικά μέσα από Εξωτερικό

Ο υπουργός Γεωργίας συγκάλεσε την Υπουργική Ομάδα χειρισμού κρίσεων

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε περιοχή του χωριού Ακρούντας  της Λεμεσού. Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης άρχισαν ρίψεις νερού στο φλεγόμενο δάσος. Ενεργοποιήθηκαν τα σχέδια Ίκαρος 2 και Ήφαιστος.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, με απόφαση του Υπουργού Γεωργίας Πέτρου Ξενοφώντος, έπειτα από εισήγηση του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Ήφαιστος, το οποίο προνοεί τη σύγκληση της Υπουργικής Ομάδας χειρισμού κρίσεων στο Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 7.30 το πρωί, με στόχο την αντιμετώπιση μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Η Υπουργική Ομάδα αποτελείται από τους Υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Μεταφορών και Γεωργίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης.

Με το πρώτο φως της ημέρας ενεργοποιήθηκε εκ νέου το Σχέδιο Ίκαρος ΙΙ που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Από τις 6.00 το πρωί τα εναέρια μέσα επιχειρούν για κατάσβεση της φωτιάς. Η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό rescEU για συνδρομή 2 πτητικών μέσων Canadair, το οποίο έγινε αποδεκτό από την Ιταλία.

Στη διάρκεια της νύκτας οι ομάδες πυρόσβεσης έδιναν μάχη με τις φλόγες,  επικεντρώνοντας τις προσπάθειες τους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στα δύο μεγαλύτερα μέτωπα της, ανατολικά στο δάσος Κακομάλλη και δυτικά στην Κυπαρισσιά.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τη 13.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και επεκτάθηκε στο κρατικό δάσος μεταξύ των χωριών Ακρούντα και Διερώνα. Μέλη της αστυνομίας διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η φωτιά.

0
Home