Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Θέλουν και 2η Μονάδα Αφαλάτωσης στη Λεμεσό για να μην διψάσουν

Offsite Team
- 03.04.2023

Θέλουν και 2η Μονάδα Αφαλάτωσης στη Λεμεσό για να μην διψάσουν

Θέλουν να προλάβουν προβλήματα λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και της ραγδαίας οικοδομικής ανάπτυξης στην πόλη

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Στο επόμενο βήμα παίρνουν τις σκέψεις για κατασκευή δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων στη Λεμεσό. Οι παρατεταμένες άνυδρες περίοδοι που παρατηρούνται πλέον συχνότερα σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση του οικοδομικού τομέα στη Λεμεσό, ανάγκασαν τους αρμοδίους να προχωρήσουν στο επόμενα βήμα προχωρώντας ουσιαστικά την μελέτη για υλοποίησης του έργου.

Σημειώνεται ότι στη Λεμεσό λειτουργεί από το 2013 η μονάδα Αφαλάτωσης στην περιοχή της Επισκοπής ενώ η πόλη προμηθεύεται νερό και από τα φράγματα του Κούρρη και της Γερμασόγειας. Επιπλέον, στην Κύπρο σήμερα λειτουργούν ακόμα τέσσερις Μονάδες Αφαλάτωσης, της Δεκέλειας, ΑΗΚ Βασιλικού, Λάρνακας και Πάφου. Είναι αποδεδειγμένο ότι η συμβολή των Μονάδων Αφαλάτωσης στην επίλυση του υδατικού προβλήματος στην Κύπρο είναι τεράστια.

Γιατί προχωρά η σκέψη για 2η Μονάδα στη Λεμεσό

Μιλώντας στην OffsiteNews, η Επαρχιακή Μηχανικός Ηλιάνα Τόφα Χριστίδου ανέφερε αρχικά ότι είναι σε πρώιμο στάδιο η όλη προσπάθεια, αλλά από τις σκέψεις που υπάρχουν εδώ και καιρό, πλέον προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, βάζοντας κάτω πιο συγκεκριμένα όλα τα δεδομένα και τις σχετικές μελέτες. 

«Πλέον άρχισε να ωριμάζει η σκέψη και μπαίνουν κάτω όλα τα δεδομένα. Η ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού χρειάζεται μια νέα μονάδα αφαλατωσης για παραγωγή νερού, έτσι ώστε σε παρατεταμένες άνυδρες περιόδους, που συμβαίνουν πλέον πιο συχνά απ’ ότι παλαιότερα, να υπάρχει εναλλακτική πηγή για να στηρίξει την πόλη. Υπάρχει ραγδαία αύξηση του οικοδομικού τομέα στη Λεμεσό και αυτό λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Οι μελέτες μας δείχνουν ότι ακόμα δεν υπάρχει σημαντική αύξηση στην κατανάλωση, γιατί είμαστε ακόμα στη φάση της ανοικοδόμησης πολλών οικιστικών έργων.  Αν υπάρξει όμως πλήρης ανάπτυξη και κατοικηθούν πολλά από αυτά τα ακίνητα, τότε σίγουρα θα υπάρξουν πολύ αυξημένες ανάγκες και πρέπει να προνοήσουμε γι’ αυτό».

Η κ. Τόφα τόνισε ότι πρέπει να καλυφθεί το σενάριο να παρουσιαστεί παρατεταμένη ανομβρία: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ακόμα μία πηγή για να αντλούμε νερό». 

Το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται περισσότερο στην ανατολική Λεμεσό η οποία βασίζεται στο μόνο στο φράγμα Γερμασόγειας και στον υδροφορέα Γερμασόγειας: «Αν δεν υπάρχει νερό στο φράγμα Γερμασόγειας, δεν θα υπάρχει τρόπος να τροφοδοτηθούν εύκολα οι περιοχές της ανατολικής Λεμεσού», διευκρίνισε η κ. Τόφα. 

Σημειώνεται ότι η Μονάδα Αφαλάτωσης της Επισκοπής τροφοδοτεί τα κεντρικά συστήματα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, τα οποία εξυπηρετούν συγκεκριμένες περιοχές. 

Η κ. Τόφα τόνισε ότι για να προχωρήσει ένα έργο όπως το συγκεκριμένο πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες και να αποδειχθεί παράλληλα η βιωσιμότητα του έργου. Το θέμα θα απασχολήσει την Επιτροπή Ανομβρίας και άλλες αρμόδιες επιτροπές οι οποίες θα εξετάσουν τις σχετικές μελέτες και θα προχωρήσουν ανάλογα σε εισηγήσεις για το θέμα. 

Σημειώνεται ότι, όλες οι όλες οι Μονάδες Αφαλάτωσης κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης μετά από Διαγωνισμό που προκηρύσσει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Το Συμβόλαια είναι τύπου BOOT (Build, Own, Operate and Transfer) και οι Εργολάβοι/Επενδυτές που αναλαμβάνουν την κατασκευή των Μονάδων, επωμίζονται όλα τα έξοδα για την κατασκευή των έργων πολιτικής μηχανικής, την προμήθεια και εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και γενικά την εκτέλεση όλων των απαραίτητων εργασιών για την ολοκλήρωση των έργων. Ακολούθως, λειτουργούν τις Μονάδες με δικά τους έξοδα για συγκεκριμένη περίοδο (γύρω στα 20-25 χρόνια) και πωλούν το παραγόμενο νερό στην Κυβέρνηση σε καθορισμένη τιμή, με βάση την οποία κέρδισαν τον Διαγωνισμό.  Η Κυβέρνηση (το ), καθορίζει, αναλόγως των αναγκών, τις ετήσιες ποσότητες αφαλατωμένου νερού που θα πρέπει να παραχθούν από τις Μονάδες Αφαλάτωσης και επομένως την περίοδο λειτουργίας τους για κάθε έτος.

Καλή η εικόνα σήμερα, όχι άριστη

Μιλώντας για την εικόνα σήμερα, η κ. Τόφα ανέφερε ότι η κατάσταση είναι καλή αλλά όχι άριστη: «Η κατάτασταση σήμερα είναι καλή αλλά όχι άριστη, ούτε πολύ καλή. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα είναι καλύτερη η κατάσταση με περισσότερες βροχές τέλος του χρόνου. Λαμβάνουμε όμως ότι μέτρα χρειάζεται για να καλύψουμε τις ανάγκες του κόσμου».

Home