Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τι σημαίνει η μερική άρση της αργίας του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή

Offsite Team
- 13.07.2023

Τι σημαίνει η μερική άρση της αργίας του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή

Θα μπορεί να τελεί κάποιες ακολουθίες, όχι όμως Θεία Λειτουργία - Δεν ζήτησε άρση της αργίας ο ίδιος ο Παγκράτιος

Μετά από 27 χρόνια, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, προχώρησε σήμερα σε μία τύπου μερική άρση της αργίας του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή. 

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου, ικανοποίηθηκε το αίτημα του τελούντα εν αργία αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή να τελεί ενίοτε, κατόπιν άδειας του επιχώριου Επισκόπου, ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια.  Θα μπορεί να τελεί ακολουθίες στην Εκκλησία (π.χ. κηδεία, Όρθρο, Εσπερινό, Απόδειπνο, Παρακλήσεις) αλλά όχι Μυστήρια (πχ Θεία Λειτουργία, Γάμος, Βάπτιση, Εξομολόγηση). 

Όπως ανέφερε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης, Γεώργιος Χριστοδούλου, η Ιερά Σύνοδος δέχθηκε τον εν αργία τελούντα Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή, ο οποίος παρέδωσε ενυπόγραφη επιστολή μέσω της οποίας, χωρίς να ζητεί την άρση της αργίας του, ζητεί όπως του επιτρέπεται να τελεί ενίοτε, κατόπιν άδειας του επιχώριου Επισκόπου, ιερές ακολουθίες και όχι ιερά μυστήρια. Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου δήλωσε ότι Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το αίτημα.

Σε ερώτημα για το εάν ενδέχεται να γίνει πλήρης άρση της αργίας του Παγκράτιου Μερακλή, δήλωσε ότι «η Σύνοδος αποφάσισε σήμερα για αυτό το θέμα, για τον ίδιο, νομίζω, ήταν υπέρ αρκετό. Τα επίλοιπα να ρωτήσετε τον ίδιο». 

Με δηλώσεις του σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές πάντως, ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος δήλωσε ικανοποιημένος με την εξέλιξη. 

Επιπλέον, θυμίζουμε ότι η Ιερά Σύνοδος κάλεσε ενώπιον της τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη στον οποίο το Πενταμελές Συνοδικό Δικαστήριο επέβαλε προ οκταετίας την ποινή του αφορισμού. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο κ. Πιτσιλλίδης ανασκεύασε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τις προηγούμενες θέσεις του για τις οποίες του είχε επιβληθεί η ποινή του αφορισμού.

Σύμφωνα με τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, ο κ. Πιτσιλλίδης δήλωσε απόλυτη προσήλωση στην πίστη και το δόγμα της Εκκλησίας, και εξέφρασε τη λύπη του γιατί με την αψυχολόγητη, όπως είπε, συμπεριφορά του, έγινε αιτία σκανδαλισμού των πιστών. «Η Ιερά Σύνοδος, κατόπιν της μεταμέλειας και μετάνοιάς του, ήρε τον αφορισμό, αποκαθιστώντας τον στη θέση του μέλους της Εκκλησίας, δυναμένου να μετέχει των μυστηρίων της», είπε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Home