Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τ/κ περιουσίες με μοριοδότηση και πλειστηριασμό - Μπαίνει και οροφή σε γεωργική γη

Σωτήρης Νικηφόρου
- 09.02.2024

Τ/κ περιουσίες με μοριοδότηση και πλειστηριασμό - Μπαίνει και οροφή σε γεωργική γη

Τέλος του μήνα οι σημαντικές αλλαγές στο Υπουργικό - Δικαίωμα και σε μη πρόσφυγες

Οριστική λύση στην ασυδοσία και το πρόβλημα κακοδιαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών επιχειρεί το Υπουργείο Εσωτερικών με νέους κανονισμούς και σημαντικές αλλαγές στη σχετική νομοθεσία που θα καταθέσει μέχρι το τέλος του μήνα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση. 

Ουσιαστικά αλλάζει όλη η διαδικασία παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών. Στόχος είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια, να γίνεται μια ορθολογική διαχείριση γενικότερα των τ/κ περιουσιών και πιο δίκαιες παραχωρήσεις.

Ήδη εδώ και καιρό οι διαθέσιμες τουρκοκυπριακές περιουσίες, δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και μπορούν οι πολίτες να δείξουν ενδιαφέρον για ενοικιαση τους. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Κηδεμόνας των Τ/κ Περιουσιών προχωρούν εδώ και αρκετό διάστημα σε διάφορες ενέργειες και η κατάσταση ήδη βελτιώνεται.

Οι αλλαγές που προωθούνται στη νομοθεσία

Πλειστηριασμός και μοριοδότηση

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews, πλέον οι τουρκοκυπριακές περιουσίες θα παραχωρούνται μέσω πλειστηριασμού, όταν οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από έναν. Έτσι το κράτος θα λαμβάνει τη μέγιστη τιμή που μπορεί να πάρει στον πλειστηριασμό.  Ειδικά για τα εμπορικά υποστατικα είναι πολύ σημαντικό ότι θα γίνεται πλέον πληστειριασμός. Είναι γνωστά τα φαινόμενα του παρελθόντος με άτομα να ενοικίαζουν υποστατικά για ελάχιστα ευρώ για πολλά χρόνια.Λύνεται λοιπόν το πρόβλημα των αμετάβλητων ενοικίων για πολλά χρόνια

Επιπλέον, θα υπάρχει μοριοδότηση για τους ενδιαφερόμενους. Για παράδειγμα αν κάποιος είναι πρόσφυγας και από τους δύο γονείς ή αν έχει περιουσία στα κατεχόμενα, θα παίρνει επιπλέον βαθμούς στη μοριοδοτηση. Αναλογα με τη βαθμολογία του κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να διεκδικεί τ/κ περιουσίες.

Παραχωρήσεις και σε μη πρόσφυγες

Μια άλλη αλλαγή είναι ότι θα μπορούν να διεκδικούν τ/κ περιουσίες και μη πρόσφυγες, εάν όμως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πρόσφυγες. 

Οροφή στην παραχώρηση γεωργικής γης (κλήρου)

Σημαντική διαφοροποίηση είναι επίσης το γεγονός ότι θα τεθεί οροφή στην έκταση (γεωργικής γης) που θα μπορεί ένας δικαιούχος να ενοικιάσει. Με αυτό τον τρόπο σταματούν φαινόμενα με πολίτες να ενοικιάζουν τεράστιες τ/κ γεωργικές εκτάσεις. 

Σημειώνεται η κληρονομικότητα θα διατηρηθεί εάν το ενοιαζόμενο υποστατικό χρησιμοποιείται για σκοπούς στεγαστικών αναγκών. 

 

0
Home