Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπ. Γεωργίας: Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα

Offsite Team
- 23.09.2023

Υπ. Γεωργίας: Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα

«Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων»

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε νέα πνοή στον αγροτικό τομέα, να χαράξουμε νέα πορεία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τονίστηκε σε χαιρετισμό του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  Πέτρου Ξενοφώντος στην Πολιτιστική Ημερίδα «Μαξίλλες Λυσού χθες και σήμερα»

Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Συντηρητής Δασών A΄  Χαράλαμπος Χριστοδούλου.

«Στόχος μας είναι η στήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές εστίες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τη γεωργία, τον τουρισμό και την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ώστε να παράσχεται κάθε δυνατή βοήθεια για καταχώρηση παραδοσιακών προϊόντων  στα μητρώα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης.

Πέραν τούτου, είπε, το νομοσχέδιο για τη θέσπιση συστήματος απονομής κυπριακού σήματος βρίσκεται στο τελικό στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας στη Νομική Υπηρεσία.

«Αυτό θα  δώσει μίαν επιπλέον ώθηση στην κυπριακή ύπαιθρο, αφού η απονομή σήματος θα αποτυπώνει ουσιαστικά την προέλευση των προϊόντων και θα τους προσδίδει μια διαφοροποιημένη παρουσία στην αγορά, συνδεδεμένη με τον τόπο παραγωγής, καθώς και με την εγχώρια πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για τη σύστασή τους», ανέφερε.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η περιοχή της Λυσού είναι πολύ σημαντική από περιβαλλοντική άποψη αφού, μαζί με τα εκτεταμένα δάση, φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα με πλήθος από μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Ανέφερε ότι οι μαξίλλες αποτελούν ένα ξεχωριστό προϊόν της Λυσού, και της ευρύτερης περιοχής, το οποίο διαφέρει από τα υπόλοιπα παστά σύκα λόγω του τρόπου παρασκευής του και του γεγονότος ότι χρησιμοποιούνται μεγάλα σε μέγεθος σύκα, με αποτέλεσμα την ιδιαίτερη γεύση του.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε χορηγία 1000 ευρώ για σκοπούς στήριξης της εκδήλωσης.

ΚΥΠΕ

 

0
Home