Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Υπουργός Μεταφορών: Θα γίνουν έργα στη Λάρνακα

Offsite Team
- 10.10.2023

Υπουργός Μεταφορών: Θα γίνουν έργα στη Λάρνακα

Υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθούν προβλήματα που αφορούν έργα που υλοποιούνται

Υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθούν προβλήματα που αφορούν έργα που υλοποιούνται και είναι προγραμματισμένα να υλοποιηθούν στη Λάρνακα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε στο Δημοτικό Μέγαρο με τον Δήμαρχο της πόλης και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έχουμε ενώπιον μας μεγάλες προκλήσεις. Ορισμένα έργα υποδομών που αφορούν όλη τη χώρα και άλλα είναι έργα τα οποία αφορούν στις υπηρεσίες που προσφέρονται στο Δήμο και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά ανεξάρτητα το ένα ή το άλλο είναι όλα πολύ σημαντικά».

Υπάρχει συνέχισε «μια πολύ καλή διάθεση για συντονισμό και συνεργασία και μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα παρά ένας-ένας.  Γι’ αυτό το σκοπό έχουμε αναλάβει και μια δέσμευση με το Δήμο, ότι θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία να εμπλέξουμε όλες τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται, σε συντονιστικές συναντήσεις ώστε να μπορέσουμε να βρούμε άμεσα λύσεις, να γλιτώσουμε χρόνο και να έχουμε αποφάσεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν στην υλοποίηση των έργων».

Ανέφερε ακόμα ότι «προσβλέπουμε πως σύντομα θα έχουμε πρόοδο στις μελέτες, πρόοδο στην ενημέρωση, ενώ πιο σημαντικό είναι να υπάρξει ενημέρωση προς τον Δήμο διότι διαπιστώσαμε ότι ορισμένα πράματα μπορεί να μην είχαν μεταφερθεί στο Δήμο.  Ακόμα πιο σημαντικό είναι να υπάρχει δράση η οποία θα καταλήξει στον υλοποίηση» είπε και πρόσθεσε πως «η πολιτική βούληση υπάρχει για να λυθούν αυτά τα προβλήματα τα οποία δεν είναι μόνο θεωρητικά θέματα και πρέπει να βρεθούν λύσεις». Ερωτηθείς για την εξεύρεση πόρων για την υλοποίηση των έργων, ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως «από τη στιγμή που κάποια έργα αναγνωρίζονται ότι είναι προτεραιότητες, όπως ο Σταθμός Μετεπιβίβασης Λεωφορείων, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των στόχων του 2030. Είναι πολύ σημαντικό να τα καταφέρουμε» είπε και πρόσθεσε ότι «όλα τα έργα όπως το λιμάνι - μαρίνα εντάσσονται στην ίδια κατηγορία προτεραιότητας, συνεπώς θα βρεθούν οι πόροι για να υλοποιηθούν τα έργα». 

Λύσεις για τη γραφειοκρατία

Σε ερώτηση κατά πόσον πιστεύει ότι μπορεί να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, ο Αλέξης Βαφεάδης εξέφρασε την άποψη ότι «με συντονισμένες προσπάθειες θα βρεθούν πιο εύκολα λύσεις και θα ληφθούν και αποφάσεις αναλόγως. Είναι κάτι το οποίο έχουμε συμφωνήσει σήμερα ότι θα το επιδιώξουμε για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις του Δήμου».

Κληθείς να αναφέρει ποιος είναι ο σκοπός της τοποθέτησης και στη Λάρνακα καμερών φωτοεπισήμανσης, ο Υπουργός είπε ότι «αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο εφαρμογής του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό που θα μπουν αλλά είναι μέρος της προσπάθειας μας για αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας».

Πρόσθεσε ότι «οι κάμερες ουσιαστικά προσπαθούν να βοηθήσουν τους οδηγούς να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς οδικής ασφάλειας για να μην έχουμε θανατηφόρα δυστυχήματα όπως είχαμε και σε άλλες πόλεις.  Στη Λευκωσία είχαμε πρόσφατα παραβίαση κόκκινου που οδήγησε σε θανατηφόρο δυστύχημα» είπε και σημείωσε πως «πρέπει να κάνουμε το παν για να προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή και αυτό το σύστημα αυτό έχει σκοπό και γι‘ αυτό το κάνουμε».

Βύρας: Τα έργα χρονίζουν

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Μεταφορών και ανέφερε πως «συζητήθηκαν κάποια σημαντικά θέματα όπως το λιμάνι - μαρίνα και άλλα έργα για τα οποία αναμένουμε τη βοήθεια του Υπουργείου, όπως το έργο ανάκτησης μέρους της παραλίας στην περιοχή των πετρελαιοδεξαμενών που είναι το πιο σημαντικό έργο το οποίο προβλέπεται και από το Σχέδιο Περιοχής". Ακόμα συνέχισε "θίξαμε θέματα που χρονίζουν, τα οποία δεν είναι μόνο ζητήματα του Υπουργείου, αλλά τα συζητούμε εδώ και χρόνια. Από το 2017 που έχω αναλάβει Δήμαρχος Λάρνακας, συζητούμε τα συγκεκριμένα θέματα με όλους τους αρμόδιους Υπουργούς και πρακτικά είμαστε περίπου στο ίδιο σημείο».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο Σταθμό Μετεπιβίβασης των Λεωφορείων και στο θέμα της μετακίνησης του Κεντρικού Ταχυδρομείου Λάρνακας για τα οποία, όπως είπε «αναμένουμε και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν οι ενέργειες ώστε επιτέλους να λυθούν».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον τα προβλήματα αυτά ήταν καθαρά γραφειοκρατικά, ο κ. Βύρας απάντησε πως «η μετακίνηση του Κεντρικού Ταχυδρομείου είναι ένα θέμα που αφορά διάφορα Υπουργεία και πρέπει να εξευρεθούν γη και πόροι. Τα εύκολα λύνονται, αυτά που δεν λύνονται εύκολα χρειάζονται περισσότερη προσπάθεια» είπε. Σημείωσε πως «είναι περίπλοκα θέματα για τα οποία πρέπει να βρεθούν λύσεις».

Χαρακτήρισε «ανοικτή πληγή για τη Λάρνακα τη μετακίνηση του Κεντρικού Ταχυδρομείου, για το οποίο εάν δεν υπάρξει πολιτική βούληση και τα κυβερνητικά τμήματα να κατανοήσουν τη σημαντικότητα του θέματος, τότε ακόμα και το 2030 θα συζητάμε τα ίδια πράγματα».

Αναφερόμενος στο Σταθμό Μετεπιβίβασης των λεωφορείων, είπε ότι «από το 2017 ακούμε ότι το έργο αυτό θα γίνει και ακόμα περιμένουμε, αφού μας είπαν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου-αρχές του επόμενου, θα βγουν σε προσφορές για κατασκευαστικά έργα. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Λάρνακα που ελπίζουμε να υλοποιηθεί και ευελπιστούμε ότι τα χρονοδιαγράμματα που μας έχουν δοθεί τώρα, θα τηρηθούν».

Όσον αφορά το θέμα του λιμανιού ο Δήμαρχος είπε πως «έχει γίνει μια γενική επισκόπηση του έργου και το πού βρίσκεται.  Έχουμε πει ότι θα συντονιστούμε με το Υπουργείο για υλοποίηση του έργου, για τις αδειοδοτήσεις και ό,τι χρειάζεται και μαζί με το Υπουργείο θα παρακολουθούμε την υλοποίηση του».

Κληθείς να αναφερθεί στο κόστος όλων των έργων του δημοσίου που εκκρεμούν στη Λάρνακα, ο κ. Βύρας είπε ότι «υπάρχει προϋπολογισμός π.χ για το Σταθμό Μετεπιβίβασης των λεωφορείων. Ακόμα υπάρχουν έργα, όπως η ανάκτηση της παραλίας στη περιοχή των πετρελαιοδεξαμενών που πρέπει να προχωρήσει η μελέτη για να βρεθεί η μέθοδος, τι πρέπει να γίνει και να υπολογιστεί το κόστος».

ΚΥΠΕ

 

0
Home