Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

1000 συμμετέχοντες από 40 χώρες στο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2019»

Offsite Team
- 07.10.2019

1000 συμμετέχοντες από 40 χώρες στο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2019»

Thumbnail
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2019»

Ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα οι εργασίες της πρώτης μέρας του διεθνούς φήμης συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2019» με τη συμμετοχή πέραν των 1000 συμμετεχόντων από 40 διαφορετικές χώρες, περιλαμβανομένων πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων της διεθνούς ναυτιλίας, με προεξάρχοντα τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Κιτάκ Λιμ.

 

Οι εργασίες του συνεδρίου με θέμα «Sea Change» πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο Χαρουπόμυλος στη Λεμεσό και θα διαρκέσουν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, με την Κύπρο να βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

 

Διακεκριμένοι προσκεκλημένοι όπως ο ΓΓ του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας και άλλοι παγκοσμίου φήμης ειδικοί συμμετέχουν σε συζητήσεις και αναλύουν εξειδικευμένα θέματα που απασχολούν τον ναυτιλιακό κλάδο. Το συνέδριο διοργανώνει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών.

 

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ο Kitack Lim, Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Ρυθμιστικά Μέτρα: Προϊόν ανάγκης ή πίεσης;» (“Regulatory measures: a product of necessity or pressure ”). Οι ομιλητές τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ όλων των παραγόντων στη ναυτιλιακή βιομηχανία και την ανάγκη χρήσης τεχνολογίας που θα αυξήσει τη συνδεσιμότητα και την παραγωγικότητα. Αναφέρθηκε πως η μείωση της χρήσης άνθρακα ηγείται της 4ης επανάστασης στη βιομηχανία όσον αφορά στην πρόωση. Η βιομηχανία κλήθηκε να δράσει άμεσα ειδάλλως θα είναι στο έλεος δυνάμεων που δεν θα μπορεί να ελέγξει.  Σημειώθηκε επίσης πως ο αντίκτυπος των εκπομπών από την ναυτιλία ασκεί πίεση τόσο επί των ρυθμιστών (regulators) όσο και επί της βιομηχανίας και καλούνται να λάβουν μέτρα. Υπήρξε καθολική συμφωνία πως οι περιφερειακοί κανόνες θα πρέπει να αποφεύγονται και να διασφαλίζεται πως η ναυτιλιακή βιομηχανία  διατηρεί παγκόσμιους κανόνες αφού αποτελεί μια παγκόσμια βιομηχανία.  

Η Νατάσα Πηλείδου, Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω συζήτησε την αλλαγή και τις ευκαιρίες της ναυτιλιακής βιομηχανίας με τη K D Adamson, Futurist & CEO της Futurenautics Group, υπογραμμίζοντας τις δυνατότητες της μπλε ανάπτυξης, τη σημασία της ποικιλομορφίας και της ένταξης και τις προοπτικές ψηφιοποίησης. Συμφώνησαν αμοιβαία για τη σημασία της μπλε ανάπτυξης και της χρήσης της τρέχουσας προβολής της ναυτιλιακής βιομηχανίας στο δημόσιο τομέα για τη δημιουργία μιας θετικής δυναμικής για αλλαγή, τονίζοντας τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται για να καταστεί η βιομηχανία ασφαλέστερη, φιλική προς το περιβάλλον, εξυπνότερη και πιο περιεκτική.  

Η δεύτερη συζήτηση μελέτησε το θέμα «Πλοιοκτήτες: Το νέο πλαίσιο» («Shipowners: The new landscape»). H συζήτηση εστιάστηκε σε τέσσερα κυρίως θέματα: εκπομπές ρύπων, τη σημασία της ναυτιλίας για την Ευρώπη, τη ναυλαγορά σε διάφορους τομείς και εμπορικές συναλλαγές και τις δημόσιες ναυτιλιακές εταιρείες. Ομάδα ομιλητών στήριξε έντονα πως η μείωση της ταχύτητας θα μειώσει άμεσα τις εκπομπές ρύπων. Επιπλέον, εκφράστηκε η άποψη πως πρέπει να διδασκόμαστε από τις προσαρμογές που κάνει η βιομηχανία σε άλλους τομείς καθώς και η πεποίθηση πως η βιομηχανία μελλοντικά θα βιώσει συνδυασμό πρωτοβουλιών για μείωση των εκπομπών ρύπων.  

 

Η τρίτη και τελευταία συζήτηση της ημέρας εξέτασε το θέμα «Υπάρχουν καλύτερες μέρες για τη Ναυτιλία;» (“Are there brighter days ahead for Shipping?”). Οι ομιλητές ανέφεραν πως η ναυτιλία βρίσκεται σε μια εποχή μετασχηματισμού, με βασικούς γνώμονες τη μείωση εκπομπών ρύπων και τη ψηφιοποίηση. Τονίστηκε η πολυδιάστατη δέσμευση των πλοιοκτητών για βελτίωση των επιπτώσεων της βιομηχανίας στο περιβάλλον ενώ αναφέρθηκε ότι η εντύπωση που υπάρχει για τους πλοιοκτήτες μπορεί συχνά να είναι άδικη. Έγινε αναφορά επίσης στη σημασία των ανθρώπων και στην προσέλκυση ταλέντων αναγνωρίζοντας πως η νεότερη γενιά θέλει να βλέπει μια σαφή κατεύθυνση για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών μέτρων διαφορετικά θα ακολουθήσει καριέρα σε άλλους κλάδους.  

Της σημερινής έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου προηγήθηκε χθες εναρκτήρια Δεξίωση στη Λεμεσό όπου απονεμήθηκε το «Κυπριακό Βραβείο Ναυτιλίας  2019» ως αναγνώριση της προσφοράς προσώπων ή εταιρειών στην ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλίας. To «Κυπριακό Βραβείο Ναυτιλίας 2019» απονεμήθηκε στην Safe Bulkers Inc.

ΚΥΠΕ 

Home