Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

221 γερανοί σε εργοτάξια με πύργους σε όλη την Κύπρο (ΦΩΤΟΣ)

Του Σωτήρη Νικηφόρου
- 05.10.2020

221 γερανοί σε εργοτάξια με πύργους σε όλη την Κύπρο (ΦΩΤΟΣ)

Thumbnail
Οι άδειες, οι έλεγχοι, το κόστος και το θανατηφόρο της Λάρνακας

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Σαν… μανιτάρια φυτρώνουν κατά δεκάδες τα τελευταία χρόνια σε όλες τις πόλεις της Κύπρου πανύψηλοι γερανοί σε εργοτάξια για κατασκευή πολυόροφων κτιρίων. Τα εργοτάξια είναι πάρα πολλά με κάποια από αυτά να απασχολούν δύο, τρεις ακόμα και τέσσερις γερανούς. 

Αναζητήσαμε λίγα στοιχεία για το θέμα το οποίο έχει ενδιαφέρον αφού σαφώς δεν τοποθετείς απλά τον γερανό, αρχίζεις δουλειά και τέλος. Παράλληλα παρουσιάζουμε και φωτορεπορτάζ με γερανούς σε μεγάλα εργοτάξια της Λεμεσού, που κατέχει και τα σκήπτρα στο συγκεκριμένο κομμάτι.

ger17

221 σε εργοτάξια σε όλη την Κύπρο

Κατ’ αρχάς όπως πληροφορηθήκαμε από αρμόδια πηγή από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, αυτή την στιγμή στην Κύπρο είναι εγκατεστημένοι και λειτουργούν 221 γερανοί, αριθμός σαφώς αρκετά μεγάλος. 

γερ

Η διαδικασία εγκατάστασης

Αφού γίνει η εγκατάσταση του γερανού, ελέγχει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αν τηρούνται όλες οι προδιαγραφές και τα μέτρα ασφαλείας.

Και αυτά είναι:

  • Πρέπει να ετοιμαστεί σχέδιο αποτύπωσης της θέσης τοποθέτησης του κάθε γερανού που προβλέπεται να εγκατασταθεί στο εργοτάξιο.
  • Στην περίπτωση όπου στο εργοτάξιο αναμένεται να εγκατασταθούν ή να συναρμολογηθούν δύο ή περισσότεροι γερανοί ή σε περίπτωση παρουσίας επηρεαζόμενου γερανού ή άλλου εμποδίου σε διπλανό εργοτάξιο, πρέπει να εγκατασταθεί σύστημα αποτροπής σύγκρουσης (anti-collision system), και να καθοριστούν επαρκή και κατάλληλα οργανωτικά μέτρα για την αποτροπή των οποιωνδήποτε συγκρούσεων (όπως π.χ. με τον ιστό άλλου γερανού, τα φορτία άλλου γερανού, τα συρματόσχοινα ανάρτησης φορτίων άλλου γερανού ή με σταθερά αντικείμενα όπως κτήρια).
  • Στις περιπτώσεις που υπάρχουν απαγορευμένες ζώνες, πάνω από τις οποίες ή πλησίον αυτών των ζωνών δεν πρέπει να γίνεται χειρισμός / μεταφορά φορτίων με την χρήση γερανού (π.χ. ανύψωση φορτίων εκτός της περιμέτρου του εργοταξίου και ειδικά πάνω από γειτονικά οικιστικά κτήρια, δημόσιους δρόμους, πλησίον εναέριων ηλεκτροφόρων γραμμών της ΑΗΚ), θα πρέπει να εξετάζεται η εγκατάσταση συστήματος περιορισμού κατά την λειτουργία του γερανού της ακτίνας δράσης του γερανού εντός των απαγορευμένων ζωνών.

Παράλληλα ο χειριστής του γερανού πρέπει να περάσει από ειδική εκπαίδευση για να αποκτήσει άδεια γερανοδηγού, την οποία και θα καταθέσει στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Να σημειώσουμε ότι χρειάζεται ο εργολάβος να έχει και ασφάλεια για την χρήση και λειτουργία του γερανού. 

ger12

Χρονιαίος έλεγχος

Ακολούθως λοιπόν, ειδικοί από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας επιθεωρούν και ελέγχουν τον γερανό κατά πόσο πληροί τις απαιτήσεις ασφάλειας, μια φορά τον χρόνο. 

Ο έλεγχος γίνεται από λειτουργούς του Τμήματος οι οποίοι πέρασαν από ειδική εκπαίδευση για το θέμα. Ετοιμάζουν και εκδίδουν έκθεση ελέγχου για τον κάθε γερανό. Αν υπάρχουν προβλήματα ενημερώνεται ο εργολάβος και να προβεί σε διορθώσεις.

 Παράλληλα ελέγχονται όπως είπαμε και οι άδειες των χειριστών. Πρέπει να περάσουν και να έχουν πιστοποιητικό τεκμηριωμένης εκπαίδευσης, άδεια γερανοδηγού ουσιαστικά. Παρακολουθούν κάποια ειδικά μαθήματα από τις εταιρείες που ειδικεύονται στους γερανούς και εξασφαλίζουν το απαιτούμενο πιστοποιητικό. 

ger

Αρκετές εργοληπτικές εταιρείες αγοράζουν και έχουν τους δικούς τους γερανούς. Το κόστος είναι αρκετά μεγάλο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για γερανούς που μπορεί να φτάσουν και τα 200 μέτρα, από τους μεγαλύτερους που έχουμε στην Κύπρο, το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2 εκατομμύρια ευρώ. 

Υπάρχουν εταιρείες στην Κύπρο που διαθέτουν γερανούς διαφόρων ειδών και μεγεθών προς πώληση ή ενοικίαση ενώ αναλαμβάνουν με ειδικά συνεργεία και την εγκατάστασή του. 

g

Στην Λάρνακα το το θανατηφόρο ατύχημα με πτώση γερανού - Αθώωση ιδιοκτητών

Δυστυχώς κάποια ατυχήματα συμβαίνουν με τους γερανούς. Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου του 2012, έγινε στην Λάρνακα και συγκεκριμένα στην παραλία των Φοινικούδων το σοβαρότερο ατύχημα με γερανό μέχρι τώρα, που δυστυχώς ήταν και θανατηφόρο. Η πτώση του γερανού στοίχισε την ζωή στην 67χρονη Κριστίν Κόουλμαν που επέβαινε σε αυτοκίνητο ενώ άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. 

λαρ

Ο γερανός ήταν τοποθετημένος πλευρικά του Δημαρχείου Λάρνακας για σκοπούς επέκτασης του κτιρίου. Λόγω ισχυρών ανέμων ο γερανός έπεσε στο έδαφος, προκαλώντας ακαριαίο το θάνατο στην 67χρονη γυναίκα, η οποία εκείνη τη στιγμή περνούσε τυχαία με το αυτοκίνητο της από την παραλιακή λεωφόρο.  

Μέσα στο μοιραίο αυτοκίνητο βρισκόταν και ο σύζυγος της, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά. O γερανός καταπλάκωσε άλλα δύο αυτοκίνητα τραυματίζοντας τους δύο οδηγούς.

Το Δικαστήριο Λάρνακας αθώωσε, μέσω ενδιάμεσης απόφασης όλους όσοι εμπλέκονταν στην υπόθεση, τρία άτομα και δύο εταιρείες, οι οποίοι αντιμετώπιζαν σωρεία κατηγοριών. 

φω

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας "Η κατηγορούσα αρχή απέτυχε να αποδείξει τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν και οι πέντε κατηγορούμενοι. Απαλλάσσονται από όλες τις κατηγορίες."

Το πόρισμα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας πάντως, το οποίο βγήκε ένα χρόνο μετά το ατύχημα, κατέδειξε ανθρώπινη αμέλεια, αφού αιτία της πτώσης του γερανού ήταν η κεραία η οποία δεν ήταν απελευθερωμένη. Σύμφωνα με το πόρισμα, την ώρα του συμβάντος, η κεραία δεν μπορούσε να προσανατολιστεί σύμφωνα με την κατεύθυνση του ανέμου, με αποτέλεσμα να ανατραπεί ο γερανός. 

Home