ΑΚΕΛ για «Αφροδίτη»: Ήρθε με καθυστέρηση και ψηλό κόστος

ΑΚΕΛ για «Αφροδίτη»: Ήρθε με καθυστέρηση και ψηλό κόστος

Τι λέει το ΑΚΕΛ για το “Αφροδίτη”

Δήλωση έκανε ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενέργειας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Λάμπρου Λάμπρου σχετικά με το κοίτασμα «Αφροδίτη», όπου αναφέρει ότι ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση και ψηλό κόστος.

 

Συγκεκριμένα αναφέρει: “Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση. Δεν αντιλαμβανόμαστε, όμως, πώς θεωρεί ότι μπορεί να βγει από αυτή τη θέση με θριαμβολογικές παραστάσεις εκμεταλλευόμενη την υπογραφή του αναθεωρημένου συμβολαίου για την άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».  

Δεν αμφισβητούμε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη. Έρχεται όμως με μεγάλη καθυστέρηση και με υψηλό κόστος για τον κυπριακό λαό.

 

Από το 2012 που επιβεβαιώθηκε το κοίτασμα μέχρι σήμερα που ανακοινώθηκε η συμφωνία για την ανάπτυξή του έχουν περάσει 7 ολόκληρα χρόνια και θα περάσουν ακόμη 6 μέχρι να αρχίσουν να παράγονται τα πρώτα αποτελέσματα της ανάπτυξής του.

 

Και μάλιστα με ποσοστά κέρδους μειωμένα για την Κυπριακή Δημοκρατία και αυξημένα για τις εταιρείες της Κοινοπραξίας!

 

Η εκτίμηση της κυβέρνησης για έσοδα 500 εκ. τον χρόνο είναι, στην καλύτερη περίπτωση, αυθαίρετη και υπεραισιόδοξη.

 

Για τον ακριβέστερο υπολογισμό τους απαιτούνται δεκάδες μελέτες, νέες επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, και επίλυση πληθώρας τεχνικών θεμάτων για να ληφθούν επενδυτικές αποφάσεις. Τα κέρδη θα είναι συνάρτηση πολλών, άγνωστων, προς το παρόν παραμέτρων, αρχής γενομένης από την τιμή που θα έχει τότε το πετρέλαιο.

 

Με την πολιτική της κυβέρνησης υπάρχει η πιθανότητα να πωλούμε στην Αίγυπτο Φυσικό Αέριο από το Αφροδίτη σε τιμές πολύ χαμηλές και να αγοράζουμε Φυσικό Αέριο για τις δικές μας ανάγκες σε πολύ πιο ψηλές τιμές. 

 

Χώρια που με την ακολουθούμενη πολιτική απομακρύνεται όλο και περισσότερο η προοπτική της δημιουργίας τερματικού σταθμού στην Κύπρο”.

Home