Αναπομπή από ΠτΔ σε εκποιήσεις και σύνταξη χηρείας

Αναπομπή από ΠτΔ σε εκποιήσεις και σύνταξη χηρείας

Ο Πρόεδρος ανέπεμψε τις νομοθεσίες για εκποιήσεις και σύνταξη χηρείας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανέπεμψε σήμερα τις νομοθεσίες που αφορούν τις εκποιήσεις και τη σύνταξη χηρείας για τους άντρες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ορίστηκε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, στις 9 το πρωί  για μελέτη της αναπομπής των νομοθεσιών που αφορούν την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και την έγκριση του νομοθετήματος για το πάγωμα των εκποιήσεων. Εξάλλου τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, θα συνέλθει επίσης στις 11 το πρωί η  Ολομέλεια της Βουλής.

 

Αναφερόμενος στους λόγους των αναπομπών που παρατίθενται στις σχετικές επιστολές που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Προδρόμου είπε πως σε σχέση με τον νόμο για τις εκποιήσεις πως οι ενυπόθηκες εξασφαλίσεις είναι μέρος της δανειακής σύμβασης και ο νόμος επεμβαίνει στους όρους της σύμβασης, θέτει εκ των υστέρων προϋποθέσεις και διαταράσσει δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται με τη σύμβαση.

 

Tα περιουσιακά στοιχεία που παρουσιάζονται ως εξασφάλιση είναι μέρος συμβατικής σχέσης και η επέμβαση με νομοθεσία στους όρους μιας σύμβασης, αλλάζοντάς τους εκ των υστέρων, επηρεάζει τα δικαιώματα του ενός συμβαλλόμενου μέρους, σημείωσε.

Ήταν γενική επιθυμία να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα προστασίας όπως το "Εστία", το οποίο μετά από κοπιώδη προετοιμασία ξεκινά να εφαρμόζεται μόλις τώρα. Θα πρέπει να το δούμε στην πράξη και αν διαπιστωθούν πρόσθετες ανάγκες τότε να επανεξετασθεί, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "δεν πρέπει να δημιουργήσουμε προβλήματα σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ήδη αυτές τις μέρες βλέπουμε αντιδράσεις πχ από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και χρειάζεται προσοχή να μη δημιουργηθούν πρόσθετες πιέσεις και προβλήματα σε έναν τομέα του οποίου τα τελευταία προβλήματα προσπαθούμε τώρα να επιλύσουμε", επεσήμανε.

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος εισηγείται να μην εμμείνει η Βουλή στη νομοθεσία, να δεχθεί την αναπομπή και επιφυλάσσεται εάν υπάρχουν πρόσθετοι λόγοι αναπομπής να τους καταθέσει μέχρι τη Δευτέρα.  

Σε ό,τι αφορά τον νόμο για τη σύνταξη χηρείας για τους άντρες, ο κ. Προδρόμου είπε πως με τη διαγραφή άρθρων που υπήρξε από το σχετικό νομοσχέδιο διαταράσσεται η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με βάση την αναλογιστική μελέτη που έγινε.  

Το νομοσχέδιο προνοούσε σταδιακή αύξηση των εισφορών μεταξύ των ετών 2024-2034 και είναι αυτό που προέβλεπε η αναλογιστική μελέτη που έγινε για το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε ο κ. Προδρόμου προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει πειράξει ως τώρα τις συνεισφορές» και πως η τελευταία αύξηση έγινε το 2012.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Home