Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανεβαίνουν οι τιμές... και στον καφέ

Offsite Team -
11.10.2021 - 16:22

Ανεβαίνουν οι τιμές... και στον καφέ

10-20% η αύξηση της τιμής του καφέ στην Ελλάδα - Αναμένεται μικρότερη αύξηση στην Κύπρο λόγω προσπαθειών των εταιρειών να συγκρατήσουν τις τιμές

Οι αυξήσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων αποτελούν πλέον παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο αποδίδεται σε μια σειρά από παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι τιμές των καυσίμων, το κόστος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και φυσικά η πανδημία της COVID-19. Είναι δεδομένο ότι η Κύπρος δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από αυτή την παγκόσμια πραγματικότητα, λόγω της μεγάλης εξάρτησής της  από άλλες αγορές, τόσο σε επίπεδο πρώτων υλών και ενεργειακών πόρων, όσο και προϊόντων. 

Η αυξητική τάση των τιμών ξεκίνησε από τον Μάρτιο του 2020 και κορυφώθηκε τον Απρίλιο του 2021. Ανάμεσα στα προϊόντα, οι τιμές των οποίων ήδη παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση παγκοσμίως, είναι το γάλα, το ρύζι, τα σιτηρά, τα άλευρα, η ζάχαρη και ο καφές. Σε σχέση με τον καφέ, τα δεδομένα διαμορφώνονται ακόμα πιο δύσκολα, καθώς, σε όλα τα πιο πάνω έρχονται να προστεθούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και οι καταστροφές σε φυτείες που οδήγησαν σε μείωση της παραγωγής σε σημαντικές χώρες. Σύμφωνα με την εταιρία ερευνών IBISWorld αναμένεται πως ποικιλίες που παράγονται στη Βραζιλία θα στοιχίζουν 40% περισσότερο σε σύγκριση με πέρσι. Ήδη παγκοσμίως η τιμή του καφέ διπλασιάστηκε, κάτι που μέχρι στιγμής δεν είχε γίνει αισθητό στους καταναλωτές καφέ στο νησί μας.

Παγετοί και πολιτικές αναταράξεις

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών του καφέ διαδραματίζουν οι παγετοί που έπληξαν τη Βραζιλία τον περασμένο Ιούλιο και οι οποίοι εξαφάνισαν περίπου το 1/3 της σοδειάς. Η Κολομβία από την άλλη μπορεί να μην είχε πρόβλημα στην παραγωγή, όμως οι πολιτικές αναταράξεις στη χώρα επηρέασαν τις εξαγωγές και τις ομαλές μεταφορές. Πυρκαγιές, πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν σε άλλες σημαντικές χώρες παραγωγής καφέ, καταδεικνύουν τη σημαντική επίδραση της κλιματικής αλλαγής στη διαμόρφωση των τιμών παγκοσμίως. Ακόμη και ο προ μηνών αποκλεισμός της Διώρυγας του Σουέζ, επηρέασε την αγορά καφέ, συμβάλλοντας περαιτέρω στην αύξηση των τιμών. 

Στην Κύπρο εδώ και αρκετούς μήνες γίνεται προσπάθεια από τις εταιρείες να συγκρατήσουν τις τιμές, απορροφώντας μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους. Όμως είναι ζήτημα χρόνου η αύξηση στις τιμές. Στην Ελλάδα οι αυξήσεις στην τιμή του καφέ αναμένεται να φτάσουν στο 10-20%, ενώ στην Κύπρο η αύξηση προβλέπεται ότι θα είναι μικρότερη, κυρίως λόγω της προσέγγισης που φαίνεται θα υιοθετήσει μερίδα των σημαντικών «παικτών» της αγοράς που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. 

Home