Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ανησυχία στις επιχειρήσεις -Οι χρεώστες δεν πληρώνουν (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 14.04.2020

Ανησυχία στις επιχειρήσεις -Οι χρεώστες δεν πληρώνουν (ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Thumbnail
Οι έμποροι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο - Οι σκέψεις της Βουλής

Εγκλωβισμένοι … στα κέφια όσων χρωστούν βρίσκονται δεκάδες εμπόροι. Έκδηλη ανησυχία επικρατεί ανάμεσα σε επιχειρήσεις που  προμηθεύουν προϊόντα δεκάδων χιλιάδων ευρώ στο παζάρι.

Οι έμποροι βρίσκονται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο αφού δεν υπάρχει καμιά νομοθεσία που να τους καλύπτει ή να υποχρεώνει σε άμεση καταβολή του αντιτίμου των προϊόντων που πωλούν. Πληροφορίες της Οffsite, αναφέρουν ωστόσο, ότι στη Βουλή υπάρχει πρόθεση ώστε να συζητηθεί το θέμα με στόχο την προστασία όσων πωλούν προϊόντα.

Το πρόβλημα διογκώθηκε μετά από την πανδημία του κορωνοϊού. Η Κεντρική Τράπεζα στην προσπάθειά της να βοηθήσει επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά, κυρίως όσων νομικών ή φυσικών προσώπων έχουν χρέη, έλαβε τα πιο κάτω μέτρα που τίθενται σε άμεση ισχύ μέχρι και τις 30 Απριλίου 2020, ως ακολούθως:

-Αναστολή του χρονικού περιθωρίου των 15 ημερών για εκ νέου παρουσίαση επιταγής με ανεπαρκή υπόλοιπα προτού καταχωρηθεί στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών για Εκδότες Ακάλυπτων Επιταγών (ΚΑΠ).

-Αναστολή του χρονικού περιθωρίου ενός μηνός που δίνεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για τακτοποίηση εκάστης ακάλυπτης επιταγής από την ημερομηνία επιστροφής της ως ακάλυπτη, έτσι ώστε να δύναται η διαγραφή των προσώπων αυτών από το ΚΑΠ.

Επιπρόσθετα, η Διαχειριστική Επιτροπή του ΚΑΠ θα εξετάζει, κατά την διακριτική της ευχέρεια, αιτήματα διαγραφής, με προσκόμιση των απαραίτητων πιστοποιητικών, από καταχωρημένα στο ΚΑΠ πρόσωπα, τα οποία με οδηγίες ή εντολή των Αρχών εμπίπτουν είτε στην Κατηγορία 1 [υποχρεωτικός περιορισμός υπό ιατρική παρακολούθηση (καραντίνα)], είτε αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και εμπίπτουν στον Κατάλογο Ευπαθών Ομάδων και απουσίασαν ή απουσιάζουν από την εργασία τους για προστασία της υγείας τους ή / και μη επιδείνωσής της.

Ωστόσο, μαρτυρίες κάνουν λόγο ότι κάποιοι δεν πληρώνουν στην ώρα τους επικαλούμενοι είτε την πανδημία του κορωνοϊού, είτε την έλλειψη ρευστού, είτε ακόμα ότι έχασαν το βιβλιάριο των επιταγών τους.

Τι είναι το Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών (ΚΑΠ)

Σύμφωνα με τις Οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, καταχωρούνται   στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών πρόσωπα που 

(α)(i)  σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει εκδώσει τρεις τουλάχιστον ακάλυπτες επιταγές ανεξαρτήτως ποσού, ή

(ii)  το συνολικό ποσό οποιασδήποτε ακάλυπτης ή ακάλυπτων επιταγών υπερβαίνει το ποσό των €2.000,

(β) το καταχωρημένο άτομο δηλώθηκε από  τράπεζα ότι  ήταν σε θέση να ασκεί έλεγχο επί των λογαριασμών της καταχωρημένης εταιρείας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με την καταχώρισή τους, τα πρόσωπα που έχουν καταχωρηθεί στο ΚΑΠ μπορούν να απευθύνονται στις τράπεζες με τις οποίες τηρούν τρεχούμενους λογαριασμούς.

Στην ουσία όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπαίνουν στο ΚΑΠ περνούν από εξονυχιστικό έλεγχο και το ενδεχόμενο πτώχευσης είναι πολύ όρατο.

«Ας πάνε στην Αστυνομία»

Πηγές που πρόσκεινται στην Κεντρική Τράπεζα ανέφεραν στην Offsite ότι οι οδηγίες της Κεντρικής είναι ξεκάθαρες και αφορούν την περίοδο μέχρι τις 30 Απριλίου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο καυτό ερώτημα τι θα γίνει για να προστατευτούν και όσοι έχουν να παίρνουν, οι ίδιες πηγές μάς είπαν ότι «δεν υπάρχει κάτι σχετικό από την Κεντρική Τράπεζα. Ο κάθε ένας μπορεί να στραφεί στην Αστυνομία για να διεκδικήσει τα χρήματά του». Παράλληλα, υπάρχει και μια δεύτερη λύση που είναι μεσοβέζικη, αφού μπορεί να γίνει μια συμφωνία ώστε οι χρεώστες να πληρώνουν σταδιακά».

«Δεν είναι θέμα Συνδέσμου Τραπεζών»

Η Οffsite συνομίλησε με εκπρόσωπο του Συνδέσμου Τραπεζών ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα δεν απασχολεί το Σύνδεσμο Τραπεζών και ούτε τις Τράπεζες, αλλά τους επιχειρηματίες μεταξύ τους.

Η ιστοσελίδα μας το έψαξε και βρήκε ότι τους μήνες Ιανουαρίου - Μαρτίου 2020 εντάχθηκαν συνολικά 22 νομικά πρόσωπα και 10 φυσικά. Το πρόβλημα γίνεται ορατό εάν αναλογιστούμε ότι από το 2003 που τέθηκε σε ισχύ το Κρατικό Αρχείο Πληροφοριών μέχρι τον Μάρτιο του 2020 εντάχθηκαν συνολικά 4.415 εταιρείες και 7.732 φυσικά πρόσωπα.

157 ακάλυπτες επιταγές σε τρεις μήνες

Άλλο σημείο κλειδί που δείχνει το πρόβλημα είναι ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγων. Συνολικά, το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2020 εντάχθηκαν στο ΚΑΠ 157 ακάλυπτες επιταγές εκ των οποίων: Tον Ιανουάριο 75 ακάλυπτες επιταγές, τον Φεβρουάριο 42 ακάλυπτες επιταγές και τον Μάρτιο 40 ακάλυπτες επιταγές. Συνολικά, από το 2003 μέχρι το 2020 στο Κρατικό Αρχείο Πληροφοριών καταγράφηκαν 50.268 ακάλυπτες επιταγές.

 

Home