Αυξήσεις που καίνε στο ρεύμα

Αυξήσεις που καίνε στο ρεύμα

Αυξημένοι κατά 5% οι λογαριασμοί ρεύματος τον Ιούνιο
Τσιμπημένοι κατά 5% οι λογαριασμοί της ΑΗΚ από την 1η Ιουνίου

Φουσκωμένα θα είναι τα τιμολόγια της ΑΗΚ για τον Ιούνιο. Οι αυξήσεις 5% στο ρεύμα προκύπτουν λόγω των αυξήσεων στο πετρέλαιο, γεγονός που προμηνύει ένα καυτό καλοκαίρι για τους καταναλωτές, καθώς η κατανάλωση ρεύματος αυξάνεται κατακόρυφα. 

Μιλώντας στο ΡΙΚ, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδόπουλου, ανέφερε ότι «οποιεσδήποτε μειώσεις ή αυξήσεις παρατηρούνται στην τιμή των καυσίμων διεθνώς, που είναι και η πρώτη ύλη για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, αυτές επηρεάζουν την τιμή της κιλοβατώρας. Άρα οι αυξήσεις που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στο πετρέλαιο θα έχουν αντίκτυπο στα τιμολόγια της ΑΗΚ. Από την 1η Ιουνίου ένας λογαριασμός οικιακού πελάτη θα είναι αυξημένος κατά  5% σε σχέση με τον αντίστοιχο λογαριασμό του ίδιου πελάτη ένα μήνα προηγουμένους. Αυτό», πρόσθεσε, «προκύπτει λόγω ακριβώς της αύξησης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου τους προηγούμενους μήνες». 

Επεσήμανε επίσης ότι το κόστος καυσίμων είναι «πέραν των δυνατοτήτων μας», προσθέτοντας ότι η ψηλή τιμή κιλοβατώρας θα αλλάξει μόνο «εάν έχουμε στη διάθεση μας φυσικό αέριο σε χαμηλή τιμή και αυξηθεί η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας». 

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΗΚ οφείλει να διατηρεί αποθέματα καυσίμων για τρεις μήνες και κάθε μήνα γίνεται αναπροσαρμογή των τιμών. Οπότε, οι διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου γίνονται αισθητές ετεροχρονισμένα από τους καταναλωτές. 

Ενόψει καλοκαιριού πάντως, η ΑΗΚ συστήνει… ανεμιστήρες αντί κλιματιστικών. Σε περίπτωση δε που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τα κλιματιστικά προτρέπονται να τα ρυθμίζουν στη θερμοκρασία των 26 βαθμών, που είναι πιο οικονομική.   

Home