Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χάρης: «Μόνη λύση ήταν η ιδιωτικοποίηση της ΣΚΤ»

Του Γιώργου Μιχαηλίδη
- 22.11.2018

Χάρης: «Μόνη λύση ήταν η ιδιωτικοποίηση της ΣΚΤ»

Thumbnail
Οι αναφορές σε ΜΕΔ, σε αγροτικό και τα βαφτίσια σε τράπεζα

Η κατάσταση στη ΣΚΤ με τα ΜΕΔ και την εταιρική Διακυβέρνηση  ήταν η χειρότερη δυνατή τη στιγμή που ο Συνεργατισμός έκλεισε τον κύκλό του από το 2013». Η θέση αυτή ανήκει στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος κατέθεσε σε ολοήμερη κατάθεσή του στη Διερευνητική Επιτροπή για το Συνεργατισμό. 

Ο υπουργός είπε ότι ο κυπριακός συνεργατισμός είχε ρόλο τον περασμένο αιώνα αλλά δεν μπορούσε να έχει θέσει στο σύγχρονο εποπτικό περιβάλλον.  «Η χαλαρή δομή δεν μπορούσε να έχει θέσει στο απαιτητικό ευρωπαϊκό περιβάλλον» είπε.

Είπε ότι η εξέλιξη με τον κυπριακό συνεργατικό πιστωτικό τομέα είναι θετική για όλους «για τους καταθέτες του συνεργατισμού, οι καταθέσεις τους πλέον είναι σε ένα πολύ πιο ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα, για τους δανειολήπτες, ακόμα και για όσους ΜΕΔ που έχουν την ευκαιρία πιο ριζικών αναδιαρθρώσεων, θετική (εξέλιξη) ακόμα και για τους εργαζόμενους, για το κράτος και την οικονομία».  

«Δεν πρέπει με πλασματικό τρόπο να διατηρούμε οργανισμούς που έχουν κλείσει τον κύκλο τους. Αναγνωρίζεις την προσφορά τους στο παρελθόν αλλά δεν πρέπει πλασματικά να τους διατηρείς χωρίς να λαμβάνεις αποφάσεις όπως αυτές που έχουν ληφθεί και να νομίζεις ότι εξυπηρετείς τις ανάγκες του οποιουδήποτε», κατέληξε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η «συμφωνία με την Ελληνική ήταν εξαιρετικά θετική και η ιδιωτικοίηση ήταν η μόνη λύση». Εξάλλου, η απόφαση για τη διάθεση του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας δεν εμπόδιζε την προώθηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού, αλλά επέτρεπε την ταχύτερη υλοποίησή της. Σύμφωνα με τον Υπουργό, «μετά τις ενστάσεις τόσο από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ) όσο και από την Κεντρική Τράπεζα, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ακύρωσε την απόφαση αλλά τη διαφοροποίησε, φέρνοντας χρονικά μπροστά την προσέλκυση επενδυτή».

Ο κ. Αρέστη ρώτησε τον κ. Γεωργιάδη αν είχε ενημερώσει το Υπουργικό για τις ενστάσεις του ΕΕΜ, με τον ΥΠΟΙΚ να απαντά θετικά λέγοντας ότι είχε ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι «ο Συνεργατισμός μετετρέπετο σιγά σιγά σε ημικρατικό οργανισμό» και ότι η μόνη λύση στις παθογένειες ήταν η προσέλκυση επενδυτή.

Η παρουσία Χάρη στη Διερευνητική

Δωρεάν μετοχές

 Ο κ. Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε της απόφασης για παραχώρηση δωρεάν μετοχών, υποστηρίζοντας πως με την παραχώρηση του 25% επιτυγχάνετο η συμμόρφωση με το κριτήριο της διασποράς του μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε οι μετοχές του Συνεργατισμού να μπορούν να ενταχθούν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Κύπρου, ενώ δεν αποδέχθηκε πως η κυβέρνηση καθυστέρησε στην προώθηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού.  

«Όχι το χρονοδιάγραμμα (για έναρξη της ιδιωτικοποίησης) ήταν Σεπτέμβριο του 2018, βρισκόμασταν στη Άνοιξη του 2017, η κίνηση της κυβέρνησης θα επέτρεπε την επίσπευση της διαδικασίας», πρόσθεσε.  

 

Ο Χάρης Γεωργιάδης

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το πλάνο για ολοκλήρωση διαδικασίας εξεύρεσης επενδυτών καθορίστηκε στον Ιούνιο του 2018. «Άρα δεν υπήρχε καθυστέρηση υπήρχε κατ’ ακρίβεια κάποια επίσπευση», συμπλήρωσε.

«Ρωτήστε το Υπουργικό εάν παραπλανήθηκε»

Ο κ. Γεωργιάδης σε άλλο σημείο της ολοήμερης κατάθεσής του ανέφερε ότι «Ο μόνος που θα μπορούσε να ισχυριστεί παραπλάνηση θα ήταν το ίδιο το Υπουργικό και είμαι βέβαιος αν το Υπουργικό Συμβούλιο ερωτηθεί αν είχε ενημέρωση ή αν έτυχε παραπλάνησης θα δώσει απάντηση. Μόνο ένα σώμα θα μπορούσε να πει ότι έτυχε παραπλάνηση και όχι ένας τρίτος», είπε.

«Από το αγροτικό στο Champins League»

Για να περιγράψει την κατάσταση της Τράπεζας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «ήθελαν να βαφτίσουν τη Συνεργατική σε Τράπεζα από τη μια στιγμή στην άλλη - Ήθελαν να την πάρουν από το Αγροτικό στο Champions League».

55.000 ευρώ για συμβουλές

Σε αναφορά του κ. Αρέστη ότι δόθηκαν 55.000 ευρώ σε δικηγόρο από τη ΣΚΤ για συμβουλές, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «δεν μπορεί να γνωρίζει το κάθε τιμολόγιο της ΣΚΤ».

Ο Χάρης στη Διερευνητική

Αναφορικά με τους διορισμούς στην Επιτροπεία της ΣΚΤ και κατά πόσον αυτή βασίστηκε σε κομματικά κριτήρια ο κ. Γεωργιάδης το απέρριψε. Όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Αρέστη τού υπέβαλε τη θέση Χατζηγιάννη ότι διορίστηκε επειδή ήταν του κόμματος (σ.σ. ΔΗΣΥ), ο Υπουργός χαρακτήρισε την αναφορά του κ. Χατζηγιάννη ως λάθος.

Ο κ. Χατζηγιάννης κλήθηκε να σχολιάσει την αποχώρηση διαφόρων μελών και ιδιαίτερα του πρώην προέδρου Μ. Κληρίδη λέγοντας ότι ο κ. Κληρίδης δεν υπέβαλε παράπονο για υπόσκαψή του και όλα όσα ακούγονταν ήταν κουτσομπολιό.

Για διορισμό Χατζηγιάννη

Ο κ. Γεωργιάδης διαφώνησε με τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής κ. Αρέστη ότι ο κ. Χατζηγιάννης παραδέχθηκε ότι διορίστηκε σαν μέλος της επιτροπείας επειδή ήταν μέλος συγκεκριμένου κόμματος. «Αν είπε κάτι τέτοιο ήταν λάθος» είπε και πρόσθεσε ότι «αμφισβητώ ότι ο κ. Χατζηγιάννης είπε ενώπιον της Επιτροπής ότι διορίστηκε στη ΣΚΤ επειδή ήταν μέλος κόμματος. Δεν το είδα στα πρακτικά της κατάθεσης του κ. Χατζηγιάννη».

«Άλλο αν είπε ότι ήταν μέλος κόμματος και άλλο αν διορίστηκε γι’ αυτό» είπε και ανέφερε ότι ο διορισμός γινόταν μέσω της διαδικασίας εξέτασης της καταλληλότητας και ικανότητας αυτών των προσώπων (fit and proper).

Είπε επίσης ότι βάσει νόμου, η απόφαση για διορισμό μέλους της επιτροπείας κρατικοποιημένης τράπεζας λαμβάνεται από 3 θεσμούς, το ΥΠΟΙΚ, τη Βουλής και από την ΚΤΚ, στα πλαίσια διαβούλευσης.

Η μαραθώνια κατάθεση του Υπουργου είχε σκηνές έντασης αφού το πρωι ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Αρέστη κατσάδιασε τον Υπουργό για την καθυαστερημένη άφιξή του ενώ στις 16:30 το απόγευμα, ο Υπουργός ζήτησε από τον κ. Αρέστη να τον αποκαλεί είτε κ. Γεωργιάδη είτε κ. Υπουργέ. Ο κ. Αρέστη του διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσπάθειας υποτίμησης του. Ακολούθως, ο κ. Αρέστη ζήτησε από τον Υπουργό να τον αποκαλεί "κ. Πρόεδρο".

Παράλληλα, ο Υπουργός είπε ότι δεν συμμερίζεται τη θέση ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές στράφηκαν κατά του Συνεργατισμού, «παρόλο που ξέρω ότι κάποιοι έτσι νοιώθουν».

Ανέφερε ότι η δέσμευση 18 που είχαμε αναλάβει ήταν για τον Σεπτέμβρη του 2018 και έγκαιρα πριν από το Σεπτέμβρη του 2018 έγινε όχι με την επιλογή της ιδιωτικοποίησης της ενιαίας τράπεζας, με την δεύτερη επιλογή του διαχωρισμού. Αυτό ήταν το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα…», προσθέτοντας ότι στις 3 του Σεπτέμβρη του 2018 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή με την Ελληνική Τράπεζα.

Ο πιο αδύναμος κρίκος

«Η κατάσταση της τράπεζα όσον αφορά τα δάνεια και το μοντέλο της δεν ήταν καλύτερο από τις άλλες τράπεζες, ήταν χειρότερο γι’ αυτό και χαρακτήρισα τη Συνεργατική ως τον  αδύναμο κρίκο του κυπριακού τραπεζικού συστήματος», είπε.

«Ο ρυθμός μείωσης των ΜΕΔ  στην Συνεργατική δεν υστερούσε από τις άλλες τράπεζες, υπήρχε μια συνολική εικόνα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος όπου έδειχνε πρόοδο κυρίως στην αριθμητική μείωση των δανείων».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το σημείο εκκίνησης στα θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ήταν υπό το μηδέν, προσθέτοντας ότι «παρά την πρόοδο δεν θα μπορούσα να πω ότι η κατάσταση ήταν απόλυτα ικανοποιητική».

Ερωτηθείς σχετικά με τον Μάριο Κληρίδη, είπε ότι δεν τον γνώριζε ιδιαίτερα και πως δεν γνωρίζει  γιατί έφυγε από την τράπεζα. Είπε ότι τον γνώριζε από την Επιτροπή Οικονομικών Μελετών του ΔΗΣΥ στην οποία ήταν συντονιστής.

Καμία αναφορά για παρεμπόδιση του έργου του 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ δεν υπάρχει καμία αναφορά περί υπονόμευσης και παρεμπόδισης του έργου του κ. Κληρίδη και υπόσκαψης του και ανακοπής οποιασδήποτε πρωτοβουλίας του από το ΔΣ.   

«Αν ήμουν εγώ εκτελεστικό μέλος ενός ΔΣ και ένοιωθα ότι με υποσκάπτουν σε κάποια συνεδρία θα άνοιγα το στόμα μου να πω κάτι για να καταγραφεί στα πρακτικά να το δει η ΚΤ να το δει ο μέτοχος που έπαιρνε τα πρακτικά, να το εντοπίσει ο εντολοδόχος παρακολούθησης που ήταν εκεί…δεν υπάρχει ούτε κουβέντα, ούτε προφορική ούτε γραπτή, ούτε κάποιο περιστατικό αποτυπώνεται πουθενά».

Η Επιτροπή ενημέρωσε τον Υπουργό ότι ενδεχομένως να τον καλέσει ξανά ενώπιον της για κατάθεση στις 17 Δεκεμβρίου.

Home