Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ι. Μάτσης: Η στρατηγική της Ελληνικής Τράπεζας για μείωση των ΜΕΔ

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Τσαγγάρη
- 20.05.2019

Ι. Μάτσης: Η στρατηγική της Ελληνικής Τράπεζας για μείωση των ΜΕΔ

Thumbnail
Ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας μιλά στην Digital Tree για τον σχεδιασμό, την ρευστότητα αλλά και για τα εργασιακά

  • 60% του Ισολογισμού μας είναι σε διαθέσιμα ρευστά
  • Επενδύουμε στον τουρισμό, υγεία, παιδεία και ενέργεια  
  • Η στρατηγική και πώς θα μειωθούν τα ΜΕΔ
  • Αυξήσεις, λοιπόν, ναι αλλά αυτόματες αυξήσεις όχι!

Ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας,  Ιωάννης Μάτσης μιλά στην DigitalTree και αναλύει τα δεδομένα για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια καθώς και για την πλεονάζουσα ρευστότητα της Τράπεζας. 

Παράλληλα αναφέρει πως η τράπεζα διαχειρίζεται τους 550,000 νέους πελάτες που απέκτησε από τον πρώην Συνεργατισμό τονίζοντας ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση. Μάλιστα δεν αποφεύγει να απαντήσει για τα εργασιακά ζητήματα εντός της Ελληνικής, σημειώνοντας πως θα έρθουν αυξήσεις, αλλά όχι αυτόματες.

Τέλος, σημειώνει πως η Ελληνική Τράπεζα εμπιστεύεται τους διάφορους τομείς της Κυπριακής Οικονομίας, στους οποίους επενδύει, όπως τον Τουρισμό, Παιδεία, Υγεία, Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τράπεζα να επενδύσει και στον τομέα της Ενέργειας. 

Ακολουθεί η συνέντευξη σε κείμενο και βίντεο.   

-Πώς διαχειρίζεται η Ελληνική τους 550,000 νέους πελάτες και πότε αναμένεται η πλήρης  

-Προχωρούμε με μία σειρά στοχευόμενων ενεργειών, οι οποίες αποσκοπούν στο να προσφέρουμε άξια στους πελάτες μας αλλά όχι μόνο και στην κοινωνία και στην οικονομία γενικά.

Πρώτα απ’ όλα θέλαμε να αποτρέψουμε μια τραπεζική κρίση, πέρσι, η οποία απειλείτο λόγω των εκροών που υπήρχαν με τις αναλήψεις των καταθέσεων των πελατών της πρώην Συνεργατικής.

Έτσι πρώτη μας στοχευμένη κίνηση ήταν να αγοράσουμε όλες τις καταθέσεις, όλους τους πελάτες δηλαδή της παλιά συνεργατικής τράπεζας και όχι κάποιο μικρότερο αριθμό. Αυτό το καταφέραμε. Φέρνοντας έτσι μια εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Δεύτερη κίνηση ήταν να δημιουργήσουμε μια τράπεζα κερδοφόρα, βιώσιμη, στέρεα. Αυτό θεωρώ ότι το καταφέραμε με τα αποτελέσματα του 2018, όπου δείξαμε 320 εκατομμύρια κέρδη, πολλά από αυτά τα κέρδη ήταν αποτέλεσμα της εξαγοράς αλλά όχι μόνο. Έτσι φέρνουμε ξανά στους πελάτες αλλά και στην κοινωνία πίστη στο τραπεζικό σύστημα και ειδικά πίστη στην Ελληνική σαν ένα βιώσιμο οργανισμό που μπορούν οι πελάτες να εμπιστευθούν.

Βλέπουμε, ως εκ τούτου, τους καταθέτες και τους πελάτες να έρχονται τώρα στην Ελληνική. Χάσαμε ορισμένους στην αρχή, έχασε η Συνεργατική Τράπεζα πριν την εξαγορά, τώρα τους βλέπουμε να έρχονται πίσω.

Επόμενη στοχευμένη κίνηση είναι η ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης των δύο τραπεζών. Τώρα είμαστε στη μέση της διαδικασίας και δυστυχώς υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα. Υπάρχει συμφόρηση στα καταστήματα, μεγάλες ουρές και το γνωρίζουμε. Σηκώνουμε τα μανίκια προσπαθούμε να δουλέψουμε.

Έχουμε στόχο τέλος του Σεπτέμβρη την ολοκλήρωση της ενσωμάτωσης, το οποίο σημαίνει μια ομοιόμορφη κουλτούρα, αναβάθμιση των καταστημάτων, αλλά και ενσωμάτωση των συστημάτων πληροφορικής και δεδομένων, έτσι ώστε να μπορέσουν πλέον όλοι οι πελάτες να πάρουν μια υπηρεσία, από μια Τράπεζα, από μία Ελληνική, από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Ακόμα δεν είμαστε εκεί αλλά βεβαιώ ότι θα πετύχουμε και αυτό τον στόχο και στο τέλος του Σεπτέμβρη θα είμαστε έτοιμοι σαν μια τράπεζα πλέον να παρέχουμε όλες τις ανάγκες ζωής που έχουν οι πελάτες μας πρώτα απ όλα κηδεμόνας των καταθέσεων τους αλλά και χορηγήσεις στις πιστοληπτικές ανάγκες που έχουν.

-Ο πονοκέφαλος των ΜΕΔ. Που βρίσκεται η Ελληνική και ποια τα πλάνα της Τράπεζας για τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις.

-Να εξηγήσω λίγο τι πραγματικά είναι η έκθεση που έχει μια τράπεζα, όπως η Ελληνική στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Το σύνολο των απαιτήσεων που έχει η Τράπεζα από τους πελάτες, το οποίο αποτελείται από τις απαιτήσεις που υπήρχαν την μέρα που η χορήγηση μετατράπηκε σε μη εξυπηρετούμενη, συν το σύνολο των κεφαλαιοποιημένων τόκων, είναι 2 δισεκατομμύρια περίπου. Αυτά όμως, είναι η πραγματικότητα, δεν μπορεί η τράπεζα να τα ανακτήσει όλα. Διότι δεν υπάρχει πηγή αποπληρωμής και το σύνολο των ασφαλίσεων, οι αξίες των εξασφαλίσεων δεν είναι 2 δισεκατομμύρια. Ως εκ τούτου η τράπεζα έχει λάβει πολλές προβλέψεις φέρνοντας τον δείκτη κάλυψης στο 65% δηλαδή από τα 100 ευρώ απαίτηση η καθαρή αξία στον ισολογισμό της τράπεζας είναι 35 ευρώ. Με λίγα λόγια, τα 2 δισεκατομμύρια σε απαιτήσεις που έχουμε, σε καθαρές αξίες στον ισολογισμό μας είναι 700 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά είναι πλήρως εξασφαλισμένα, οι εμπράγματες εξασφαλίσεις είναι 150%. Δηλαδή περίπου 1,1 δισεκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι 780 εκατομμύρια σε ένα σύνολο ισολογισμού 16,1 δισεκατομμύρια, μιλάμε βασικά για ένα 4%.

Άρα ναι, υπάρχει κίνδυνος, ναι υπάρχει πρόθεση να συνεχίσουμε την απομόχλευση αλλά θέλω να το βάλω λίγο έτσι ώστε να αντιληφθούμε πόσος είναι πραγματικά ο κίνδυνος. Διότι ακούμε 26% αλλά το 26% είναι του συνόλου των απαιτήσεων σε σχέση με όλα τα δάνεια που έχουμε μόνο και όχι σε σχέση με όλο τον ισολογισμό. Και ο ισολογισμός μας δεν είναι δάνεια, είναι ρευστός. Οπόταν πρόκειται για 4%.

Προχωρήσαμε με την εταιρεία APS, τη θυγατρική μας εταιρεία, η οποία είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις μας, οργανικά προχωρώντας στη μείωση μέσω λύσεων αναδιαρθρώσεων, εκποιήσεων ή ανταλλαγής της εξασφάλισης με το δάνειο.

Συνεχίζουμε με την οργανική απομόχλευση παράλληλα όμως εξετάζουμε χωρίς ακόμα να έχουμε φτάσει σε οποιαδήποτε απόφαση, αλλά εξετάζουμε και πιθανή πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων. Ως εκ τούτου, να φέρουμε πολύ πιο γρήγορα τους δείκτες των μη εξυπηρετούμενων μας σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα.

-Υπάρχει ευρύτερα μια εκτίμηση ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν στο επίπεδο του 4 ή 5% μέχρι τον επόμενο χρόνο. Είναι όντως βάσιμη αυτή η εκτίμηση. Μπορεί να υλοποιηθεί;

-Δε θεωρώ ότι μέχρι τον επόμενο χρόνο μπορεί να υλοποιηθεί, όχι. Μπορώ να μιλήσω για την Ελληνική ότι είναι δυνατή μια πώληση που να μας φέρει σχετικά σημαντική βελτίωση στον δείκτη μας. Το 4-5% σε 12 μήνες όμως θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο. Επίσης να εξηγήσω ότι μιλάμε για τους δείκτες στο τραπεζικό σύστημα διότι τα μη εξυπηρετούμενα, δεν εξαφανίζονται. Απλώς μεταφέρονται από το Τραπεζικό σύστημα εκτός συστήματος, εκτός του εποπτικού συστήματος, διότι αγοράζονται από διεθνή επενδυτικά ταμεία τα οποία δεν εποπτεύονται σαν τράπεζες, σαν πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο. Ως εκ τούτου το σύνολο των μη εξυπηρετουμένων θα μειωθεί αργά και οργανικά στην οικονομία από το τραπεζικό σύστημα μέσω πωλήσεων. Όμως δύναται να μειωθεί με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό. 

-Πλεονάζουσα ρευστότητα. Πόσα κεφάλαια διαθέτει η Ελληνική και που θα τα επενδύσει; 

-60% του ισολογισμού μας των 16,1 δισεκατομμυρίων, το 60% είναι σε ρευστά διαθέσιμα. Μετρητά και επενδύσεις σε ομόλογα πολλά εκ των οποίων είναι ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Έχουμε αξιολογήσει τομείς στην οικονομία στους οποίους πιστεύουμε, έχουμε χορηγήσει, επενδύσει σε αυτούς τους τομείς και λογαριάζουμε, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να διοχετεύουμε ρευστότητα, τη ρευστότητα μας σε δανεισμό σε αυτούς τους τομείς π.χ τουρισμός, υγεία, ενέργεια, εκπαίδευση, μεγάλα αναπτυξιακά έργα και μεγάλα έργα υποδομής. Μπορεί και υδρογονάνθρακες ανάλογα πως θα προχωρήσει η εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην Κύπρο.

-Έρχονται αυξήσεις και προσαυξήσεις στους Υπαλλήλους της Ελληνικής; Πότε και με ποιο τρόπο, αν τελικά ενδώσετε σε αυτές τις πιέσεις… 

-Να ενδώσουμε σε ορισμένες από αυτές τις πιέσεις ναι. Μισθολογικές αυξήσεις βεβαίως. Εξισορρόπηση μισθών, μεταξύ υπαλλήλων ελληνικής και πρώην υπαλλήλων συνεργατικής που είναι όλοι τώρα στην Ελληνική βεβαίως. Το οποίο μπορεί να έρθει μόνο με μισθολογικές αυξήσεις. 

Αυτόματες και οριζόντιες προσαυξήσεις όχι. Δηλαδή, το σύστημα, το οποίο θεωρώ αναχρονιστικό, προσαυξήσεων και κλιμάκων δίνει αυξήσεις αυτόματα δηλαδή κάθε χρόνο ετησίως ανεξαρτήτως διαθεσιμότητας οποιουδήποτε προϋπολογισμού ο οποίος έρχεται από την κερδοφορία, αλλά και οριζόντια δηλαδή σε όλο το προσωπικό, ισόβαθμα περίπου οι προσαυξήσεις ανεξαρτήτου της απόδοσης του καθενός από τους συναδέλφους μου. Αυξήσεις, λοιπόν, ναι αλλά αυτόματες αυξήσεις όχι! 

Πρέπει να συνδεθούν με την κερδοφορία της τράπεζας. Οριζόντιες; Δηλαδή να μην μπορούμε να ανταμείψουμε την απόδοση; Να μην έχουμε αξιοκρατικό σύστημα; Αυτό δεν θα μειώσει το κόστος διότι μιλάμε για αύξηση. Θα αυξήσει το κόστος αλλά μπορώντας να ανταμείψεις την αποδοτικότητα μπορείς να αυξήσεις την παραγωγικότητα. Γιατί οι συνάδελφοι μου θέλουν να δουλέψουν πιο σκληρά για να μπορέσουν να ανταμειφτούν σωστά και έτσι να βγάλουμε πάνω το επίπεδο της τράπεζας, την εξυπηρέτηση που δίνει στους πελάτες να έρθουν περισσότεροι πελάτες στην τράπεζα, ώστε να κερδίσει και το προσωπικό και η τράπεζα και ο μέτοχος και ο πελάτης και η πολιτεία στο τέλος. 

- Διότι, στο τέλος χωρίς αξιολόγηση αδικούν τον εαυτό τους οι ίδιοι οι υπάλληλοι… 

-Συμφωνώ απολύτως και νομίζω ότι και το προσωπικό βλέπει το ίδιο. Σκοπός μας είναι να διαπραγματευτούμε με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την ΕΤΥΚ, να μπορέσουμε να βρούμε τη σωστή λύση, και σταδιακά, γιατί δεν μπορείς να κάνεις αυτές τις αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη, να μπορέσουμε να φέρουμε μια καλύτερη μέρα για το προσωπικό και τους πελάτες της τράπεζας.

Home