Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καδής: Δεν μπορούσαν να γίνουν άμεσα εξαγωγές στο Ισραήλ

Offsite Team
- 27.04.2020

Καδής: Δεν μπορούσαν να γίνουν άμεσα εξαγωγές στο Ισραήλ

Thumbnail
Ο Υπουργός ΓεωργίαςΚώστας Καδής απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφου, στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, για το κόσερ

Ερώτηση: Είχαμε συζητήσει με τον Υπουργό πριν από αρκετές μέρες, πριν από το Πάσχα, για το νομοσχέδιο που θα τροποποιούσε τον περί Προστασίας των ζώων Νόμο και θα έδινε την δυνατότητα για σφαγή ζώων αμνοεριφίων με άλλους τρόπους. Εκείνο λοιπόν το Νομοσχέδιο έχει αποσυρθεί. Οι Αγροτικές Οργανώσεις ζητούν  από το αρμόδιο Υπουργείο να τον επαναφέρει.  Το ίδιο ζητούν και οι ποιμνιοτρόφοι, οι οποίοι έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους για την απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού. Κύριε Καδή γιατί το αποσύρατε; Λόγω αντιδράσεων ή υπήρχαν άλλοι λόγοι;

Απάντηση: Στην πορεία προέκυψαν νέα δεδομένα που διαφοροποιούν το όλο σκηνικό.  Θέλω να θυμίσω ότι το νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε στην αγωνία μας να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο και ειδικότερα τους κτηνοτρόφους μας, για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορωνοϊού που δημιούργησαν, λόγω της χαμηλής ζήτησης, περίσσια αμνοεριφίων στις κτηνοτροφικές μονάδες. Θεωρήθηκε ότι αυτό το μέτρο θα ήταν ένα έκτακτο μέτρο άμεσης στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων μας. Φάνηκε στην πορεία, μέσα από την ενημέρωση και τις πληροφορίες που πήραμε, ότι αυτό δεν μπορούσε να ισχύσει. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα εξαγωγές προς το Ισραήλ, ενώ μας παρουσιάστηκε ότι υπήρχαν έτοιμες εξαγωγές. Όταν ενημερωθήκαμε για τη διαδικασία που χρειάζεται για να πραγματοποιηθούν οι εξαγωγές, φάνηκε ότι δεν ήταν καθόλου εύκολη ούτε απλή και ότι μπορεί να μην τελεσφορήσει, διότι χρειάζεται πολύς χρόνος. Άρα δεν ήταν ένα άμεσο μέτρο.   

Ερώτηση: Για να το αντιληφθούμε κ. Υπουργέ, ήταν θέμα μεταφοράς; Πώς θα μεταφέρονταν;

Απάντηση: Για να αδειοτηθεί μια μονάδα να αναπαράξει τέτοιο κρέας, με αυτό τον τρόπο, και για να γίνουν εξαγωγές στο Ισραήλ θα πρέπει να επιθεωρηθεί από τον Αρχιραββίνο του Ισραήλ, ο οποίος θα πρέπει να μεταβεί στην Κύπρο αφού κανείς άλλος δεν μπορεί να το κάνει αυτό, καθώς και από τις Υπηρεσίες τις Υγειονομικές, τις Κτηνιατρικές του Ισραήλ. Αντιλαμβάνεστε ότι, πρώτον, αυτή την περίοδο δεν είναι εύκολο να έρθει κάποιος στην Κύπρο και, δεύτερον, ότι οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν είναι πάρα πολύ απαιτητικές. Για να σας δώσω να καταλάβετε, χώρες πολύ προηγμένες δεν έχουν καταφέρει να περάσουν αυτά τα στάδια και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούσαμε και εμείς να περάσουμε αυτές τις διαδικασίες. Αυτό είναι το ένα, το δεύτερο αφορά κάποιες πληροφορίες που πήραμε από τις Βρυξέλλες ότι μπορεί ο κανονισμός να επιτρέπει την σφαγή ζώων με αυτό τον τρόπο, αλλά μόνο για να ικανοποιήσει τις λατρευτικές ανάγκες των κατοίκων των κρατών μελών.    

Ερώτηση: Του τοπικού πληθυσμού, όχι για εξαγωγές;

Απάντηση: Επομένως, δεν μιλάμε για εξαγωγές. Αυτό ενδεχομένως να επέφερε τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων στην Κύπρο, οι οποίες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες από όποιο οικονομικό όφελος θα προέκυπτε.

Ερώτηση: Να μεταφερθούν ζώα στο εξωτερικό, να μην γίνουν οι σφαγές.

Απάντηση: Μπορεί να γίνει αυτό και είναι κάτι το οποίο έχουμε πει στους κτηνοτρόφους μας. Είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να εξελιχθεί. Ήδη, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν προχωρήσει στα διαδικαστικά και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον αυτό είναι κάτι εφικτό. Επίσης, μας ανησύχησαν και κάποιες πληροφορίες που έφθασαν κοντά μας από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, οι οποίες έλεγαν ότι αυτή η διευθέτηση μπορεί να εξυπηρετήσει κάποια συμφέροντα εμπόρων που θα φέρνουν ζώα από το εξωτερικό, να τα σφάζουν με αυτό τον τρόπο στην Κύπρο και να ικανοποιούν και την ντόπια αγορά αλλά και αγορές στο εξωτερικό. Αυτά, αντιλαμβάνεστε μπορεί να έφερναν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιζητούσαμε.

Και το πιο σημαντικό ίσως, είναι  αυτό που προέκυψε μέσα στις τελευταίες μέρες, μια επιστολή από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, ο οποίος μας έδινε τις κατευθυντήριες γραμμές για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα μέσα από ανακατανομές κονδυλίων και μέσα από διευθετήσεις τις οποίες μας προέτρεπε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνουμε. Και μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο εμείς βρήκαμε τρόπο, όχι για θεωρητική και μελλοντική στήριξη των κτηνοτρόφων μας, βρήκαμε τρόπο να διαθέσουμε κάποια κονδύλια τα οποία άμεσα και στοχευμένα θα πάνε στους αιγοπροβατοτρόφους.

Ερώτηση: Δηλαδή τι κονδύλια; Πόσα κονδύλια; Πόσο σημαντική θα είναι αυτή η βοήθεια;

Απάντηση: Θα είναι σημαντική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε τους αριθμούς και τα διαθέσιμα ποσά που έχουμε. Την Τετάρτη πάμε στο Υπουργικό Συμβούλιο με ένα πακέτο μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα. Έγινε μια αξιολόγηση με τη συνεργασία και των αγροτικών οργανώσεων και έχουμε φθάσει έτσι στη διαμόρφωση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των κλάδων του αγροτικού τομέα που έχουν πληγεί περισσότερο. Μέσα στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και ένα σημαντικότατο μέτρο στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων μας. Άρα, αυτό στο οποίο θέλω να καταλήξω είναι το εξής: από ένα θεωρητικό μέτρο μελλοντικής στήριξης, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας το οποίο θα μπορούσε μάλιστα να φέρει και κυρώσεις στην Κύπρο, θα πάμε σε έναν άμεσο και στοχευμένο τρόπο στήριξης των αιγοπροβατοτρόφων, που θεωρώ ότι θα τους δώσει μια ανακούφιση, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουν με την κατάσταση του κορωνοϊού.          

Ερώτηση: Μας ξενίζει όμως το γεγονός κ. Καδή ότι ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο, γίνονται δηλώσεις, δημιουργείται έτσι και μια ελπίδα ότι ναι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα να γίνονται σφαγές ζώων με ένα άλλο τρόπο και εξαγωγές και στη συνέχεια προκύπτει ότι, ναι είναι προβληματικές κάποιες πρόνοιες και δεν μπορούμε να το προωθήσουμε αυτό το νομοσχέδιο, το αποσύρουμε. Ίσως θα έπρεπε πιο νωρίς.

Απάντηση: Η ιδιαιτερότητα σ’ αυτή την περίπτωση είναι η εξής: ότι έγινε μια επαφή με παράγοντες που ενδιαφέρονταν να εμπλακούν στην όλη διαδικασία και μας παρουσίασαν κάποια στοιχεία για άμεσες εξαγωγές στο Ισραήλ. Αυτό έγινε λίγο πριν από το Πάσχα, οπότε αν θέλαμε να στηρίξουμε τους αιγοπροβατοτρόφους η κατάθεση του νομοσχεδίου θα έπρεπε να γίνει πριν από το Πάσχα. Ειλικρινά, ήταν μέσα σε ώρες που ετοιμάστηκε αυτό το νομοσχέδιο για να κατατεθεί στη Βουλή και να προλάβουμε την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής πριν από το Πάσχα.  Με την εικόνα μιας αυξημένης ζήτησης υπήρχε προσδοκία και για αύξηση των τιμών, που θα καρπώνονταν οι κτηνοτρόφοι μας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, παρά το γεγονός ότι πέρασε το νομοσχέδιο.  Η ουσία είναι ότι δεν μπόρεσαν να γίνουν εξαγωγές και δεν θα μπορούσαν να γίνουν εξαγωγές, ούτε θα μπορέσουν να γίνουν ακόμα και αν περνούσε το νομοσχέδιο, μέσα στους επόμενους αρκετούς μήνες. Οπόταν προέκυψαν και τα δεδομένα που προανέφερα και θεωρώ ότι ήταν πιο υπεύθυνο να μελετήσουμε συνολικά το θέμα διότι δεν επρόκειτο για ένα έκτακτο μέτρο πλέον. Πρέπει να μελετήσουμε συνολικά το όλο θέμα και όλες του τις διαστάσεις. Αυτό θεωρώ ότι ήταν υπεύθυνο και όχι να πάρουμε μια βιαστική απόφαση που ενδεχομένως στα μάτια των κτηνοτρόφων να ήταν μια απόφαση που θα δημιουργούσε κάποιες ελπίδες αλλά στο τέλος να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Θέλουμε να λειτουργούμε υπεύθυνα, προσεκτικά και με βήματα που να είναι πιο σίγουρα.

Home