Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κατέβασε τρυπάνι η ExxonMobil στο οικόπεδο 10

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
16.11.2018

Κατέβασε τρυπάνι η ExxonMobil στο οικόπεδο 10

Thumbnail
Πότε θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις και πόση σημασία έχουν

Άρχισαν από αργά χθες το απόγευμα οι υποθαλάσσιες έρευνες στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Το γεωτρύπανο της ExxonMobil, Stena Icemax, κατέβασε τρυπάνι στον στόχο «Δελφίνι», για την πρώτη φάση των γεωτρήσεων, καθώς θα υπάρξει και δεύτερος γύρος γεώτρησης στο ίδιο οικόπεδο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Offsite, από το Υπουργείο Ενέργειας, ο πρώτος στόχος θα είναι το κοίτασμα «Δελφίνι», ενώ ως δεύτερος στόχος φαίνεται να είναι ο «Γλαύκος», λόγω και της εγγύτητας με την «Καλυψώ» της κοινοπραξίας Total/Eni όπου υπάρχουν θετικές προβλέψεις ως προς την ποσότητα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πρώτες ενδείξεις για την ποιότητα και την ποσότητα από φυσικό αέριο που πιθανόν να έχει το τεμάχιο «Δελφίνι», θα είναι έτοιμες σε περίπου ένα μήνα. Οι πρώτες ενδείξεις είναι σημαντικές, τόσο για το μέλλον των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 10, αλλά και όσον αφορά τα ποσοστά επιτυχίας της κοινοπραξίας ExxonMobil – Qatar Petroleum.

Όπως μας επεσήμανε η ίδια πηγή, όταν, μια κοινοπραξία κολοσσών, όπως αυτή της ExxonMobil και της Qatar Petroleum αποφασίζει να επενδύσει στην Κυπριακή ΑΟΖ, είναι ένα σημάδι πως πιθανόν να υπάρχουν ικανοποιητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στην περιοχή μας.

Στο μεταξύ στην Κύπρο έφθασε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ενεργειακών πόρων, Φράνσις Φάνον, ο οποίος επάνελαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ περί αναγνώρισης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου.

Ο κ. Φάνον συναντήθηκε με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι άρχισε η γεώτρηση στον στόχο "Δελφίνι" στο τεμάχιο 10 από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum.

Για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασία οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν οδηγία προς ναυτιλλομένους (navtex) για τον στόχο «Δελφίνι» του οικοπέδου 10, με ισχύ μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

 

Η παραβίαση της ζώνης ασφαλείας θεωρείται ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.  

 

Home