Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακή ΑΟΖ: Οι δύο "σχολές σκέψης" για τον αγωγό EastMed

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 06.03.2019

Κυπριακή ΑΟΖ: Οι δύο "σχολές σκέψης" για τον αγωγό EastMed

Thumbnail
Οι ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ επαναφέρουν στο προσκήνιο και τον αγωγό EastMed

Η ανακάλυψη στο κοίτασμα «Γλαύκος» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Αναμφίβολα, είναι μία ανακάλυψη που εντάσσει για τα καλά την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτης της Ενέργειας, τόσο σε ενεργειακό αλλά και σε γεωστραρτηγικό επίπεδο.

Με αφορμή την ανακάλυψη αυτή επανήλθε στην επικαιρότητα η δημιουργία του τερματικού υγροποίησης καθώς επίσης και οι προϋποθέσεις να καταστεί η Κύπρος εναλλακτικός σταθμός εφοδιασμού για την ΕΕ, μέσω του μεγαλεπήβολου έργου του EastMed.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας, μετά και την ανακάλυψη των κοιτασμάτων στον στόχο «Γλαύκος», την ίδια ώρα αναμένονται τα χρονοδιαγράμματα για τις γεωτρήσεις των ENI και Total στα οικόπεδα 6, 7 και 3 αντίστοιχα, ενώ παράλληλα ωριμάζει και το έργο του EastMed.

Ωστόσο, αναφορικά με την δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, με σκοπό να διοχετεύει φυσικό αέριo στην ΕΕ, υπάρχουν δύο "σχολές σκέψης", με εντελώς διαφορετική άποψη και στοιχειοθέτηση.

αγωγος

«Να μην περιμένουμε εξαγωγές Φ.Α στην ΕΕ»

Η μία "σχολή σκέψης" είναι αυτή του Διευθύνων Σύμβουλου της E-C Natural Hydrocarbons Company, Τσαρλς Έλληνα, ο οποίος δηλώνει πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Σε δηλώσεις του στην Offsite o κ. Έλληνας, επεσήμανε την σημαντικότητα της ανακάλυψης των ποσοτήτων φυσικού αερίου στο κοίτασμα «Γλαύκος», και τις θετικές προοπτικές δημιουργίας τερματικού υγροποίησης. 

Παρόλα αυτά, αναφορικά με την δημιουργία του EastMed, τονίζει πως είναι καθαρά ένα πολιτικό τέχνασμα και τίποτα περισσότερο.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, ο East Med είναι ένα έργο οικονομικά μή βιώσιμο, χωρίς καμία δυνατότητα υλοποίησης, και αυτό φαίνεται, όπως υποστηρίζει, και από το μηδενικό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι εταιρείες πετρελαίου.

Επισημαίνει επίσης, πως ο East Med δεν είναι κερδοφόρο έργο και πως για να καταστεί κερδοφόρο πρέπει η τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ να ξεπεράσει τα 8 δολάρια την μονάδα και να παραμείνει σταθερή, ενώ η υφιστάμενη τιμή στην ΕΕ είναι 6 δολάρια η μονάδα, και φαίνεται σχεδόν αμετακίνητη.

Παράλληλα, υποστηρίζει πως η ΕΕ δεν επενδύει χρήματα σε αγωγούς αλλά σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Μάλιστα, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση της ΕΕ, μεταξύ της δεκαετίας 2020-2030, η ΕΕ επιδιώκει τουλάχιστον το 32% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ και όχι από το φυσικό αέριο ή άνθρακα. 

Πέραν τούτου, ο κ. Έλληνας, σημειώνει και την ανταγωνιστικότητα του Ρώσικου φυσικού αερίου, με την Μόσχα να έχει την δυνατότητα να ρίχνει τις τιμές όποτε χρειάζεται, για να αποκλείει πιθανούς ανταγωνιστές, με τις ΗΠΑ μάλιστα να μην μπορούν ακόμη να την ανταγωνιστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Έλληνα η μόνη επιλογή για εξαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο, είναι με πλοία προς την Ασία όπου και οι τιμές είναι πιο ψηλές.

Κυβέρνηση: Η ΕΕ δείχνει το ενδιαφέρον της έμπρακτα

Από την άλλη, η Κυβέρνηση φαίνεται αρκετά αισιόδοξη, τόσο για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην Κυπριακή ΑΟΖ, όσο και για την σταδιακή δημιουργία του αγωγού EastMed που θα καταστήσει την Κύπρο ως εναλλακτικό τροφοδότη φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Σύμφωνα με έγκυρες Κυβερνητικές πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, οι μελέτες για τον αγωγό EastMed προχωρούν κανονικά και  βρίσκόμαστε στο στάδιο όπου παραμένει η διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ιταλίας.

Μάλιστα, οι ίδιες Κυβερνητικές πηγές, τονίζουν στην Offsite πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είχε εγκρίνει κονδύλι ύψους 34,5 εκατομμυρίων ευρώ για τις τελικές μελέτες και τον σχεδιασμό του αγωγού EastMed εάν δεν είχε προσωπικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε και το γεγονός πως ο πρώτος τροφοδότης της ΕΕ με φυσικό αέριο είναι η Ρωσία, με την οποία η ΕΕ έχει να ανοιχτά μέτωπα, καθώς επίσης και τις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ οι οποίες επιδιώκουν να ενταχθούν στην αγορά της ΕΕ.

Ακόμη ένα γεγονός που δείχνει την υποστήριξη της ΕΕ στον αγωγό, είναι και οι δηλώσεις της εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Anne-Charlotte Bournoville, κατά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τη δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, τον Σεπτέμβριο του 2018 στην Λευκωσία.

Να υπενθυμίσουμε πως η κ. Bournoville μετέφερε την πλήρη στήριξη της ΕΕ για έρευνα, ανόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης και τις εξαγωγές κυπριακού φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω του αγωγού EastMed.

Το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πως μέχρι στιγμής το έργο που φαίνεται να υλοποιείται είναι η αξιοποίηση του Αφροδίτη προς την Αίγυπτο.

Home