Ά. Κυπριανού: «Η μείωση του τουρισμού πλήττει τους πάντες»

Ά. Κυπριανού: «Η μείωση του τουρισμού πλήττει τους πάντες»

Μίλησε σε ημερίδα στην Αγ. Νάπα

«Αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περιοχές όπως της ελεύθερης Αμμοχώστου δεν υπάρχει ζωή χωρίς τον τουρισμό. Από τη μείωση του τουρισμού δεν πλήττεται μόνο ο τουριστικός κλάδος, αλλά σχεδόν οι πάντες. Εδώ και τρεις μήνες ο κόσμος της περιοχής υπολογίζει έξοδα, χωρίς να μετρά έσοδα». 

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για Ios <<<  

Τις θέσεις του ΑΚΕΛ για τον τουρισμό ανέλυσε την Τετάρτη στην Αγία  Νάπα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού που μιλούσε σε ημερίδα της Επαρχιακής Επιτροπής Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, «ως ΑΚΕΛ, προβλέποντας τις εξελίξεις μελετήσαμε την κατάσταση και διαμορφώσαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις τις οποίες εδώ και καιρό αποστείλαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υφυπουργό Τουρισμού». 

Όπως είπε: «Εκπονήσαμε τις εισηγήσεις μας λαμβάνοντας υπόψη ένα βασικό παράγοντα. Ότι είναι αντικειμενικά αδύνατο εξαιτίας της κατάστασης που υπάρχει στις χώρες – παραδοσιακές αγορές να αναμένουμε πολλές αφίξεις για την καλοκαιρινή περίοδο από το εξωτερικό. Γι’ αυτό επικεντρωθήκαμε σε εισηγήσεις για ανάκαμψη του μετά την καλοκαιρινή περίοδο ελπίζοντας ότι τότε οι συνθήκες θα επιτρέπουν πιο ελεύθερα τη μετακίνηση τουριστών. 

«Να το λάβουμε απόφαση -Χωρίς κέρδη φέτος»

Ως εκ τούτου, στοχεύσαμε οι εισηγήσεις μας για την παρούσα περίοδο να επικεντρωθούν στον επανασχεδιασμό της τουριστικής πολιτικής της Κύπρου στην ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού. Στόχος πρέπει να είναι η επιβίωση και η λειτουργία όσο το δυνατό περισσότερων τουριστικών επιχειρήσεων, η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας αλλά και η ετοιμότητα τους να φιλοξενήσουν τουρίστες «της τελευταίας στιγμής». Πρέπει να πάρουμε όλοι απόφαση ότι για φέτος δεν θα υπάρξουν κέρδη στην τουριστική βιομηχανία».

Οι προτάσεις που έδωσε στην Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, το ΑΚΕΛ ανάμεσα σε άλλα εισηγείται:

Εκπόνηση έκτακτου σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης με κύριους άξονες του Σχεδίου την Ασφάλεια και την Υγεία. Η χώρα μας πρέπει να ετοιμαστεί για να ικανοποιήσει τις νέες, υψηλές απαιτήσεις για τις συνθήκες υγιεινής μέσω της ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών υγείας για πολίτες και επισκέπτες, την έκδοση πιστοποιητικού σχετικά με τον  COVID-19 κατά την  είσοδο και έξοδο από την χώρα, την εκπόνηση ολιστικής υγειονομικής και λειτουργικής προσέγγισης με θέσπιση κανόνων/προτύπων όχι μόνο για τουριστικούς χώρους αλλά και υπηρεσίες που σχετίζονται με τουρισμό (αεροδρόμια, συγκοινωνίες, μουσεία, εμπορικά κέντρα, αθλητικοί χώροι, υπηρεσίες Δήμων/Δημοσίου, κοινοί χώροι που συνωστίζεται κόσμος). 

Το κράτος χρειάζεται να δώσει κίνητρα σε αυτούς που θα προχωρήσουν σε αυτές τις αναπροσαρμογές στα κτήρια, στις διαδικασίες, στον εξοπλισμό και στο προσωπικό τους για να συμβαδίσουν με τις νέες ανάγκες και πρότυπα για τις συνθήκες υγιεινής. Είναι αναγκαίο να επιδιωχθεί συντονισμένα και η εξασφάλιση Ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσω διαρθρωτικών ή/και άλλων ταμείων για επιχορήγηση τουριστικών μονάδων. 

- Πολιτική Προώθησης της Κύπρου ως «Ασφαλής Υγειονομικά Προορισμός». Ταυτόχρονα με τα πιο πάνω μέτρα να προετοιμαστεί μια διαφορετική, επιθετική διαφημιστική εκστρατεία στο σωστό χρόνο, η οποία θα εστιάζει, στο θέμα της υγείας και ασφάλειας των επισκεπτών στον τόπο μας προβάλλοντας τον ως ασφαλή υγειονομικά προορισμό σε μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα του εξωτερικού.  Η εκστρατεία αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να προσελκύονται και τουρίστες που επιλέγουν μόνοι τους προορισμό.

- Πολιτική Αντιμετώπισης της Εποχικότητας: Ειδικότερα φέτος λόγω της πανδημίας είναι επιτακτική η ανάγκη για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στοχεύοντας στους Φθινοπωρινούς μήνες και τους μήνες του Χειμώνα και Άνοιξης του 2021 για ευνόητους λόγους. 

Σε αυτή τη συγκυρία χρειάζεται επικέντρωση και επένδυση σε συγκεκριμένες  δράσεις και τομείς όπως κίνητρα για ανάπτυξη του εξειδικευμένου και του εναλλακτικού τουρισμού και κίνητρα για ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου. Με εκπόνηση τολμηρών προγραμμάτων που θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην τόνωση της τουριστικής και επαγγελματικής ζωής στην ύπαιθρο. Είναι απαραίτητη η κρατική στήριξη για την προώθηση αυτών των σχεδίων.

Για να ολοκληρωθεί η δέσμη πολιτικών και δράσεων που χρειάζεται να εφαρμοστεί  αυτό το διάστημα ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για προσέλκυση τουριστών μετά τη καλοκαιρινή περίοδο, πρέπει αυτές να συνοδευτούν από ορισμένες παράλληλες δράσεις όπως η απλοποίηση-επιτάχυνση διαδικασίας έκδοση βίζας για επισκέπτες τρίτων χωρών και η δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων για τον Τουρισμό. 

Σε ότι αφορά την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού, χρειάζεται να γίνει σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός και να δοθούν γενναιόδωρα και στοχευμένα κίνητρα από το κράτος.

Home