Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λουκαΐδης : Προμελετημένο έγκλημα η κατάληξη του Συνεργατισμού

Offsite Team -
12.04.2019 - 13:31

Λουκαΐδης : Προμελετημένο έγκλημα η κατάληξη του Συνεργατισμού

Thumbnail
Έκκληση για ψήφισμα Συνεργατισμού

Έκκληση προς τη Βουλή να εναρμονιστεί με το περί δικαίου αίσθημα του λαού και να στηρίξει τους θεσμούς, υπερψηφίζοντας το κοινό ψήφισμα του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ για τον Συνεργατισμό, απηύθυνε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, κάνοντας λόγο για προμελετημένο έγκλημα από πλευράς της Κυβέρνησης, αναφορικά με την κατάληξη του Συνεργατισμού.

 

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συνέχιση της συζήτησης για το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, είπε πως το πόρισμα είναι εμπεριστατωμένο και τεκμηριωμένο και δεν μπορεί να ερμηνεύεται επιλεκτικά.

 

Η Ερευνητική Επιτροπή, είπε, μελέτησε το σύνολο των γεγονότων και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα και αν θέλουμε να είμαστε συνεπής σε αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το πόρισμα πρέπει να το αποδεχτούμε, όλα τα υπόλοιπα είναι για να συσκοτίσουν και να αποενοχοποιήσουν τους ενόχους.

 

Ο κ. Λουκαΐδης απηύθυνε έκκληση να εναρμονιστεί η Βουλή με το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών και να στηριχθούν οι θεσμοί, «που υπονομεύθηκαν από τη βάναυση περιφρόνηση που έχει επιδειχθεί από την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ προς αυτό το πόρισμα», υπερψηφίζοντας το ψήφισμα ανεξάρτητα, ανεξάρτητα αν υπάρχουν συγκεκριμένες επιφυλάξεις.  

Ο Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι υπάρχουν αναντίλεκτα γεγονότα κι αυταπόδεικτες ευθύνες για ένα προμελετημένο έγκλημα που έγινε, και ασφαλώς όχι για μια επιτυχία.  

Σήμερα, ανέφερε, έχουμε πάει σε μια κατάσταση ολιγοπωλίου στο τραπεζικό σύστημα, όπως ήταν ο σκοπός και ο στόχος της κυβέρνησης, κι έχουν ενισχυθεί οι καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών που έχουν απομείνει.  

«Για την Κυβέρνηση, για τον Δημοκρατικό Συναγερμό ήταν και είναι επιτυχία. Για τους λίγους προνομιούχους, τους εκατομμυριούχους, τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ήταν και είναι επιτυχία. Για τους πολλούς, όμως, για την κοινωνία, ήταν μια τεράστια καταστροφή» τόνισε, σε σχέση με την κατάληξη του Συνεργατισμού.  

Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ότι προστάτευσαν τις καταθέσεις των πολιτών από το κούρεμα, αλλά, πρόσθεσε, στην ομιλία του την περασμένη βδομάδα επανέλαβε ότι ήθελε να κουρέψουμε του πολλούς του Συνεργατισμού από την αρχή, με την πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Γιούρογκρουπ. Μετά μας είπε και ότι έπρεπε να πάει σε εξυγίανση ο Συνεργατισμός διότι ήταν αφερέγγυος, για να υπάρξει δίκαιη μεταχείριση με τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου, είπε.  

Ο κ. Λουκαΐδης παρέπεμψε στη συνέχεια σε απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το 2018, στην οποία αναφερόταν ότι η Λαϊκή Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου βρίσκονταν σε χειρότερη κατάσταση από τον Συνεργατισμό, και ότι δεν ήταν αφερέγγυος σε αντίθεση με τις δύο αυτές τράπεζες.  

«Λέτε ότι ήταν νομοτέλεια η κατάληξη του Συνεργατισμού», είπε, απευθυνόμενος στους Κυβερνώντες και πρόσθεσε ότι είναι ψέμα ότι η Κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί 7 δισ. ΜΕΔ στον Συνεργατισμό. Τα ΜΕΔ που παραλάβετε ήταν 1,5 δισ. ευρώ, είπε, και έφτασαν τα 2,7 δισ. ευρώ με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας τον Νιόβρη του 2013, αφότου άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού και οι παραδοχές, έγινε το κούρεμα και ξεκίνησε η διαδικασία φτωχοποίησης. «Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερτριπλασιάστηκαν όταν αναλάβατε τη διακυβέρνηση και μέχρι σήμερα δεν καταφέρατε να αντιμετωπίσετε αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα», σημείωσε.  

Ο Γιώργος Λουκαΐδης κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν τελικά ήταν η μονή εναλλακτική αυτό που συνέβηκε με τον Συνεργατισμό και παρέπεμψε σε δήλωση του Χάρη Γεωργιάδη στη Βουλή «πέντε μήνες πριν το προμελετημένο έγκλημα», ότι η στήριξη του €1,7 δισ., δόθηκε για να διασφαλιστούν οι καταθέσεις των συμπολιτών μας και ότι ο Συνεργατισμός είχε σταθεροποιηθεί, παρά τις μεταβαλλόμενες εποπτικές απαιτήσεις, και βρισκόταν σε καλύτερη θέση από τις υπόλοιπες τράπεζες, ενώ πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν να παραχωρηθούν όλες οι μετοχές στους Κύπριους πολίτες, χωρίς να τις πληρώσουν. «Άλλα λέγατε, άλλα εννοούσατε κι άλλα κάνατε. Είχατε αποφασίσει να σώσετε την Ελληνική σε βάρος αυτής της μεγάλης κοινωνικής κατάκτησης», είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Home