Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Με μηνύματα από ΥΠΟΙΚ και τράπεζες υπέγραψαν για το «Εστία»

Offsite Team -
26.07.2019 - 14:30

Με μηνύματα από ΥΠΟΙΚ και τράπεζες υπέγραψαν για το «Εστία»

Thumbnail
Τα μηνύματα που έστειλαν

Κυβέρνηση, τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων υπέγραψαν σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών μνημόνια συναντίληψης για την εφαρμογή του Σχεδίου «Εστία», με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να σημειώνει πως πρόκειται για πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει με καμία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, που να είναι πρόχειρη, βεβιασμένη και που θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες και σε νέους κινδύνους. Ούτε κι αποτελεί ασφαλή διέξοδο η αναφορά των νομοθεσιών αυτών στο Ανώτατο Δικαστήριο, υπογράμμισε.

 

Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών, CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάτσης, καλώντας τη Βουλή να αποδεχτεί την αναπομπή του νόμου των εκποιήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μάτση ήδη έχει αρχίσει η αποστολή επιστολών σε δανειολήπτες με προβληματικά δάνεια που εμπίπτουν στο Σχέδιο, και η ανταπόκριση είναι πολύ ικανοποιητική.

 

Από πλευράς της η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, που υπέγραψε μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών τα μνημόνια συναντίληψης εκ μέρους της Κυβέρνησης, είπε πως το Υπουργείο Εργασίας, ως ο φορέας υλοποίησης του Σχεδίου, είναι πανέτοιμο να ξεκινήσει την εφαρμογή του από τον Σεπτέμβριο.

 

Από πλευράς τραπεζών και εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων, μνημόνια συναντίληψης υπέγραψαν με την κυβέρνηση για συμμετοχή στο «Εστία», η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), η Alpha Bank, η Astrobank, η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης και η Gordian Holdings.  

«Σήμερα πραγματοποιούμε ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συγκεκριμένα αυτών που αφορούν την πρώτη κατοικία, για την οποία δικαιολογημένα υπάρχει αυξημένη ευαισθησία», ανέφερε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.  

Υπενθύμισε πως το Σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προσφέρει τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης αλλά και ελάφρυνσης των υποχρεώσεων για μια αρκετά μεγάλη μερίδα δανειοληπτών που τηρούν τα σχετικά κριτήρια.  

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως οι διαδικασίες εκποίησης κατοικιών που δυνητικά εμπίπτουν στο «Εστία» αναστέλλονται για να δοθεί η ευκαιρία υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων.  

Επανέλαβε την ξεκάθαρη πρόθεση της Κυβέρνησης να ετοιμάσει επιπρόσθετο σχέδιο για τις περιπτώσεις εκείνες που παρά το «Εστία» θα παραμένουν ως μη βιώσιμες λόγω πιθανώς πολύ χαμηλών εισοδημάτων του δανειολήπτη, τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση είναι η υποβολή αίτησης για το «Εστία» για να εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να υπάρχει συνολική εικόνα. «Είναι με τέτοιες κινήσεις που θα διασφαλίσουμε τη στοχευμένη στήριξη προς εκείνους τους συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη», είπε.  

Από την άλλη, σημείωσε ο Υπουργός, «κινήσεις που αποδυναμώνουν και περιπλέκουν το νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι τους ευάλωτους δανειολήπτες που εξυπηρετούν, δεν είναι το δημόσιο συμφέρον που εξυπηρετούν, είναι βασικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και όσους έχουν να κερδίσουν εάν οι υποθέσεις παραμένουν για χρόνια στις αίθουσες των δικαστηρίων».  

Συνέχισε λέγοντας πως ύπαρξη ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου αποτέλεσε προϋπόθεση έγκρισης του σχεδίου «Εστία» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνισε πως η όποια αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να επιχειρείται με προσοχή κι αφού προηγουμένως εξασφαλιστεί η γνώμη της Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.  

«Η Κυβέρνηση θα αποδεχόταν κάθε αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο που τυγχάνει της έγκρισης των εποπτικών Αρχών. Δεν πρόκειται όμως να συμφωνήσουμε με καμία αλλαγή που είναι πρόχειρη, βεβιασμένη και που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε περιπέτειες και σε νέους κινδύνους. Ούτε κι αποτελεί ασφαλή διέξοδο η αναφορά των νομοθεσιών αυτών στο Ανώτατο Δικαστήριο επειδή οι εποπτικές Αρχές, οι οίκοι αξιολόγησης, οι επενδυτές πιθανώς να αντιδράσουν ούτως ή άλλως και οι αρνητικές επιπτώσεις να επισυμβούν και σε αυτή την περίπτωση», υπογράμμισε.  

Εξέφρασε, καταλήγοντας, ικανοποίηση για το γεγονός ότι όλες ουσιαστικά οι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων επέλεξαν και έχουν συμμετοχή στο Σχέδιο, τονίζοντας παράλληλα τις ευθύνες των τραπεζών, την ανάγκη να γίνουν πιο γρήγορες και αποτελεσματικές οι διαδικασίες αναδιαρθρώσεων και να είναι ξεκάθαρη και απόλυτη η τήρηση των εποπτικών Οδηγιών και των κανόνων τραπεζικής δεοντολογίας.  

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε από πλευράς της, πως το Υπουργείο ως ο φορέας υλοποίησης του Σχεδίου είναι έτοιμο να διαχειριστεί με επιτυχία το Σχέδιο.  

Όπως ανέφερε, η απαιτούμενη εργασία για τη διαχείριση του «Εστία» έχει ολοκληρωθεί και ήδη έχουν συμπληρωθεί ομάδες ελέγχου για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τον Σεπτέμβριο. Ανέφερε ακόμα ότι έχει ολοκληρωθεί το λογισμικό σύστημα που είναι αναγκαίο για τη διαχείριση του Σχεδίου και «είμαστε πλήρως έτοιμοι να αρχίσουμε τον έλεγχο αυτών των αιτήσεων».  

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών και CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να στέλνουν επιστολές στους δανειολήπτες που εμπίπτουν στο Σχέδιο και ότι υπάρχει ήδη πολύ ικανοποιητική ανταπόκριση, προσθέτοντας πως με την επίσημη έναρξη του Σχεδίου σήμερα αυτή η απήχηση θα αυξηθεί.  

Ο κ. Μάτσης κάλεσε όλους τους δανειολήπτες με προβληματικά δάνεια να προσέλθουν στις τράπεζες για να συζητήσουν μαζί τους αποδεκτές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. «Είμαστε ανοικτοί στο διάλογο εκεί που οι αναδιαρθρώσεις είναι σωστές και βιώσιμες», είπε.  

Τόνισε ακόμα ότι υπάρχει μηδενική ανοχή στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι δρουν εις βάρος των ευσυνείδητων ομάδων της κοινωνίας: τους καλούς δανειολήπτες, τους καταθέτες και τους φορολογούμενους πολίτες.  

Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση στη Βουλή να αποδεχτεί την αναπομπή του νόμου των εκποιήσεων. «Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη ενδυναμώνει και αποθρασύνει ακόμη περισσότερο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τραπεζικού και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου», τόνισε και πρόσθεσε πως οι αρνητικές επιπτώσεις τυχόν μη αναπομπής έχουν ήδη τεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και από τον Σύνδεσμο.

Σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα Κύπρου αναφέρει ότι υποψήφιοι προς ένταξη στο Σχέδιο είναι 4.000 πελάτες της, εκ των οποίων το 96% έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για ένταξη και προτρέπει τους πελάτες της να ενημερωθούν από τους λειτουργούς της Τράπεζας άμεσα για όλες τις πρόνοιες του Σχεδίου και να συλλέξουν τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να είναι έτοιμοι να υποβάλλουν τα έγγραφά τους, μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών.  

 

Ήδη, η Τράπεζα έχει προχωρήσει σε ανάλυση του υποψήφιου για ένταξη στο σχέδιο «Εστία» χαρτοφυλακίου, έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία της και έχει εμπλουτίσει την πληροφόρησή της για καλύτερη αξιολόγηση του πελάτη.  

Ακόμη έχει συσταθεί ειδική Μονάδα με δύο υπο-τμήματα στη Λευκωσία και Λεμεσό, η οποία θα διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο, θα αναλάβει τη διεκπεραίωση των αιτήσεων και την αναδιάρθρωση των διευκολύνσεων μέσω του Σχεδίου.  

Το αρμόδιο τμήμα, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει κατάλληλα τους πελάτες για το Σχέδιο, έχει ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με το 1/3 περίπου των ενδιαφερόμενων πελατών, στους οποίους έχουν εξηγηθεί οι πρόνοιες του Σχεδίου, τα κριτήρια επιλεξιμότητας, και την τυποποιημένη λύση αναδιάρθρωσης.  

Home