Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πάει μετά το καλοκαίρι η συζήτηση για πληρωμένη γονική άδεια

Offsite Team
- 12.07.2022

Πάει μετά το καλοκαίρι η συζήτηση για πληρωμένη γονική άδεια

Τι θα αλλάξει, ποιους αφορά & πώς θα δίνονται οι άδειες

Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα

Μετά το καλοκαίρι όπου θα ξεκινήσουν ξανά οι συνεδριάσεις της Βουλής αναμένεται να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη γονική άδεια μετ’ απολαβών. 

Όπως αρμοδίως πληροφορείται η OffsiteNews, την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, όπως προνοεί και ο νόμος, θα έχει συνάντηση με κοινωνικούς εταίρους όπου και θα τους παρουσιάσει το νομοσχέδιο και ακολούθως το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για ψήφιση.

Όταν ληφθεί η απαραίτητη έγκριση από το Υπουργικό, τότε το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση η οποία θα γίνει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. 

Τι θα αλλάξει 

Το νομοσχέδιο αυτό επιτρέπει τόσο στη μητέρα όσο και στον πατέρα να απουσιάζουν από την εργασία τους με σκοπό τη φροντίδα και ανατροφή του παιδιού τους.

Η γονική άδεια αφορά όλους τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 8 ετών και είναι επιπρόσθετη άδεια της πατρότητας και της μητρότητας. 

Σύμφωνα με τον Νόμο, κάθε γονέας εργοδοτούμενος, άντρας ή γυναίκα, δικαιούται να πάρει γονική άδεια χωρίς απολαβές μέχρι και 18 εβδομάδες για κάθε παιδί. 

Αυτό που αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο είναι πως από τις 18 εβδομάδες που δικαιούται κάθε γονέας γονική άδεια, τις 8 εβδομάδες θα τις πληρώνεται. 

Πόση είναι η γονική άδεια

Η γονική άδεια μπορεί να λαμβάνεται με ελάχιστη διάρκεια 1 εβδομάδας και μέγιστη διάρκεια 5 εβδομάδων, ανά ημερολογιακό έτος, στις περιπτώσεις ενός ή δύο παιδιών, ή 7 εβδομάδων για τρία ή περισσότερα παιδιά.

-> Στην περίπτωση των φυσικών γονέων, η μητέρα μπορεί να λάβει γονική άδεια μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας και ο πατέρας μετά τη λήξη της άδειας πατρότητας. 

-> Στις περιπτώσεις χήρων γονέων η χρονική διάρκεια της άδειας αυξάνεται σε 23 εβδομάδες. 

-> Στην περίπτωση υιοθεσίας, η γονική άδεια λαμβάνεται από τη θετή μητέρα μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας και σε διάστημα 8 ετών από την ημερομηνία υιοθεσίας του παιδιού, υπό την προϋπόθεση ότι το παιδί δεν θα υπερβεί μέχρι τότε το 12ο έτος της ηλικίας του. Ο θετός πατέρας μπορεί να λαμβάνει την άδεια αμέσως μετά την υιοθεσία του παιδιού, και μέσα σε 8 χρόνια από τη μέρα υιοθεσίας του παιδιού και υπό την προϋπόθεση ότι το παιδί δεν θα υπερβεί μέχρι τότε το 12ο έτος της ηλικίας του.

-> Στην περίπτωση παιδιού με αναπηρία, η γονική άδεια λαμβάνεται μέχρι το 18ο έτος ηλικίας του παιδιού.

Σημειώνεται πως το πότε θα ξεκινήσει να ισχύει το νέο νομοσχέδιο και εάν θα έχει αναδρομική ισχύ, αυτό θα αποφασιστεί κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Home