Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πετρίδης: Ταχύτερη η δημοσιονομική αποκατάσταση της Κύπρου

Offsite Team -
09.04.2022 - 09:15

Πετρίδης: Ταχύτερη η δημοσιονομική αποκατάσταση της Κύπρου

Η ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών μετά την αναβάθμιση από τον DBRS

Με σχετική ανακοίνωσή του στις 8 Απριλίου 2022, ο Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης DBRS Morningstar, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας από BBB(Low) σε «ΒΒΒ» και αναθεώρησε την προοπτική από θετική σε σταθερή.

Ο Οίκος DBRS αιτιολογεί την απόφασή του, για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας σε «ΒΒΒ», στη βάση της συνετούς πολιτικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους, των ιστορικά θετικών επιδόσεων της Κυβέρνησης αναφορικά με την ικανότητα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωζώνη και του ευνοϊκού επιχειρηματικού και επενδυτικού χαρακτήρα της. 

Σύμφωνα με τον Οίκο, η αναβάθμιση της αξιολόγησης αντανακλά την καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση των οικονομικών και δημόσιων οικονομικών της Κύπρου κατά το 2021 και την προσδοκία ότι οι μεσοπρόθεσμες συνθήκες παραμένουν υποστηρικτικές στην προσπάθεια μείωσης του χρέους της Κύπρου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πανδημία.

Η κυπριακή οικονομία ξεπέρασε το προ-πανδημικό επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ κατά το 2021, παρά τη μερική ανάκαμψη του τουριστικού τομέα. Η δημοσιονομική αποκατάσταση έχει προχωρήσει πολύ ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το 2021, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειώνεται στο 1,8% του ΑΕΠ από 5,6% του ΑΕΠ το 2020, κυρίως λόγω της ισχυρής αύξησης των εσόδων. Ο Οίκος σημειώνει ότι η Κύπρος επέστρεψε σε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2021. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αυξημένος δείκτης δημόσιου χρέους της Κύπρου μειώθηκε από 115,0% του ΑΕΠ το 2020 σε 103,9% του ΑΕΠ το 2021. 

Επιπλέον, στο τραπεζικό σύστημα, η συνεχιζόμενη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο περιορισμένος αντίκτυπος της πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών αποτελούν υποστηρικτικούς παράγοντες για την αναβάθμιση. Η βελτίωση στη Δημοσιονομική Διαχείριση και Πολιτική, το Χρέος και τη Ρευστότητα, καθώς και στη Νομισματική Πολιτική και Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα είναι βασικοί παράγοντες για την αναβάθμιση.

Η Κυβέρνηση παραμένει αυστηρά προσηλωμένη στην ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης της Κύπρου, την προώθηση βιώσιμης ανάκαμψης και την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας. 

Home