Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πηλείδου: Πήγε στην Αίγυπτο και εγκαινίασε έκθεση παρουσία Σίσι

Offsite Team -
14.02.2022 - 18:46

Πηλείδου: Πήγε στην Αίγυπτο και εγκαινίασε έκθεση παρουσία Σίσι

Σημαντικές επαφές από την Υπουργό Ενέργειας

Επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου. Την Υπουργό συνόδευσαν στην Αίγυπτο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Μάριος Παναγίδης και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων Δρ. Στέλιος Νικολαΐδης. 

Η επίσκεψη της Υπουργού πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση που έλαβε από τον Αιγύπτιο ομόλογό της για συμμετοχή στο 5ο Egypt Petroleum Show (EGYPS), μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις σε περιφερειακό επίπεδο για ζητήματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. H έκθεση φιλοξενεί πέραν των 450 εκθετών και 260 ομιλητών, ενώ αναμένεται να προσελκύσει πέραν των 26 χιλιάδων συμμετεχόντων από τοπικές και διεθνείς επιχειρήσεις, με στόχο τον εντοπισμό ευκαιριών για στρατηγικές συνεργασίες στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Η κα Πηλείδου παρευρέθηκε στην εναρκτήρια σύνοδο του EGYPS, ενώ κλήθηκε από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του, μία ι διαίτερα τιμητική ενέργεια για την Κύπρο. Ακολούθως η κα Πηλείδου, στο πλαίσιο της περιήγησης του κ. Sisi στην έκθεση, υποδέχθηκε και ξενάγησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο στον εκθεσιακό χώρο της Κύπρου στον οποίο συμμετέχουν εταιρείες και οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου, όπως η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου, το Invest Cyprus, η Multimarine, η Atlas Offshore, η Hill International και το κέντρο αριστείας CMMI. Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Σίσι, η Υπουργός επεσήμανε πως είναι η τρίτη φορά που η Κύπρος συμμετέχει στη διεθνή έκθεση EGYPS, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό καταδεικνύει την ισχυρή βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, της διασυνδεσιμότητας στην περιοχή, αλλά και της αναζήτησης επενδυτικών ευκαιριών για ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Μεσογείου.

Σε παρέμβασή της στην Υπουργική Σύνοδο η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της EGYPS και στην ενότητα με θέμα «Ο δρόμος προς την ανάκαμψη και η δυναμική των νέων αγορών», με τη συμμετοχή ομολόγων της από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η κα Πηλείδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Κύπρο αναφορικά με το ενεργειακό πρόγραμμα, καθώς και στον προγραμματισμό και δράσεις της Κύπρου προς την πράσινη ενεργειακή μετάβαση.

Η Υπουργός Ενέργειας, είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό της κ. Τarek El Molla, κατά την οποία συμφωνήθηκαν οι προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) για το έτος 2022. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης για την πορεία των εργασιών των τεχνικών ομάδων για τον αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου-Αιγύπτου.

Η Υπουργός συναντήθηκε και με τον Γενικό Γραμματέα του International Energy Forum κ. Joseph McMonigle. Επίκεντρο των συζητήσεων η περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο του EMGF και η ομαλή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Θέματα που αφορούν την πρόοδο ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων των δύο χωρών συζητήθηκαν και σε συνάντηση που πραγματοποίησε η κα Πηλείδου με την Ισραηλινή ομόλογό της κα Karine Elharrar-Hartstein. Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας EuroAsia Interconnector, το οποίο όπως είναι γνωστό λίαν προσφάτως χρηματοδοτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό οργανισμό «Connecting Europe Facility» με €657 εκατ. Οι δύο Υπουργοί εστίασαν και σε άλλα ζητήματα όπως η συνεργασία σε θέματα που άπτονται της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, των ΑΠΕ και του υδρογόνου.

Η κα Πηλείδου αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο σήμερα. Αύριο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας κ. Παναγίδης και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων Δρ. Νικολαΐδης ενδέχεται να έχουν συναντήσεις με ανώτερα στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα της Chevron, της ΕΝΙ και της Shell. Από την πλευρά του ο κ. Παναγίδης ως Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου για το 2022, θα προεδρεύσει της αυριανής 17ης Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του EMGF.

Home