Πως να εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια από τα κλιματιστικά

Πως να εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια από τα κλιματιστικά

Συμβουλές για να μην... αδειάσει το πορτοφόλι σας

Το καλοκαίρι είναι η εποχή της αφόρητης ζέστης και στην Κύπρο αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά! Για να αντιμετωπίσουμε λοιπόν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της εποχής - εκτός από τις επισκέψεις στις παραλίες - οι περισσότεροι καταφεύγουν στη δροσιά που προσφέρουν τα κλιματιστικά. Τι γίνεται όμως με τους τσουχτερούς λογαριασμούς της ΑΗΚ που έρχονται στο τέλος του μήνα; 

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, μίλησε στην Offsite και έδωσε τις λύσεις για εξοικονόμηση ρεύματος για να μην πληρώσεις τον κούκο αηδόνι

Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου προτιμότερο είναι το κοινό να κάνει χρήση ανεμιστήρα γιατί είναι λιγότερη η κατανάλωση ρεύματος. “Παρόλα αυτά σε περιπτώσεις πολύ ψηλών θερμοκρασιών και αναγκαστική χρήση του κλιματιστικού πρέπει να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε μια θερμοκρασία γύρω στους 25-26 βαθμούς. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι κάθε ένας βαθμός πιο κάτω καταναλώνει μέχρι και 7% περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε είναι αρκετή και η διαφορά στην κατανάλωση και συνεπώς στην τιμή που θα πληρώσουμε” 

  • Δεύτερη συμβουλή είναι να γίνεται συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων γιατί έτσι μειώνεται η κατανάλωση μέχρι και 30%. 
  • Πρέπει να θυμόμαστε να μην αφήνουμε πόρτες ή παράθυρα ανοιχτά για να ψύχεται ο χώρος. 
  • Να υπάρχει καλή μόνωση διότι περιορίζει σημαντικά τις απώλειες ψύξης και εξοικονομείται μέχρι και 40% ηλεκτρικής ενέργειας. 

Παράλληλα συστήνεται να σβήνονται όλες οι συσκευές από την πρίζα για να μην υπάρχει και αυτή η μικρή η έξτρα κατανάλωση, αλλά και ο κίνδυνος φωτιάς. Γενικότερα όπως ανέφερε η κα Παπαδοπούλου στην ιστοσελίδα μας “συστήνεται ο κόσμος να αγοράζει συσκευές ευρωπαϊκών προδιαγραφών και συσκευές με υψηλή ενεργειακή απόδοση δηλαδή Α+++ ή Α ++. Αν πρόκειται να αγοράσει κάποιος μια νέα συσκευή θα ήταν προτιμότερο να αγοράσει μια με υψηλή ενεργειακή απόδοση γιατί εξοικονομείται μέχρι και 50% ηλεκτρικής ενέργειας. Οι παλιές συσκευές καταναλώνουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια”.

Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι είναι από τις εποχές που τα χρήματα που πληρώνουμε στους λογαριασμούς αυξάνονται λόγω της αρκετής χρήσης των κλιματιστικών παρόλα αυτά όπως υπογράμμισε η κα Παπαδοπούλου “η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αλλάζει κάθε μήνα ανάλογα με την αύξηση ή μείωση που παρατηρείται στη τιμή του πετρελαίου διεθνώς, γιατί είναι η πρώτη ύλη για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια” οπότε υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στις τιμές ανα μήνα.

Τέλος, η κα Παπαδοπούλου δήλωσε ότι παρά τις διακοπές ρεύματος που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες λόγω βλάβης και όχι υπερφόρτωσης η ΑΗΚ είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες σε ρεύμα αφού υπάρχει επάρκεια. 

Home