Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Πρόταση για Αναστολή Εκποιήσεων - Δεν συμφώνησαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ

Offsite Team
- 06.04.2023

Πρόταση για Αναστολή Εκποιήσεων - Δεν συμφώνησαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ

ΑΚΕΛ και Οικολόγοι κατέθεσαν με τη μορφή του κατεπείγοντος πρόταση νόμου για αναστολή των εκποιήσεων

Καταψηφίστηκε η πρόταση νόμου, με 22 υπέρ και 27 εναντίον (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ), που κατέθεσαν με τη μορφή κατεπείγοντος ΑΚΕΛ και Οικολόγοι σχετικά με την αναστολή εκποιήσεων και έτσι θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Οικονομικών προς συζήτηση. 

Τι λέχθηκε

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος παίρνοντας τον λόγο ζήτησε να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση για να φέρει πρόταση, ώστε να δει το Ειδικό Δικαστήριο, το Σχέδιο Έναντι Δόσης και άλλα. 

«Είναι περίπλοκο θέμα και δεν είχε ακόμη χρόνος να τα δει ο Υπουργός Οικονομικών. Πρέπει να δοθεί χρόνος στον ΥΠΟΙΚ και στην Κυβέρνηση», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως δεν συμφωνεί με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης νόμου αλλά να εξεταστεί στην Επιτροπή Οικονομικών. 

Από την πλευρά του ο Χάρης Γεωργιάδης δεν συμφωνεί με τη συζήτηση της πρότασης και αναμένει από την Κυβέρνηση να φέρει λύση για το ζήτημα των εκποιήσεων. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι με την αναστολή εκποιήσεων δεν έχει επιλύσει το ζήτημα. «Πρέπει ως Βουλή να συμβάλουμε στην επίλυση και αυτό δεν θα γίνει με την αναστολή αλλά με άλλα μέτρα». 

Θα έπρεπε μαζί με τις αναστολές να έρθουν και άλλα μέτρα μετά το άνοιγμα της Βουλής μετά το Πάσχα, ώστε να ψηφίσουμε ένα συνολικό πακέτο. 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου σημείωσε ότι το ζήτημα είναι κατεπείγον και θα πρέπει να συζητηθεί σήμερα, αφού όπως σημειώνει έχουν ακούσει πολλές φορές για εξαγγελίες ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να παίρνει τις πρωτοβουλίες. «Πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που δίνει υπερεξουσίες στις τράπεζες», σημείωσε. 

Από πλευράς ΔΗΠΑ, ο Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε πως συμφωνεί πως η πρόταση νόμου θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Οικονομικών και να συζητηθεί σαν πακέτο μαζί με τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η Κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως θα μείνουν συνεπείς στις θέσεις τους και τουλάχιστον προσωρινά θα διαφυλάξουν τους πολίτες ενάντια στις εκποιήσεις, αφού σήμερα ισχύουν οι ίδιες περιστάσεις με πριν.  

«Δεν έχουμε απαίτηση να έρθει σε 1 μηνά να φέρει ολοκληρωμένη πρόταση. Γι’ αυτό απορρίψαμε παράταση για 1 μήνα για να δούμε θεσμικά αυτό το ζήτημα», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στην κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να προφυλάξουμε και τους πολίτες». 

«Ουδείς θα πρέπει να μένει απαθής σε αυτό που βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας. Ξεκάθαρα οι 3 μήνες δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση να έχει και εργαλείο ενάντια στις τράπεζες ώστε να έχει και διαπραγματευτική ισχύ», σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει δεκτή η πρόταση νόμου με τη μορφή του κατεπείγοντος. 

Ο Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε πως ο λόγος που αποφάσισαν την κατάθεση της πρότασης νόμου είναι επειδή σήμερα δεν υπάρχει το Ενοίκιο Έναντι Δόσης, δεν υπάρχει το Ειδικό Δικαστήριο και δεν ισχύει ο κώδικας αναδιαρθρώσεων και ότι δεν βρήκαν ανταπόκριση οι εκκλήσεις του Υπ. Οικονομικών για πλειστηριασμούς ευάλωτων νοικοκυριών. 

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου σημείωσε πως εδώ και χρόνια ψάχνουν ακόμη ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να σταματήσει το τι κάνουν οι τράπεζες. «Είμαστε το μόνο Ευρωπαϊκό κράτος που οι πολίτες δεν μπορούν να παν στο Δικαστήριο. Επομένως χρειάζεται αυτή η πρόταση νόμου να ψηφιστεί», σημείωσε.

Η Πρόεδρος της Επ. Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί με μια αναστολή εκποιήσεων. Απαντώντας στον κ. Λουκαίδη η κα. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως σήμερα οι καταστάσεις είναι διαφορετικές από πριν, αφού όπως σημείωσε σήμερα έχουμε κυβέρνηση και ΥΠΟΙΚ που αναγνωρίζουν ότι έχουμε πρόβλημα με τα ΜΕΔ και θέλουν να τα λύσουν. 

 

Home