Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΠτΔ: Στο πλευρό του αγροτικού κόσμου η Κυβέρνηση (pics)

Offsite Team -
21.01.2019 - 22:33

ΠτΔ: Στο πλευρό του αγροτικού κόσμου η Κυβέρνηση (pics)

Thumbnail
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη σε εκδήλωση του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου

Τη βεβαίωση ότι θα είναι δίπλα και στο πλευρό των αγροτών, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.  

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την «ιδιαίτερη συγκίνηση» του για την παρουσία του στην εκδήλωση, σημειώνοντας πως του δίνεται η ευκαιρία να συναντήσει «παλιούς αγαπημένους φίλους, που για δεκαετίες ήμασταν στα ίδια μετερίζια είτε για αγώνες για να επικρατήσουν καλύτερες συνθήκες στον τόπο, είτε και για τα ίδια τα δικαιώματά τους».

Πρόσθεσε πως νοιώθει «διπλή τιμή» γιατί, όπως εξήγησε, απόψε τιμάται «με το βραβείο του αείμνηστου πατριάρχη της παράταξης και ηγέτη του κράτους μας, του Γλαύκου Κληρίδη» ενώ εξήρε τη στάση Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου να καθιερώσει το Βραβείο «Νίκου Βύζακου», του πρωτεργάτη, του ιδρυτή του Παναγροτικού, ενός πραγματικού αγρότη, ενός ανθρώπου με την αποφασιστικότητα και τις ιδιορρυθμίες του», ο οποίος άφησε το στίγμα πραγματικά ενός αγωνιστή αγρότη.

Ταυτόχρονα εκθείασε το ρόλο τόσο του Παναγροτικού όσο και των άλλων αγροτικών οργανώσεων, γιατί όπως είπε «κατ΄αντίθεση με ό,τι ενδεχόμενα συμβαίνει, υπάρχει μια άριστη μεταξύ τους συνεργασία, υπάρχει πριν και πάνω από όλα, μια υπεύθυνη συνεργασία και προβολή των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου» κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό, αφού «έτσι κερδίζονται τα δικαιώματα των αγροτών, των εργαζομένων, των διαφόρων ομάδων που προσφέρουν στην πρόοδο της πατρίδας μας».

1

 

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στον Υπουργό Γεωργίας Κώστα Καδή, ο οποίος «συνεχίζοντας το έργο του Νίκου Κουγιάλη, αλλά με ακόμα ενδεχόμενα, πιο πολύ ζήλο προωθεί με κάθε τρόπο τα προβλήματα των αγροτών. Είναι έτσι που αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά σωρεία προβλημάτων που για πρώτη φορά επιλύονται, όχι γιατί δεν είχαν την πρόθεση οι προηγούμενες κυβερνήσεις» και σημείωσε πως «η ουσία είναι να δημιουργούνται προοπτικές, να υπάρχει ανάπτυξη και να υπάρχει η διάχυση του πλούτου της ανάπτυξης σε όλα γενικότερα τα στρώματα του πληθυσμού».

Σημείωσε επίσης ότι «είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια που προωθούνται και οι διάφορες μεταρρυθμίσεις» και ειδικά αυτές «που αφορούν τον αγροτικό κόσμο,  είτε αυτές άπτονται της γεωργικής ασφάλισης», την οποία χαρακτήρισε «επανάσταση, ούτως ώστε να καλύπτεται πλήρως όλη η γεωργική παραγωγή από όλους τους Κυπρίους, την μεταρρύθμιση όσον αφορά το μητρώο αγροτών, το πετρέλαιο κίνησης και σωρεία θεμάτων που προωθήθηκαν ή προωθούνται και που δείχνουν την έγνοια μας».  

Ο Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν προβλήματα» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο Υπουργός Γεωργίας τείνει ευήκοον ους και αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα».  

Απευθυνόμενος προς τους αγρότες είπε πως εάν χρειαστεί για εμπλεκόμενους φορείς πέραν του Υπουργείου Γεωργίας, και ο ίδιος προσωπικά θα είναι πάντα δίπλα τους, κοντά τους να τους ακούσει και να «δούμε με τον Υπουργό πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν. Θέλω να σας βεβαιώσω πως θα είμαι στο πλευρό σας, όπως και για δεκαετίες προηγούμενων χρόνων που πολιτεύτηκα, είτε ως βουλευτής είτε ως αξιωματούχος του κόμματος είτε ως Πρόεδρος του κόμματος, και σήμερα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

 

Ευχαρίστησε επίσης για την τιμή που του κάνουν να του απονείμουν το βραβείο «Γλαύκος Κληρίδης» και συνεχάρη τους έξι τιμώμενους αγρότες που θα πάρουν το βραβείο «Νικόλας Βύζακος».

1

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή και με τον προϋπολογισμό 2014-2020 που ανέρχεται στα 243 εκατομμύρια ευρώ, θα ενθαρρύνουν νέους αγρότες». Ηδη, έχουμε 100 νέους αγρότες, έχουμε 1035 βιοκαλλιέργειες είπε και πρόσθεσε πως καταβάλλεται «νέα προσπάθεια ώστε να ενταχθούν περισσότεροι», σημειώνοντας ότι σήμερα έχουμε σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ, ενώ η γεωργία αρχίζει να επανέρχεται στο προσκήνιο.  

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό» το γεγονός αυτό, για μια χώρα όπως είπε «η οποία πέραν του τουρισμού, πέραν των υπηρεσιών και της ναυτιλίας, έχει ανάγκη τη γεωργία, διότι ο τουρισμός, ένας πληθυσμός τεσσάρων εκατομμυρίων που προστίθεται στο γηγενή πληθυσμό, έχει ανάγκη από γεωργικά προϊόντα».  

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε σε σχόλιο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος του είπε πως του «έκανε εντύπωση το κυπριακό αγγουράκι που μύριζε», σημειώνοντας πως «είναι το γνήσιο προϊόν». Ο Πρόεδρος ανέφερε στον κ. Τουσκ ότι «αυτό είναι που παράγουν οι αγρότες μας» και τόνισε ότι «αυτό είναι που θέλουμε, την αγροτική πολιτική να παραμείνει στα ίδια επίπεδα, όπως και τα προηγούμενα».  

Αυτό που έχει σημασία, συνέχισε «είναι μέσα από τις κοινές δράσεις κυβέρνησης, Βουλής, αγροτικών οργανώσεων και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση» να μεταφέρονται τα αιτήματα και τα προβλήματα και τα αιτήματα των αγροτών, με στόχο να επιλυθούν σταδιακά, ενώ «θα σταθούμε δίπλα στον αγροτικό κόσμο για να είμαστε αντάξιοι των προσδοκιών του».

1

 

Μετά την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, απένειμαν στον Πρόεδρο Αναστασιάδη το βραβείο «Γλαύκος Κληρίδης» για την «πολυετή προσφορά του στα κοινά, αλλά και για τη διαχρονική του στήριξη προς τους αγρότες».

Ακολούθησε η απονομή του βραβείου «Νικόλας Βύζακος» στους Κυριάκο Καλλένο από την Επαρχία Λευκωσίας, την Κυριακή Ματθαίου από την Επαρχία Κερύνειας, τον Γεώργιο Κουφοπαύλου από την Επαρχία Λάρνακας, τον Ανδρέα Μουλαζίμη από την Επαρχία Αμμοχώστου, τον Γιαννάκη Χατζηχαραλάμπους από την Επαρχία Πάφου και τον Νίκο Τσιάτταλο από την Επαρχία Λεμεσού.  

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο Πρόεδρος και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Τορναρίτης, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Ηλίας Λεοντάρης, ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκης, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τσιόλας, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης, βουλευτές, ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών Πανίκος Χάμπας, εκπρόσωποι της Νέας Αγροτικής Κίνησης και του Ευρωαγροτικού και πλήθος κόσμου.

Home