Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Στεγαστικά σχέδια:Καλύπτουν & ανακαίνιση κατοικίας - Προϋποθέσεις

Offsite Team -
31.03.2022 - 06:30

Στεγαστικά σχέδια:Καλύπτουν & ανακαίνιση κατοικίας - Προϋποθέσεις

Όλες οι πληροφορίες για τα νέα στεγαστικά σχέδια

Την εκπομπή “Offsite on Air” χορηγεί η Τράπεζα Κύπρου

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Για τα στεγαστικά σχέδια τα οποία εξήγγειλε προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, μίλησε στην εκπομπή “Offsite on air” η κ. Πατρίνα Ταραμίδου, η οποία είναι προϊσταμένη διεύθυνσης πολιτικής του ΥΠΕΣ. 

Όπως ανέφερε η κ. Ταραμίδου, οι αιτήσεις ξεκινούν από την Δευτέρα 4 Απριλίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022 και θα πρέπει να υποβάλλονται στις Επαρχιακές Διοικήσεις, ανάλογα με την περιοχή.

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Περιοχές-χωριά που δικαιούσαι έως & €70.000 για να χτίσεις σπίτι

>>> ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: 109 χωριά κοντά σε πόλεις που δικαιούσαι έως €20.000 για σπίτι

Σύμφωνα με την κ. Ταραμίδου τα προηγούμενα χρόνια τα συγκεκριμένα σχέδια «αγκαλιάστηκαν» από τους πολίτες και γι’αυτό τον λόγο βελτιώθηκαν. 

«Τα σχέδια ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2019 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021 εγκρίθηκαν περίπου 570 αιτήσεις και τα εγκριθέντα ποσά ανέρχονται περίπου σε 20 εκατομμύρια». 

Πρόσθεσε πως βάσει της αξιολόγησης που έγινε την προηγούμενη περίοδο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αιτητών, αφορούσε τις ακριτικές περιοχές. Συγκεκριμένα από τις αιτήσεις που αιτήθηκαν, το 80% αφορούσε ακριτικές περιοχές. 

Ερωτηθείς η κ. Ταραμίδου εάν κάποιος μπορεί να αιτηθεί επιδότηση και για αγορά διαμερίσματος, ξεκαθάρισε πως το σχέδιο αφορά μόνιμη ιδιοκατοίκηση και δεν μπορεί να αιτηθεί κάποιος για εξοχική κατοικία.

«Καλύπτουμε αγορά κατοικίας, αγορά διαμερίσματος και ανέγερση κατοικίας, νοουμένου ότι η απόκτηση της κατοικίας με το νέο σχέδιο πρέπει να είναι από 1/1/22 και μετά»

Σε σχέση με την ανακαίνιση κατοικίας η κ. Ταραμίδου ανέφερε πως το σχέδιο καλύπτει το 50% της ανέγερσης ή της αγοράς. 

«Σε σχέση τώρα με την βελτίωση, αν η κατοικία περιήλθε από 1/1/22 και μετά στην κατοχή του αιτητή τότε καλύπτεται. Αν η κατοικία άνηκε στον ιδιοκτήτη από πριν και απλά θέλει να την ανακαινίσει τότε δεν θα καλύπτεται». 

Σημείωσε πως η διαδικασία με την αίτηση είναι απλή. «Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται στις επαρχιακές διοικήσεις όπου εμπίπτει η κοινότητα στην οποία θα ανεγείρουν την οικία τους ή θα αγοράσουν». 

Πρόσθεσε πως ανάμεσα στα δικαιολογητικά που θα προσκομίσουν οι αιτητές θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής και να υπάρχει και βεβαίωση της χρηματοοικονομικής επάρκειας για το υπόλοιπο του ποσού που θα χρειαστεί ο αιτητής πλην της οικονομικής ενίσχυσης του κράτους. 

Ερωτηθείς, πόσος καιρός χρειάζεται για να εξεταστεί και να εξεταστεί μια αίτηση, απάντησε χρειάζεται 2-3 μήνες. «Η εξέταση γίνεται αμέσως με σειρά προτεραιότητας και αναλόγως εάν είναι συμπληρωμένη η αίτηση με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα δήλωσε η κ. Ταραμίδου για τα στεγαστικά σχέδια

Home