Συνδέσμοι δανειοληπτών: Ζητούν απόρριψη αναπομπής για εκποιήσεις

Συνδέσμοι δανειοληπτών: Ζητούν απόρριψη αναπομπής για εκποιήσεις

Ποιοι συμμετέχουν στην εκδήλωση

Την αντίθεσή τους με την αποδοχή της αναπομπής του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως νόμου, που κατά την άποψή τους αποκαθιστά την ισορροπία μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών, εξέφρασαν διάφοροι σύνδεσμοι και κινήματα δανειοληπτών που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή με αφορμή την συνεδρία της Ολομέλειας που συνέρχεται αυτή την ώρα για να τοποθετηθεί επί της αναπομπής του νόμου για τις εκποιήσεις.  

Στην εκδήλωση συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις, ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) και ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας.

 

Αντιπροσωπεία των οργανώσεων επέδωσε υπόμνημα στον Γενικό Διευθυντή της Βουλής Σωκράτη Σωκράτους. Διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πλακάτ που «ανέγραφαν συνθήματα όπως Η στέγη είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα», «απαιτούμε προστασία της μικρής επαγγελματικής στέγης» και «όχι στους εκβιασμούς των τραπεζών».

 

Οι διαμαρτυρόμενοι θεωρούν ότι με τον τροποποιητικό νόμο που ενέκρινε η Βουλή στις 12 Ιουλίου και ο οποίος έτυχε αναπομπής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αποκαθίσταται ισορροπία μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών. Μετά την έγκριση του πλαισίου για τις εκποιήσεις τον Ιούλιο του 2018, οι δανειολήπτες θεωρούν ότι οι τράπεζες έχουν περισσότερα όπλα από τους δανειολήπτες, που έχουν χάσει δικαιώματά τους.  

«Πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, αυτό ζητούμε», ανέφερε μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Ευγενία Μωϋσέως από το Κίνημα Ενάντια στις εκποιήσεις

 

 Όπως είπε, η νομοθεσία που ενέκρινε η Βουλή προστατεύει τον δανειολήπτη και προστατεύει το δικαίωμα πρόσβασης στο Δικαστήριο. «Είναι δύο βασικά δικαιώματα τα οποία έχουν αφαιρέσει (το καλοκαίρι του 2018) και αυτή τη στιγμή πάλι προσπαθούν να τα αφαιρέσουν», είπε.  

«Εμείς δεν θέλουμε να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στο νόμο, αλλά ούτε αναφορά ούτε αναπομπή. Καλούμε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο να μην κάνει αναπομπές σε όποιο νόμο που είναι υπέρ του κόσμου», κατέληξε.

Home