Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Ο Ηροδότου να δράσει κατασταλτικά σε πλειστηριασμους

Offsite Team -
20.11.2019 - 16:25

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Ο Ηροδότου να δράσει κατασταλτικά σε πλειστηριασμους

Thumbnail
Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) καλεί τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου να δράσει κατασταλτικά στους πλειστηριασμούς κατοικιών και επαγγελματικών στεγών από τις τράπεζες, χρησιμοποιώντας τις εξουσίες που παρέχουν σ’ αυτόν συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου.

Σε σημερινή ανακοίνωση ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι οι Σύνδεσμοι που ασχολούνται με το θέμα προσπαθούν να αποτρέψουν πλειστηριασμούς κατοικιών και επαγγελματικών στεγών και ευχαριστεί τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, ο οποίος συμπαρίσταται στις προσπάθειες αυτές.

Αναφέρει ότι ο σύνδεσμος υιοθετεί πλήρως τις προτροπές του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου όπως υποβάλουν οι Δανειολήπτες αίτηση για ένταξη στο Σχέδιο Εστία για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους και την επαγγελματική τους στέγη.

«Με δεδομένο ότι οι Τράπεζες δεν εισακούουν , αλλά αγνοούν τα πιο πάνω και με δεδομένο ότι με τη χρήση ενός αντισυνταγματικού νόμου περί εκποιήσεων ( Ιούλιος 2018 ), που διατηρείται στη ζωή λόγω των νομικά αβάσιμων αναφορών  του προέδρου στο Ανώτατο∙ και ενώ όλοι ανάμεναν ότι θα ορίζονταν σύντομα, το Ανώτατο δυστυχώς τις όρισε για ακρόαση 6/3/2020», προσθέτει.  

Επιπλέον, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι σε ομιλία στο Economist ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προέτρεψε να υπάρξουν ορθές αναδιαρθρώσεις δανείων ώστε να δοθεί νέα δυναμική στην οικονομική ανάπτυξη και ότι η πώληση δανείων είναι μεν εύκολη και ταχύτερη λύση, όμως τα δάνεια αυτά που διατηρούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα αναδιαρθρώνονται σωστά για να υπάρξει δυναμική οικονομική ανάπτυξη.  

Ο Σύνδεσμος εκφράζει ικανοποίηση για την θέση του Διοικητή ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκοπός της εποπτείας και των κανονισμών είναι η προστασία του φορολογούμενου, των καταθετών και της πραγματικής οικονομίας από τις επιπτώσεις κακών διευθύνσεων και λανθασμένων αποφάσεων από τις διευθύνσεις των τραπεζών». Δεν πρέπει να έχουμε κοντή μνήμη για το τι συνέβη εδώ το 2013».  

Αναφέροντας ότι «το αποτέλεσμα των εκποιήσεων είναι ανεπανόρθωτο για τους Δανειολήπτες αφού χάνουν οριστικά την περιουσία τους», ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει πως «η κυπριακή κοινωνία απαιτεί να πληρώσουν οι Τράπεζες το τίμημα των άνομων ενεργειών τους» και προσθέτει πως «αν συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα θα έχουμε χειρότερα αποτελέσματα από αυτά του 2013».

ΚΥΠΕ

Home