Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τα πάντα για τις Κυβερνητικές εξετάσεις - Οι φετινές προσλήψεις

Του Σωτήρη Νικηφόρου -
17.08.2019

Τα πάντα για τις Κυβερνητικές εξετάσεις - Οι φετινές προσλήψεις

Thumbnail
Ημερομηνίες, εξεταστέα ύλη και όλες οι πληροφορίες για τις φετινές κυβερνητικές εξετάσεις - Πόσες θέσεις άνοιξαν φέτος

Αντίστροφα μετράμε πλέον για τις φετινές Κυβερνητικές Εξετάσεις για πρόσληψη στο Δημόσιο και αναμένεται ότι και φέτος το ενδιαφέρον θα είναι τεράστιο από χιλιάδες υποψήφιους. 

Ως γνωστό οι φετινές γραπτές εξετάσεις θα ισχύσουν για την πλήρωση θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία, που ενδεχομένως να δημοσιευτούν κατά το έτος 2020. Η λίστα με τους επιτυχόντες κάθε χρονιάς, ισχύει για ένα έτος. Όσοι πετύχουν στις φετινές εξετάσεις δηλαδή, θα μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις που θα δημοσιευθούν από 1/1/2020 μέχρι 31/12/2020.

Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις

  • (α) το Σάββατο 19.10.19, για τις θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α7 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν απολυτήριο σχολής μέσης παιδείας ή δίπλωμα τριετούς μεταλυκειακού κύκλου σπουδών (μη επιστημονικές θέσεις), και 

 

  • (β) το Σάββατο 2.11.19,αναφορικά με τις θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την Κλίμακα Α8 του κυβερνητικού μισθολογίου, για τις οποίες απαιτείται ως βασικό προσόν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισότιμο προσόν (επιστημονικές θέσεις).

Οι περσινοί αριθμοί 

Για την Α8 παρακάθισαν πέρσι 9016 άτομα ενώ για την Α7 παρακάθισαν 6869 άτομα. Στις εξετάσεις για την Α8 πέτυχαν 2251, ποσοστό περίπου 25% και για την Α7 πέτυχαν στις εξετάσεις 1933 υποψήφιοι, ποσοστό περίπου 28%. 

Πόσες θέσεις δημοσιεύθηκαν μέχρι σήμερα

Επικοινωνήσαμε με την Γραμματέα της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας κα Μαρία Λοϊζίδου-Τσαγγαρίδου, η οποία μας ενημέρωσε για τον αριθμό των κενών θέσεων στην Δημόσια Υπηρεσία που δημοσιεύθηκαν μέχρι σήμερα εντός του 2019.

Όπως ανέφερε από τις αρχές του 2019 μέχρι και σήμερα, δημοσιεύθηκαν 352 θέσεις τις οποίες μπορούν να διεκδικήσουν ΜΟΝΟ όσοι πέτυχαν στις περσινές κυβερνητικές εξετάσεις. Από αυτές οι 208 θέσεις είναι μη επιστημονικές, (μέχρι την κλίμακα Α7) και 144 επιστημονικές, μέχρι την Α8 δηλαδή. Επειδή οι διαδικασίες είναι λίγο χρονοβόρες, μέχρι τώρα από αυτές τις θέσεις δόθηκαν μόνο οι 12 αλλά αναμένεται ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξουν μαζικές ανακοινώσεις που θα αφορούν τις προσλήψεις για τις θέσεις αυτές.

Επιπλέον δημοσιεύθηκαν και θέσεις για τις οποίες μπορεί κανείς να κάνει αίτηση, χωρίς να είναι αναγκαίο να έχει πετύχει ο αιτητής στις κυβερνητικές εξετάσεις. Πιο συγκεκριμένα με βάση τον περί αξιολόγησης νόμο, προκηρύχθηκαν 123 μη επιστημονικές θέσεις και 54 επιστημονικές. Για τις θέσεις αυτές υπάρχουν δηλαδή Συμβουλευτικές Επιτροπές και ο αιτητής θα παρακαθίσει στην ειδική εξέταση που προνοεί κάθε θέση, κάθε προκήρυξη ανάλογα. 

Με την ίδια διαδικασία προκηρύχθηκαν κενές θέσεις και με τον περί δημόσιας υπηρεσίας νόμο. Οι θέσεις αυτές αφορούν κυρίως ψηλότερες κλίμακες, από την Α9 και πάνω. Για αυτή την κατηγορία προκηρύχθηκαν 178 μη επιστημονικές πρώτου διορισμού και 135 επιστημονικές πρώτου διορισμού και προαγωγής.

Πληροφορίες για τις κυβερνητικές εξετάσεις

Η γραπτή εξέταση, και στις δύο περιπτώσεις (εξετάσεις για επιστημονικές και για μη επιστημονικές θέσεις), θα είναι εξέταση ικανοτήτων/δεξιοτήτων, αποτελούμενη από τα ακόλουθα τρία θέματα:

  • (ι) αριθμητική ικανότητα,
  • (ιι) αφαιρετική ικανότητα, και
  • (ιιι) λεκτική ικανότητα.

Επιτυχών θα θεωρείται όποιος συγκεντρώσει συνολική βαθμολογία 50% τουλάχιστον κατά μέσο όρο και στο καθένα από τα θέματα 40% τουλάχιστον. Οι βαθμολογίες των επιτυχόντων θα υπόκεινται σε περαιτέρω στατιστική επεξεργασία και η τελική βαθμολογία που θα δοθεί από την Υπηρεσία Εξετάσεων θα είναι σε τρία δεκαδικά.

Εξεταστέα ύλη

  • Δείτε ΕΔΩ την εξεταστέα ύλη για την εξέταση για Θέσεις στο Δημόσιο μέχρι την κλίμακα Α7
  • Δείτε ΕΔΩ την εξεταστέα ύλη για την εξέταση για Θέσεις στο Δημόσιο μέχρι την κλίμακα Α8

Από Σεπτέμβριο και μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα αρχίσει να δέχεται ηλεκτρονικά αιτήσεις για συμμετοχή στις πιο πάνω εξετάσεις, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019.

Ο σχετικός ιστότοπος μέσω του οποίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις και  οι ακριβείς ημερομηνίες της έναρξης υποβολής αιτήσεων, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικές με τις εξετάσεις θα ανακοινωθούν κατά το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2019. 

Το κόστος για τις εξετάσεις

Το τέλος συμμετοχής ορίστηκε στα πενήντα (€50) ευρώ για κάθε εξέταση.

Εδώ μπορείτε να δείτε απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το θέμα των Κυβερνητικών εξετάσεων. 

Περισσότερες πληροφορίες για τις εξετάσεις θα ανακοινωθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και στις ιστοσελίδες της Υπηρεσίας Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.  

Αν ψάχνετε για δουλειά πάντως, στο Ergodotisi.com, τη νούμερο ένα ιστοσελίδα για εξεύρεση εργασίας στην Κύπρο, δημοσιεύονται καθημερινά δεκάδες νέες θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς. Δείτε τις ΕΔΩ

 

Home