Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τέρμα η φθηνή βενζίνη από κατεχόμενα- Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

Του Στέλιου Ξιουρή -
21.01.2020

Τέρμα η φθηνή βενζίνη από κατεχόμενα- Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα

Thumbnail
Αύξηση 2 σεντ στην βενζίνη που ενδεχομένως να φθάσει και στα 4 λίαν προσεχώς

Οι  δεδομένες αυξήσεις που επιβλήθηκαν στα καύσιμα για 2 σεντ που ενδεχομένως να φθάσουν και τα 4 σεντ σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης, αποτελούν δείγμα της απρονοησίας των αρμοδίων τεχνοκρατών, αλλά και των πολιτικών τους προϊσταμένων, να τρέξουν την υλοποίηση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας χωρίς ρύπους και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Διαβάστε επίσης: Φεύγει και ο Λακκοτρύπης – Ποιος θα πάει Υπ. Ενέργειας;

Κι επειδή ουδέν κακό αμιγές καλού ενδέχεται οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν με παράλληλη πρόσμιξη  πετρελαιοειδών με βιοκαύσιμα ( προέρχονται από επεξεργασία αποβλήτων με χαρακτηριστικό τις χαμηλές εκπομπές ρύπων) να χτυπήσουν το λαθρεμπόριο που γίνεται με τα κατεχόμενα και τις ουρές με αυτοκίνητα Ελληνοκυπρίων που αιμοδοτούν το κατοχικό καθεστώς. 

Οι έλεγχοι του Υπ. Εμπορίου για την ποιότητα των καυσίμων θα αποδεικνύει ποιοι εκ των Ε/Κ προτιμούν το φθηνότερο καύσιμο των κατεχομένων, αφού το ψευδοκράτος δεν χρησιμοποιεί την μέθοδο της πρόσμιξης βιοκαυσίμων με τα πετρελαιοειδή. Προς τούτο ο Υπουργός Εμπορίου ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΚΚΟΤΡΥΠΗΣ επισήμανε, κατά τη σημερινή (21/1) συζήτηση στην επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ότι θα γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα συσκέψεις με το Τμήμα Τελωνείων και το Υπουργείο Εξωτερικών ώστε να εξευρεθούν τρόποι για να παταχθεί το λαθρεμπόριο με τα κατεχόμενα…

Διαβάστε επίσης: Βλάστησε μανιτάρι σε μαθητικό λεωφορείο – Έξω φρενών ο Καρούσος

Πλέον με απλό έλεγχο οι λαθρέμποροι καυσίμων αλλά και όσοι βάζουν βενζίνη από τα κατεχόμενα θα υπόκεινται στον έλεγχο του κράτους και θα πληρώνουν τα ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ. 

5η φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη στην βενζίνη η Κύπρος

Με αγοραπωλησίες ρύπων, στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων, αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος την υποχρέωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για κάλυψη του 10% των καυσίμων στην κίνηση αυτοκινήτων, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέχρι το 2020. Σήμερα βρισκόμαστε στο 5%. Ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λακκοτρύπης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, ανέφερε ότι:

  • από το 2018 η Κύπρος κάλυψε τον συνολικό στόχο του 2020, για χρήση ΑΠΕ στο 13%. Σήμερα βρισκόμαστε στο 14%
  • Στον τομέα της ψύξης - θέρμανσης, ο στόχος είναι στο 23% και σήμερα βρισκόμαστε στο 37%.
  • Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, ο στόχος είναι στο 16% ενώ σήμερα βρισκόμαστε στο 10%. Με τις άδειες οι οποίες παραχωρήθηκαν αναμένεται να φθάσουμε στο 20%.
  • Πρόβλημα είναι ο τομέας των μεταφορών. Ο στόχος είναι στο 10%. Σήμερα βρισκόμαστε στο 5%. Με την πρόσμειξη βιοκαυσίμων, το ποσοστό θα φθάσει στο 7,3%. Με την πρόσμειξη θα αυξηθεί η τιμή στην βενζίνη κατά 2,5 σεντ το λίτρο. Η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει η ίδια.
  • Σήμερα η Κύπρος είναι η 5η φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη στην βενζίνη και στο πετρέλαιο είναι η 12η φθηνότερη.

Μέχρι 4 σεντ ενδεχομένως η αύξηση

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Αντρέας Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος της ημέρας ΔΕΝ θα κληθεί η Κύπρος να πληρώσει πρόστιμο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης δήλωσε ότι ΑΝ γινόταν επιχορήγηση αυτοκινήτων για την χρήση υγραερίου ή ηλεκτρισμού, θα χρειάζονταν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα δήλωσε δεν είναι ορθές οι εκτιμήσεις του Υπουργείου και θα έχουμε αυξήσεις στα καύσιμα, τόσο στην βενζίνη, όσο και στο πετρέλαιο, γύρω στα 4 σεντ το λίτρο, από την πρόσμειξη με βιοκαύσιμα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους δήλωσε ότι από πέρσι μέχρι σήμερα υπήρξε αύξηση των τιμών κατά 20 σεντ.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια, την οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα. ώστε να σταματήσει αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα.

Home