Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Τζογάρουν αβέρτα οι Κύπριοι - Κάθε χρόνο και περισσότερα

Offsite Team -
04.10.2021 - 12:02

Τζογάρουν αβέρτα οι Κύπριοι - Κάθε χρόνο και περισσότερα

Τι ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών σχετικά με την στοιχηματική δραστηριότητα στην Κύπρο

Αξιοσημείωτη ανάπτυξη γνώρισε ο τομέας της στοιχηματικής δραστηριότητας στην Κύπρο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, κατά τον χαιρετισμό του σήμερα (4/10) στο 4ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού

Όπως επεσήμανε ο κ. Πετρίδης, ο συγκεκριμένος τομέας έχει εξελιχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. 

Ενδεικτικά ανέφερε, ότι το ποσοστό των εσόδων από τη στοιχηματική δραστηριότητα το 2016 ανήλθε στο 0.99% του ΑΕΠ, το 2019 κατέγραψε ουσιαστική αύξηση σημειώνοντας ποσοστό 3.44% και το 2020 παρά την συρρίκνωση του ΑΕΠ ένεκα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης κατά 6.5% το ποσοστό των εσοδών ως προς το ΑΕΠ ανήλθε στο 2.98%

Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ταυτόχρονα πως η ρυθμιζόμενη και υπεύθυνη ανάπτυξη και λειτουργία των παιγνίων και της στοιχηματικής δραστηριότητας αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση προσβλέπει και ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα, χωρίς όμως να θέτει υπό διαπραγμάτευση την πάγια θέση της ότι η προστασία της κοινωνίας και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι εκ των ων ουκ άνευ. 

Αυτούσιος ο χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών: 

"Είναι με ιδιαίτερη τιμή που απευθύνω χαιρετισμό, στο 4ο Συνέδριο Ασφαλούς Παιχνιδιού, που φιλοδοξεί να αναδείξει σημαντικές πτυχές της ασφαλούς ενασχόλησης με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια. 

Ο τομέας της στοιχηματικής δραστηριότητας γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Με την καθοριστική συμβολή του βασικού εταίρου της κυβέρνησης στον τομέα της στοιχηματικής δραστηριότητας, της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, ο συγκεκριμένος τομέας έχει εξελιχθεί σε πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι,  το ποσοστό των εσόδων από τη στοιχηματική δραστηριότητα το 2016 ανήλθε στο 0.99% του ΑΕΠ, το 2019 κατέγραψε ουσιαστική αύξηση σημειώνοντας ποσοστό 3.44% και το 2020 παρά την συρρίκνωση του ΑΕΠ ένεκα της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης κατά 6.5% το ποσοστό των εσοδών ως προς το ΑΕΠ ανήλθε στο 2.98%. Η ρυθμιζόμενη και υπεύθυνη ανάπτυξη και λειτουργία των παιγνίων και της στοιχηματικής δραστηριότητας αποτελεί στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση προσβλέπει και ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα, χωρίς όμως να θέτει υπό διαπραγμάτευση την πάγια θέση της ότι η προστασία της κοινωνίας και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας είναι εκ των ων ουκ άνευ. 

Είναι αξιοσημείωτη η πρόοδος που έχει επέλθει στον κλάδο του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών την τελευταία πενταετία. Είναι έντονη πεποίθησή μας ότι ζητούμενο δεν είναι οι καθολικές απαγορεύσεις, που στην πραγματικότητα ανοίγουν παράθυρο στην παρανομία. Προτεραιότητά μας είναι η αποτελεσματική ρύθμιση της αγοράς και η λειτουργία της σε πλαίσια νομιμότητας, ώστε να δημιουργείται αξία για την κυπριακή οικονομία και η χάραξη αποτελεσματικής πολιτικής για την πρόληψη της προβληματικής ενασχόλησης με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια γενικότερα. 

Ταυτόχρονα, η Αρχή θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει την τεχνογνωσία και τις μεθόδους της, έτσι ώστε να εξυπηρετεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο τον πρωταρχικό της ρόλο, ως επόπτης της στοιχηματικής δραστηριότητας και των ορισμένων τυχερών παιχνιδιών σε μετέπειτα στάδιο. Αυτό δύναται να επιτευχθεί μόνο με συνεχείς προσπάθειες για εποπτική αριστεία και χωρίς καμία ανοχή σε παράνομες δραστηριότητες. Οι πολιτικές θα πρέπει να επιδιώκουν τη δημιουργία μιας ορθά δομημένης αγοράς, με ισχυρά διοικούμενες οντότητες, δημιουργώντας ένα ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον, τόσο για τους εποπτευόμενους παρόχους όσο και για τους παίκτες. Θεωρώ επίσης ότι, η εποπτεία του στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών θα ενισχυθεί περαιτέρω το επόμενο χρονικό διάστημα με τη χρήση της τεχνολογίας blockchain, καθώς και με την υλοποίηση της ψηφιακής πολιτικής της Αρχής. Δράττοντας την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ την Αρχή για την στοχοπροσήλωσή της στην υλοποίηση των στρατηγικών επιδιώξεων της κυβέρνησης.  Διαβεβαιώνουμε ότι, η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της Αρχής, για περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότερη ρύθμιση του τομέα των τυχερών παιχνιδιών. 

Η πανδημία του Covid-19 έχει αφήσει τα αποτυπώματά της στην οικονομία διεθνώς, με την κυπριακή οικονομία να μην αποτελεί εξαίρεση. Αδιαμφισβήτητα ο τομέας της στοιχηματικής δραστηριότητας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την πανδημία, αφού οι οικονομικοί δείκτες σημείωσαν ουσιαστική πτώση, αν και το πρώτο εξάμηνο του 2021 παρουσίασε σταδιακή ανάκαμψη. Παρόλα αυτά, μέσω του πακέτου στήριξης της οικονομίας, κρατήσαμε σε υψηλά επίπεδα το διαθέσιμο εισόδημα των συμπολιτών μας, ενισχύσαμε με σημαντικούς πόρους τον τομέα της υγείας, ενισχύσαμε κατά το μέγιστο δυνατό όλους τους τομείς της οικονομίας. Έτσι αποτρέψαμε τις απολύσεις προσωπικού και τις πτωχεύσεις υγειών επιχειρήσεων. Σημαντικό να αναφερθεί ότι, με βάση την τελευταία ανακοίνωση της Eurostat το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2021 για την Κύπρο (στοιχεία εποχικά διορθωμένα) μειώθηκε στο 4,4% σε σχέση με 8,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2020 συνεχίζοντας έτσι τη σημαντική πτωτική πορεία που άρχισε από τον Ιούλιο του 2021. Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο χαμηλούς ανάμεσα στα Κράτη Μέλη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 7,5% τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με 8,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Τα στοιχεία αυτά, μαζί με τη σημαντική αύξηση που κατέγραψε το ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο του 2021, καταδεικνύουν ότι η οικονομία έχει εισέλθει πλέον σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργίας θετικών προοπτικών ως αποτέλεσμα της σωστής δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Με βάση τα στοιχεία αυτά, αναμένεται ότι η ανεργία θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία επιστρέφοντας στα προ της κρίσης επίπεδα. Συνεπώς, διαφαίνεται για ακόμα μια φορά ότι τα έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα που έχουν ληφθεί, έχουν συνεισφέρει σημαντικά στη συγκράτηση της ανεργίας. 

Ταυτόχρονα, σημαντικό εργαλείο στήριξης της οικονομίας, αποτελεί το έκτακτο και προσωρινό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση της ανάκαμψης και έξοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κρίση, το Next Generation EU, πυρήνα του οποίου αποτελεί ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Κύπρος έχει εξασφαλίσει μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας €1,2δις για χρηματοδότηση του Σχεδίου  ΄Κύπρος – το αύριο’ με ορίζοντα υλοποίησης το 2026. Ποσό ύψους €1δις θα δοθεί ως χορηγία και €200εκ ως δάνειο. Το Σχέδιο περιλαμβάνει μια συνεκτική δέσμη 133 παρεμβάσεων, 58 μεταρρυθμίσεων και 75 επενδύσεων. 

Συνυπολογίζοντας τα κονδύλια του Σχεδίου και του Ταμείου Πολιτικής Συνοχής, καθώς και τις πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση των στηριζόμενων σχεδίων, ο οικονομικός αντίκτυπος του Σχεδίου ΄Κύπρος – το αύριο’ είναι πέραν των €4δις. Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του Σχεδίου, πέραν της προβλεπόμενης αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, θα προστεθεί ένα επιπλέον ποσοστό ύψους 7%, ενώ από την υλοποίηση των κονδυλίων του Σχεδίου θα δημιουργηθούν πέραν των 11 χιλιάδων νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Είναι ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό ταυτόχρονα σχέδιο, για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και των προκλήσεων της μετά πανδημίας εποχής, σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικότητας, ανθεκτικότητας, κοινωνικής συνοχής, περιβαλλοντικής και ψηφιακής προσαρμογής και ανάπτυξης. Το Σχέδιο της Κύπρου αξιολογήθηκε θετικά και εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2021 από την ΕΕ αφού κρίθηκε επιλέξιμο για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού, καθώς πληρούσε την βασική προϋπόθεση για περίληψη μέτρων για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και δημοσίων επενδύσεων μέσω μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής δέσμης.  

Η ανάδειξη της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού για επενδύσεις σε όλους τους τομείς ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την οικοδόμηση μακροχρόνιας ευημερίας στον τόπο μας. 

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων για τη διοργάνωση του συνεδρίου που δημιουργεί σημαντική αξία στην εγκαθίδρυση του Ασφαλούς Παιχνιδιού με σκοπό την πρόληψη της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια.

Ευχαριστώ και είμαι βέβαιος, ότι θα ακολουθήσει ένα χρήσιμο και παραγωγικό συνέδριο. Καλές επιτυχίες."

Home