Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ξεκινά μελέτη για μείωση των Δήμων από 30 σε 16 παγκύπρια

Offsite Team
- 05.11.2018

Ξεκινά μελέτη για μείωση των Δήμων από 30 σε 16 παγκύπρια

Thumbnail
Σε κατάρρευση ο Δήμος Αγίου Δομετίου, προειδοποιεί ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης

Κονδύλι ύψους 30,000 ευρώ ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών, ύστερα από αίτημα του Υπουργείου Εσωτερικών, για την ετοιμασία ενός εγγράφου πολιτικής σε σχέση με την αναθεώρηση της προωθούμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την μείωση του αριθμού των ελεύθερων Δήμων από 30 σε περίπου 16, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Ιανουάριο του 2022.

 

Το έγγραφο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο του 2019.

Διαβάστε επίσης: Εκπαίδευση: Κανονικά η αργία του Αρχιεπισκόπου παρά... την κόντρα

 

Στο σημείωμα που κατατέθηκε από το ΥΠΕΣ στην Επιτροπή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι αποφασίστηκε να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές για προώθηση της αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της ΤΑ, ειδικότερα εφόσον το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015 δεν έχει παραπεμφθεί στην ολομέλεια ακόμη. Το ν/σ αυτό αφορά τη δημιουργία πέντε επαρχιακών συμπλεγμάτων.

 

Σημειώνεται ότι σήμερα υπάρχουν 39 Δήμοι σε αστικές περιοχές εκ των οποίων οι 9 κατεχόμενοι και 487 κοινότητες και η υπάρχουσα δομή θεωρείται ιδιαίτερα ασυνήθιστη σε διεθνές επίπεδο με μεγάλο αριθμό τοπικών αρχών, πολλές από τις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν  στις προσδοκίες των πολιτών , γιατί στερούνται το μέγεθος και τις ικανότητες. Τίθεται επίσης θέμα οικονομικής βιωσιμότητας.  

Η συνένωση των Δήμων ώστε να μην υπερβαίνει τους 16 παγκύπρια, εξαιρουμένων των κατεχόμενων, θα πρέπει, με βάση το ΥΠΕΣ, να τεθεί στη βάση οικονομικών, δημογραφικών και γεωγραφικών κριτηρίων με οικονομικά οφέλη.  

Το Υπουργείο θεωρεί ότι ο εμπειρογνώμονας που θα ετοιμάσει το έγγραφο πολιτικής θα πρέπει να προβεί σε αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και να προβεί σε συγκεκριμένες εισηγήσεις, ώστε οι Δήμοι να καταστούν διοικητικά και οικονομικά αυτοτελείς και βιώσιμοι, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος της κρατικής χορηγίας που καταβάλλεται σήμερα και η οποία θα πρέπει εν μέρει να αντικατασταθεί με άλλους τρόπους χρηματοδότησης ( πχ μέσω αύξησης ιδίων εσόδων).  

Επίσης θα πρέπει να εισηγηθεί τρόπους καλύτερης διαχείρισης του προσωπικού με πρότυπη οργανωτική διάρθρωση.

Διαβάστε επίσης: Ναρκωτικά, συλλήψεις μαθητών & ζημιές - Επιστρατεύεται η ΜΜΑΔ

agios dometios

Σε κατάρρευση ο Δήμος Αγίου Δομετίου

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ο Δήμος Αγίου Δομετίου απειλείται με κλείσιμο, οικονομική κατάρρευση και χρεωκοπία και έχει τεράστιες ανάγκες για να μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις του.

Πρόκειται, είπε, για ένα Δήμο κατά 80% κατεχόμενο, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από ηλικιωμένους, αλλοδαπούς και κοινοτικούς, με μειωμένα έσοδα και μειωμένο προσωπικό κατά 33%.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια από την Κυβέρνηση και από τη Βουλή αλλά "και οι δύο δυστυχώς κωφεύουν και τον οδηγούν σε χρεωκοπία".

"Η Κυβέρνηση αρνείται να καλύψει ένα μέρος των δόσεων που οφείλει ο Δήμος, επικαλούμενη ηθικά διλήμματα και κινδύνους, και καταγγέλλω και τη Βουλή γιατί ενώπιον της είναι η νομοθεσία για αύξηση των δημοτικών τελών για ιπποδρομιακό στοίχημα και προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ιπποδρόμου, τα κόμματα στην πλειοψηφία τους, αρνούνται να προωθήσουν την πρόταση για ψήφιση και ομφαλοσκοπούν. Για τις επιπτώσεις στο Δήμο και τους δημότες από την άστοργη και άτεγκτη συμπεριφορά της Κυβέρνησης και της Βουλής ευθύνη θα έχουν η Κυβέρνηση και η Βουλή και όχι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο", κατέληξε.

Home