Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΥΠΟΙΚ: Δύσκολη και επικίνδυνη η φάση διαχείρισης του COVID-19

Offsite Team
- 29.04.2020

ΥΠΟΙΚ: Δύσκολη και επικίνδυνη η φάση διαχείρισης του COVID-19

Thumbnail
Τα τρία σενάρια για την πορεία της οικονομίας

Η δεύτερη φάση διαχείρισης της κρίσης του COVID-19 στην Κύπρο στην οποία εισερχόμαστε αυτή τη στιγμή είναι η πιο δύσκολη και επικίνδυνη, όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στο διαδικτυακό σεμινάριο “Cyprus Economic Summit Covid-19”, που διοργάνωσε η IMH.

>>> Τώρα η Offsite και σε app. Κατεβάστε ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS <<

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι μετά την πρώτη φάση των περιοριστικών μέτρων και τη δημοσιονομική παρέμβαση για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, η Κύπρος εισέρχεται με το αποψινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην δεύτερη φάση, την οποία όπως είπε θεωρεί ως «την πιο δύσκολη και την πιο επικίνδυνη, γιατί εκεί θα κριθεί και η επιτυχία μας στην τρίτη φάση με την οποία θα έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας».

«Κάνουμε ένα βήμα μπροστά αλλά αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες αυτή τη δεύτερης δύσκολης φάσης τότε μπορεί να κάνουμε και δυο βήματα πίσω. Και δυο βήματα πίσω θα είναι καταστροφικά τόσο για την υγεία μας όσο και για την οικονομία», ανέφερε.

Όσον αφορά την πρώτη φάση, ανέφερε ότι είχαν υπολογίσει ότι αυτή δεν θα μπορούσε να διαρκέσει πέραν των δύο μηνών και για αυτό και η πολιτική του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης ήταν να στηρίξει πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα,  ξέροντας ότι οι άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία θα ήταν δυσμενέστερες το πρώτο διάστημα αλλά θα ήταν πιο ευεργετικά στο μεσοπρόθεσμο και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα και θα επέτρεπαν να ανοίξουμε με πιο ομαλό τρόπο τις μηχανές της οικονομίας.

Ανέφερε ότι κατά τη δεύτερη φάση θα μελετηθούν και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ανάλογα με τις φάσεις άρσης των περιορισμών και τις ιδιαιτερότητες τους και ανάλογα με τον κάθε τομέα, αλλά και με βάση πρόγραμμα εξοικονομήσεων της κυβέρνησης το οποίο είναι υπό επεξεργασία και θα κατατεθεί στο Υπουργικό την επόμενη εβδομάδα.

Σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει να δούμε την διαχείρισης της κρίσης του 2020 με το φακό της κρίσης του 2013 και ότι είναι δύο κρίσεις που χρειάζονται πολύ διαφορετική διαχείριση. Το 2013 όπως είπε για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε έπρεπε να κάνουμε σημαντική περικοπή δαπανών στην αρχή και να πάρουμε οδυνηρές αποφάσεις που αφορούσαν την σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα.

Αυτή τη στιγμή, είπε, είναι η αντίθετη κατάσταση και η Κυβέρνηση στοχεύει σε πολύ αυξημένες δαπάνες την πρώτη περίοδο για να παρέχουν το οξυγόνο που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία, αλλά θα χρησιμοποιηθεί και η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα.

Η επιτυχία σε αυτή την δεύτερη φάση, πρόσθεσε, θα κρίνει και ποια θα είναι και η κυβερνητική πολιτική τον Σεπτέμβρη.  

Τρία σενάρια για την πορεία της οικονομίας

Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για τρία ενδεχόμενα. Το ένα ενδεχόμενο, όπως είπε, είναι να αποτύχουμε να διαχειριστούμε με σοβαρότητα την οικονομία στην πρώτη και στη δεύτερη φάση και να οδηγηθούμε με αυθαίρετες πολιτικές σε απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας και στην απώλεια πρόσβασης της Κύπρου στις αγορές. Αυτό όπως είπε είναι η χειρότερη περίπτωση.

Η δεύτερη περίπτωση, όπως είπε, είναι μια επιτυχής διαχείριση της κρίσης που θα επιτρέψει να αποφύγουμε τις πιο κακές εξελίξεις στην οικονομία, αλλά αναλόγως με το πού θα κυμανθεί το ύψους του δημόσιου χρέους, ενδεχομένως να καταστεί μη βιώσιμό. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, η Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει επώδυνα μέτρα που αφορούν την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.

Η τρίτη περίπτωση, όπως είπε ο κ. Πετρίδης, είναι και το σενάριο για το οποίο πολεμά η Κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό, αν την περίοδο Ιουνίου - Αυγούστου συνεχίσει η Κύπρος να πηγαίνει καλά, θα ετοιμαστεί ένα σχέδιο ανάκαμψης το οποίο θα είναι πιο επεκτατικό αντί συντηρητικό και το οποίο θα αφορά μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων στους τομείς που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα, τη στήριξη των βιώσιμων επιχειρήσεων μέσω υφιστάμενων και νέων σχεδίων χορηγιών, την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της ψηφιακής τεχνολογία, που θα αφορά μέτρα τόνωσης ζήτησης μέσα από μια επεκτατική αναπτυξιακή πολιτική.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σίγουροι που θα πατήσουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων θα έχουμε αυτό το σενάριο. Κι εκεί θα κριθεί και η αξιοπιστία μας και ως χώρα», ανέφερε.

Παράλληλα είπε ότι πέραν από τον σωστό οικονομικό σχεδιασμό, χρειάζεται και ευελιξία και ταχύτητα, δυνατότητα αναπροσαρμογής των πολιτικών εκεί και την ώρα που πρέπει. Αναφέρθηκε και σε ένα συγκριτικό μειονέκτημα που έχει η Κύπρος, σε θέματα ευελιξίας, αφού όπως είπε χρειάζεται τη συναίνεση όλοι του πολιτικού συστήματος και η εξεύρεση πλειοψηφίας στη Βουλή.

«Προσπαθούμε συναινετικά να βρούμε εκείνες τις συγκλήσεις οι οποίες χρειάζονται. Φυσικά έχει 35 μέρες που προσπαθούμε να βρούμε τις συναινέσεις για το σχέδιο των κρατικών εγγυήσεων, κάτι το οποίο άλλες χώρες θα είχαν ήδη εφαρμόσει και επιχειρήσεις θα το είχαν ήδη χρησιμοποιήσεις και θα είχαν εξοφλήσει με φθηνό δανεισμό και με κρατική εγγύηση προμηθευτές τους ή οτιδήποτε άλλο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είναι να βρεθούν εκείνες οι συγκλήσεις που θα επιτρέψουν  την επόμενη εβδομάδα να κατατεθεί το σχέδιο στη Βουλή. Σημείωσε ωστόσο ότι συνολικά θα πρέπει να είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι και οι συνεννοήσεις σε πολιτικό επίπεδο να γίνονται πιο γρήγορα απ’ ότι άλλοτε.

Απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο είπε ότι η κυβέρνηση θα πορευθεί με όλη τη σοβαρότητα έχοντας στο νου την ανάγκη στήριξης και του επιχειρηματικού κόσμου στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, αλλά έχοντας υπόψη και την ανάγκη διατήρησης της αξιοπιστίας της χώρας, δεν πρέπει να ακολουθηθούν πολιτικές που θα θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία που έχει με κόπο κτίσει τα τελευταία επτά χρόνια. Ανέφερε ακόμα ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί και από τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων στα πρωτόκολλα και στα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής που θα εξαγγελθούν όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.

ΚΥΠΕ

Home