Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

1.500 εκπαιδευτικοί ετοιμάζουν την πρώτη απεργία στην Αθηνά

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 23.02.2024

1.500 εκπαιδευτικοί ετοιμάζουν την πρώτη απεργία στην Αθηνά

Δεν αντιλαμβάνεται τον λόγο απεργίας η υπουργός - Δεν αποκλείουν κλιμάκωση των μέτρων οι Συντεχνίες

Προ των πυλών βρίσκεται η πρώτη απεργία επί υπουργίας Αθηνάς Μιχαηλίδου λόγω της διαφωνίας που έχει προκύψει μεταξύ Συντεχνιών και ΟΕΛΜΕΚ αναφορικά με τον τρόπο στελέχωσης δύο συγκεκριμένων απογευματινών προγραμμάτων του υπουργείου Παιδείας. Την 1η Μαρτίου στις 11:00 το πρωί οι 1.500 εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνται στα απογευματινά προγράμματα θα διαμαρτυρηθούν έξω από το υπουργείο Παιδείας ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία.

Η απόφαση της απεργίας και της διαμαρτυρίας ήταν αποτέλεσμα της αναβολής της προγραμματισμένης συνάντησης που είχαν οι Συντεχνίες με την Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Κατά τη συνάντηση οι Συντεχνίες των εκπαιδευτικών θα ζητούσαν απαντήσεις από το υπουργείο για το πώς θα συνεχίσει η στελέχωση των προγραμμάτων και ποιο θα είναι το καθεστώς εργοδότησης των εκπαιδευτικών. 

Όπως δήλωσε στην OffsiteNews ο Ανδρέας Κουννή εκπρόσωπος της ΠΕΟ, η συνεδρίαση όπως τους λέχθηκε αναβλήθηκε λόγω άλλων υποχρεώσεων της υπουργού Παιδείας και της Γενικής Διευθύντριας. Ο κ. Κουννή μας ανέφερε ότι δεν ορίστηκε νέα συνάντηση και βρίσκονται στην αναμονή. 

Πάντως η υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις της από την Βουλή και σχολιάζοντας την εξαγγελία της απεργίας των εκπαιδευτικών, ανέφερε πως δεν μπορεί να αντιληφθεί το λόγο για τον οποίο μπορεί κάποιος να κάνει απεργία για κάτι που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. «Θα πρέπει να σεβαστούν τον διάλογο που γίνεται, τη διεργασία που υλοποιείται», σημείωσε, προσθέτοντας ότι, μέχρι τον Απρίλιο, «όπως είπαμε από την αρχή», θα έχει το Υπουργείο προτάσεις να τους δώσει, έτσι ώστε η στελέχωση των σχολείων, από τον Σεπτέμβρη, να γίνει σωστά.

Πού υπάρχει διαφωνία

Από την φετινή χρονιά έχει καταργηθεί η αγορά υπηρεσιών για τους εκπαιδευτικούς που στελεχώνουν τα απογευματινά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας. Τα προγράμματα ΔΡΑΣΕ+ Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, έχουν στελεχωθεί με εκπαιδευτικούς από τους καταλόγους Διοριστέων και Διορισίμων της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ενώ στους εκπαιδευτικούς των υπόλοιπων προγραμμάτων προσφέρθηκαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε όπως παραχωρηθούν συμβάσεις από τους καταλόγους Διοριστέων και Διορισίμων της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και στους Εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα ΚΙΕ αλλά και τα ΔΡΑΣΕ Μέσης Εκπαίδευσης, όπως έγινε δηλαδή με τους εκπαιδευτικούς των Ολοήμερων Σχολείων και των ΔΡΑΣΕ+ Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνται σήμερα στα ΚΙΕ με το καθεστώς σύμβασης είναι περίπου 400 ενώ στα ΔΡΑΣΕ Μέσης Εκπαίδευσης περίπου 300. ΣΕΚ και ΠΕΟ διαφωνούν κάθετα με την εισήγηση της ΟΕΛΜΕΚ και ζητούν να τους δοθούν απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τις σκέψεις που κάνει για τον τρόπο στελέχωσης των απογευματινών προγραμμάτων αρχής γενομένης από την σχολική χρονιά 2024-2025. Οι δύο Συντεχνίες θεωρούν ότι σε περίπτωση που ικανοποιηθεί το αίτημα της ΟΕΛΜΕΚ, οι εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνται για χρόνια στα προγράμματα του υπουργείου θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Νομοσχέδιο μέσω του οποίου θα ρυθμίζεται η απασχόληση στα απογευματινά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ετοιμασίας του.

Δεν αποκλείουν κλιμάκωση των μέτρων οι Συντεχνίες

Στην διαμαρτυρία της ερχόμενης Παρασκευής θα συμμετέχουν 1.500 εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργοδοτούνται στα 12 απογευματινά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας, τα οποία είναι τα εξής:

> Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία

> Επιμορφωτικά Κέντρα

> ΔΡΑΣΕ Μέσης Εκπαίδευσης

> Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

> Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης

> Μουσικά Σχολεία

> Σύστημα Μαθητείας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

> Μεταλυκειακά Ινστιτούτα 

> Προγράμματα Δια Βίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

> Ναυτιλιακά στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση

> Αισθητική στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση

> Κομμωτική στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση

Όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ο κ. Κουννή, στη διαμαρτυρία θα συμμετέχουν και οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι στελεχώνουν την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης οι οποίοι εργοδοτούνται υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών. 

Οι Συντεχνίες υποστηρίζουν πως το υπουργείο Παιδείας «ροκανίζει τον χρόνο σε βάρος των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα προγράμματα και δεν ξεκαθαρίζει την θέση του για την λειτουργία και στελέχωση των προγραμμάτων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά αλλά και για το μέλλον των προγραμμάτων και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού». 

Καταληκτικά ο κ. Κουννή τόνισε πως εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς υπουργείου Παιδείας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κλιμάκωσεις των μέτρων, προχωρώντας με επ’αόριστον απεργία και κινητοποιήσεις έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

0
Home