Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

1.700 αυτοεργοδοτούμενοι εκπαιδευτικοί πήραν συμβάσεις και έγιναν έκτακτοι

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 09.10.2023

1.700 αυτοεργοδοτούμενοι εκπαιδευτικοί πήραν συμβάσεις και έγιναν έκτακτοι

Ξεκινά διάλογο για παιδαγωγική αναδόμηση των προγραμμάτων η Αθηνά

Υπογράφηκε την περασμένη Τετάρτη (27/9) τριμερής συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, με την οποία ρυθμίζονται οι όροι απασχόλησης των εργοδοτούμενων που θα στελεχώσουν τα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα του υπουργείου για τη σχολική χρονιά 2023-2024.

Μετά από τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια, έχει καταργηθεί η αγορά υπηρεσιών για τους εκπαιδευτικούς. Όπως πρώτη έγραψε η OffsiteNews στο Πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ+ και τα Προαιρετικά Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία θα προσφέρονταν συμβάσεις από την Εκπαιδευτική Επιτροπή σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων και διορισίμων. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοήμερα: Πρόσφεραν 517 συμβάσεις σε εκπαιδευτικούς - 100 αρνήθηκαν

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ η συμφωνία με το υπουργείο Παιδείας έγινε για την ρύθμιση της απασχόλησης με σύμβαση ορισμένου χρόνου των μισθωτών, για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών που αφορούν σειρά προγραμμάτων της σχολικής χρονιάς 2023-2024.

Τα προγράμματα είναι ται: 

> Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία (ΕΟΣ), 

> Επιμορφωτικά Κέντρα,

> ΔΡΑΣΕ (Δημιουργική Απασχόληση και ΔΡΑΣΕ Μέσης Εκπαίδευσης), 

> Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), 

> Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης (ΚΙΕ), 

> Μουσικά Σχολεία, 

> Σύστημα Μαθητείας και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΜΕΕΚ) 

> Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ)

Επίσης η συμφωνία περιλαμβάνει και το Πρόγραμμα Δια Βίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΠΔΒΕΕΚ), τα Ναυτιλιακά στην Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, την Αισθητική στην Μέση Τεχνική Εκπαίδευση και την Κομμωτική στην Μέση Τεχνική Εκπαίδευση.

1700 εκπαιδευτικοί πήραν σύμβαση μέχρι στιγμής

Για τη φετινή σχολική χρονιά 2023-2024, τα υποστηρικτικά εκπαιδευτικά προγράμματα του υπουργείου έχουν στελεχωθεί μέχρι στιγμής με περίπου 1.700 άτομα, ενώ αναμένεται η εργοδότηση ατόμων στα Επιμορφωτικά Κέντρα και στο νέο πιλοτικό πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε νηπιαγωγεία. 

Συγκεκριμένα, έχουν προσφερθεί συμβάσεις από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας σε 278 άτομα για τις ανάγκες των Δημοτικών, Νηπιαγωγείων και Ειδικών Σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα ΔΡΑΣΕ+ και σε 517 άτομα για τα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία.

Οι υπόλοιποι 905 εκπαιδευτικοί είναι εργοδοτούμενοι ορισμένου χρόνου του υπουργείου Παιδείας. Τονίζεται πως ο αριθμός των εργοδοτούμενων αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Οι εκπαιδευτικοί στους οποίους προσφέρεται σύμβαση μετατρέπονται αυτόματα από αυτοεργοδοτούμενοι σε μισθωτοί ορισμένου χρόνου κλίμακας Α8. Σημειώνεται πως υπάρχουν και εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργοδοτούνται σε προγράμματα και διδάσκουν ωστόσο δεν απαιτείται να έχουν πτυχίο. Αυτή η κατηγορία εκπαιδευτικών θα είναι κλίμακας Α2.

Αρχίζει διάλογο η Αθηνά

Καταληκτικά αξίζει να αναφερθεί πως η υπουργός Παιδείας αρχίζει διάλογο με στόχο την αξιολόγηση των προγραμμάτων, τόσο ως προς τη δομή όσο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους, ώστε παράλληλα με τη ρύθμιση του εργασιακού καθεστώτος να ληφθούν υπόψη οι παιδαγωγικές ανάγκες του συνόλου των προγραμμάτων, να βελτιωθούν οι αδυναμίες, να επιτευχθεί η παιδαγωγική συνέχεια του πρωινού με τον απογευματινό χρόνο, να βελτιωθεί η εποπτεία και ο έλεγχος και να προωθηθούν οι στόχοι για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, για παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και για προώθηση της διά βίου μάθησης. 

Ο διάλογος θα συνεχιστεί με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της εργασίας για την παιδαγωγική αναδόμηση των προγραμμάτων τον Δεκέμβριο του 2023 και εφαρμογή της οριστικής ρύθμισης από τη σχολική χρονιά 2024-2025.

0
Home