Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Βουλή: Ρυθμίζει πρόβλημα με ακαδημαϊκά προσόντα εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 06.12.2023

Βουλή: Ρυθμίζει πρόβλημα με ακαδημαϊκά προσόντα εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολείων

Thumbnail
Τι προνοεί πρόταση Νόμου που κατέθεσαν βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ

Πρόταση Νόμου με την οποία οι εκπαιδευτικοί που εργοδοτούνται σε ιδιωτικά σχολεία πριν από το 2019 να μη χρειάζεται να κατέχουν τα ίδια ακαδημαϊκά προσόντα με τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη διδασκαλία τους στο γνωστικό αντικείμενο που ήδη διδάσκουν, συζητά σήμερα (6/12) η επιτροπή Παιδείας.

Την πρόταση συνυπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Κάρουλλας, Μάριος Μαυρίδης, Πρόδρομος Αλαμπρίτης και Δημήτρης Δημητρίου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού και Παύλος Μυλωνάς και Χρύσανθος Σαββίδης εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πώς αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.

Ένας εκπαιδευτικός αμέσως μετά το τέλος των σπουδών του καταθέτει τα χαρτιά του στο ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. ώστε να γίνει αναγνώριση των τίτλων σπουδών του. Ως μέτρο κρίσης λαμβάνεται ο τίτλος της ίδιας ειδικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ ή των άλλων δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης της Κύπρου ανάλογα με την περίπτωση.

Σε περίπτωση που δεν παρέχεται τίτλος της ίδιας ειδικότητας από τα πιο πάνω εκπαιδευτικά ιδρύματα, ως μέτρο κρίσης λαμβάνεται ο τίτλος της ίδιας ειδικότητας αναγνωρισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άλλων χωρών, ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προτεραιότητα της Ελλάδας.

Το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. προβαίνει σε αναγνώριση δύο μορφών: «ισοτιμίας» ή «ισοτιμίας και αντιστοιχίας».

Τι αναφέρει ο περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμος του 2019 και τι αλλαγές προτείνονται

Όπως εξήγησε στην OffsiteNews ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ο Νόμος που ψηφίστηκε το 2019 αναφέρει πως οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία, θα πρέπει να έχουν ισότιμα και αντίστοιχα πτυχία, με τα πτυχία τα οποία αναγνωρίζει το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.

Αυτό, κατά τον κ. Αλαμπρίτη, έχει ως αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί οι οποίοι φοίτησαν και ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια κυρίως της Αγγλίας και της Αμερικής, να πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα, ούτως ώστε το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. να προχωρήσει στην αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους.

Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΔΗΣΥ τόνισε ότι θα είναι άδικο για εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται για 10 ακόμη και 15 χρόνια ως σε ιδιωτικά σχολεία, να πρέπει τώρα να παρακολουθήσουν συγκεκριμένα μαθήματα για μετατροπή των πτυχίων τους σε ισότιμα και αντίστοιχα. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «κάποια από τα μαθήματα γίνονται τις πρωινές ώρες όπου οι εκπαιδευτικοί εργάζονται».

Ο περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμος ο οποίος ψηφίστηκε το 2019, μεταξύ άλλων προνοεί ότι:

(α) Ο Διευθυντής και το διδακτικό προσωπικό ιδιωτικού σχολείου ιδίου ή παρομοίου τύπου πρέπει να κατέχουν τα ίδια ακαδημαϊκά προσόντα που απαιτούνται, αντίστοιχα, για το διευθυντή και το διδακτικό προσωπικό των δημοσίων σχολείων. Ο Διευθυντής ιδιωτικού σχολείου δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης πρέπει να έχει τουλάχιστον πενταετή εκπαιδευτική υπηρεσία σε δημόσια σχολεία ή εγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία στην Κύπρο ή σε άλλο κράτος.

(β) Ο Διευθυντής ιδιωτικού νηπιαγωγείου πρέπει να έχει τουλάχιστον διετή πείρα σε δημόσια νηπιαγωγεία ή εγκεκριμένα ιδιωτικά νηπιαγωγεία στην Κύπρο ή σε άλλο κράτος.

(γ) Ο Διευθυντής και το διδακτικό προσωπικό ιδιωτικού σχολείου διαφόρου τύπου είναι δυνατόν να μην κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα που απαιτούνται για το διδακτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων, όμως η εξασφάλιση πιστοποιητικού ισοτιμίας από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. στον κλάδο σπουδών του συγκεκριμένου μαθήματος που θα διδαχθεί είναι απαραίτητη:

Νοείται, ότι σε ιδιωτικά σχολεία, διαφόρου τύπου από τα δημόσια, είναι δυνατόν ο Διευθυντής και το διδακτικό προσωπικό να έχουν ειδικά προσόντα για την πρόσληψή τους, όμως, απαιτείται σύμφωνη γνωμοδότηση της αρμόδιας αρχής.

(δ) Εντός πέντε (5) ετών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του παρόντος Νόμου, οι εκπαιδευτικοί που ήδη εργοδοτούνται στα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων, υποχρεούνται να προσκομίσουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ακαδημαϊκών προσόντων προκειμένου να εξασφαλίσουν από την αρμόδια αρχή, έγκριση διδασκαλίας στο γνωστικό αντικείμενο που διδάσκουν.

Μέσω της πρότασης Νόμου, οι βουλευτές ζητούν όπως διαγραφεί η παράγραφος (δ) και στο τέλος της παραγράφου (α) να προστεθεί το εξής: 

> Νοείται ότι, το διδακτικό προσωπικό που εργοδοτείτο σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία όλων των βαθμίδων πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του περί Ιδιωτικών Σχολείων Νόμος του 2019, δυνατό να μην κατέχουν τα ίδια ακαδημαϊκά προσόντα με το διδακτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων για τη διδασκαλία στο γνωστικό αντικείμενο που διδάσκουν. 

 

0
Home