Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Δημόσια Πανεπιστήμια: Πάλι μείναμε πίσω - Συζητούν 7 χρόνια για αγγλόφωνα προγράμματα

Κωνσταντίνα Χατζηανδρέα
- 15.07.2023

Δημόσια Πανεπιστήμια: Πάλι μείναμε πίσω - Συζητούν 7 χρόνια για αγγλόφωνα προγράμματα

Ψήφισαν Νομοσχέδια το ‘16 αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί εκκρεμούν οι Κανονισμοί

Στο περίμενε εδώ και χρόνια βρίσκονται τα δημόσια Πανεπιστήμια ώστε να ανάψει το πράσινο φως για να προσφέρουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα. Το 2016 είχε ψηφιστεί η Νομοθεσία μέσω της οποίας θα υπήρχε η δυνατότητα στα δημόσια Πανεπιστήμια να προσφέρονται προγράμματα σπουδών προπτυχιακού επιπέδου σε άλλες γλώσσες, πλην των επίσημων γλωσσών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή λόγω μη ψήφισης Κανονισμών.

Οι Κανονισμοί για να εφαρμοστούν, πρέπει να πρώτα να ψηφιστούν. Και για να ψηφιστούν θα πρέπει πρώτα να καταρτιστούν. Η συζήτησή τους χρονολογείται από το 2018 και στην παρούσα το σενάριο να ψηφιστούν, είναι απομακρυσμένο. Η μη οριστικοποίηση των Κανονισμών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την διεθνοποίηση των δημόσιων Πανεπιστημίων. Η αλλαγή της Κυβέρνησης ίσως να σηματοδοτήσει και μια νέα αρχή για τον καταρτισμό των Κανονισμών. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η Αθηνά Μιχαηλίδου να επεξεργαστεί τους Κανονισμούς που έχουν κατατεθεί και συζητούνται εδώ και χρόνια και αφού συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς, να προχωρήσει σε κατάρτιση νέων Κανονισμών. 

Μιλώντας στην OffsiteNews η δρ Τατιάνα-Ελένη Συνοδινού, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου απέστειλε τις θέσεις του για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνουν οι Κανονισμοί, θέσεις με τις οποίες συμφωνεί και το ΤΕΠΑΚ. Αυτό που εκκρεμεί, είναι ο καθορισμός συνάντησης με την υπουργό Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, για να συζητηθούν οι εισηγήσεις των Πανεπιστημίων.

«Τα ξενόγλωσσα προγράμματα θα πρέπει να απευθύνονται σε Κύπριους, Ευρωπαίους και αλλοδαπούς φοιτητές», συνέχισε η δρ Συνοδινού τονίζοντας πως θα πρέπει να είναι σύγχρονα, ανταγωνιστικά και να βασίζονται βέβαια σε μελέτες βιωσιμότητας. Αναμένουμε να μας ενημερώσουν ποια προγράμματα θα μπορούμε να προσφέρουμε».  

Κατά τη συζήτηση των Κανονισμών καταγράφηκαν αρκετές αντιπαραθέσεις τόσο για τον τρόπο εισδοχής των φοιτητών στα ξενόγλωσσα προγράμματα, όσο και για την καταβολή των διδάκτρων. 

Η μια σχολή σκέψης, ήταν για την εισδοχή στα ξενόγλωσσα προγράμματα να ακολουθηθεί το μοντέλο που ακολουθείται στα Πανεπιστήμια ευρωπαϊκών χωρών όπου κριτήριο ένταξης αποτελούν διεθνής εξετάσεις όπως για παράδειγμα G.C.E. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής και αναμένεται να συζητηθεί στην επικείμενη συνάντηση των Πανεπιστημίων με την υπουργό Παιδείας. 

«Για το ύψος των διδάκτρων, υπάρχουν απόψεις που λένε ότι δεν θα πρέπει τα δημόσια Πανεπιστήμια να προσφέρουν προγράμματα τα οποία θα είναι ανταγωνιστικά με αυτά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων», πρόσθεσε η δρ Συνοδινού.

Καταληκτικά σημείωσε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι έτοιμο ώστε να προχωρήσουν στην τελική οργάνωση για τα ξενόγλωσσα προγράμματα, ωστόσο αναμένουν την απόφαση για το πώς θα υλοποιηθεί και θα εφαρμοστεί εν τέλει η νομοθεσία.  

Την ίδια ώρα ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ δρ Παναγιώτης Ζαφείρης, τόνισε την σημαντικότητα του να ξεκινήσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια να προσφέρουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα. 

«Βρισκόμαστε στο περίμενε εδώ και χρόνια. Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε στους Κανονισμούς. Υπάρχουν ενστάσεις και το θεωρούμε απαράδεκτο να υπάρχει καθυστέρηση στην διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων μας. Είμαστε έτοιμοι να διαβουλευτούμε με το υπουργείο Παιδείας και αναμένουμε να μας καλέσουν σε συνάντηση», σημείωσε καταληκτικά».

Το ζητούμενο τόσο για το ΤΕΠΑΚ όσο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι να εγκριθούν οι Κανονισμοί ώστε να μπορούν να προσφέρουν ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα και οι όποιες εξελίξεις αναμένεται να καταγραφούν, θα γίνουν από τον Σεπτέμβριο και μετά όπου και θα ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες της Βουλής μετά τις θερινές διακοπές. 

Home